събота, 31 март 2012 г.

безЗакон за ГОРИте

МОНОПЛЪТ:

Създават се условия за налагане на икономически монопол чрез облагодетелстване изключително на определени оператори в ски туризма за сметка на обществения интерес.  Затриват се малките ски курорти с безумни нови изисквания за категоризиране на ски пистите (вклчително лобиране в полза на частните охранители, които станат задължителни за ски пистите, подобно изискване го има само в банковата дейност и задължително изкуствен сняг, който причинява засушаване). Предвид релефа, климата, и териториално селищната система в Б-я тяхното затваряне ще бъде пагубно за развитието на ски спорта; монопълт в ските унищожава малките ски училища, съсипват се стопаните на заведения в ски курортите (Витоша, Банско), пари се дават на БФСки, а тя само на свои фирми по държвани прокети (така се караха деца от Благоевград до Банско, въпреки че над града има ски курорт).

"Тънките поправки" за трасетата на ски пистите са само капка в мръсната локва. Лесовъдите (представляващи около 30 000 работиници и техните сем) също са против новия ЗГ, защото това затруднява техния бизнес, именно малки фирми с до 50 човека персонал ще са най-губещи за сметка на подставени такива като ГЛОБАЛ ПРОПЪРТИ КОНСУЛТ ООД; Закона за горите събира брадвата, марката и актовата книга на едно място (това е все едно полицията, прокуратурата и съдът станат едно).  Наредба за възлагане на дейности и добив от горите в сила от 6.12.2011 г, ограничава малки фирми, а с нея се цели отдаването на 25% от най-качествената гора на минимални цени, на 15 год концесии (дългосрочни договори) на няколко големи акули (Валентин Златев, Емил Димитров, Гриша Ганчев и др.). Те не могат да се прекратят от следващото правителство и се подготвят жестоки сечи (както е видно от заповедта на дир на югозападен държавно предприятие – ще се поставят условия за оборот от 20 мил лева и инвестиции 50, което е непосилно за нормални фирми (20 пъти по-малки са срединте фирми в бранша).  И на "фона" на всичко това се подготвят и очевидни действия и в националните паркове (друга институция).

Ако съм частен собственик на гора не мога да я застроя с ПУП, но ако гора е придобита по стария Закон – може (§20 ЗИД, чл.73, за § 123 от Закона за горите 2006).  Тези гори са придобити по непазарен механизм и стари наредби за оценки на горите, а сега им се дава нов бонус.  Ще има нова урбанизация на гори без осигурена инфраструктура, което стана и по морето в земеделските земи.  Строежи без ОУП е опасно за туризъма. Държвата ще сече непотърсени гори.  Подобно нещо не се е случвало от 1930-те год.. От тогава България горе-долу се е вървяло в посока на " защита" на природата;  §63 условия за нерегламентирана държвана помощ.

ЛОБИЗЪМ:

Груб лобизъм за промяната на 5 закона, за да се позволи публична държавна собственост, да бъдат ползвана и застроявана без необходимия контрол и безплатно (непозволена държавна помощ) под предлога за развитие на ски туризма в България.  Държавата, вместо да наложи глоба на концесионера на Банско, променя 4 закона, за да се опита да реши частично проблема, но дори тогава ски-зоната остава незаконна, а за Витоша частично.

Не са спазени законовите срокове за консултации от Правителството преди предлагане на ЗИД ЗГ. (мина за 6 дни, от които 3 коледни празници. ЗАН (чл.26,ал.2) изисква 14 дни за консултация със заинтересованите страни.  Закона за горите беше публикуван за обсъждане от МС (между 21 и 31 Декември 2011). Всичко стана без дискусии, вместо между двете четения да се търси компромис, стана по-зле. Нарушен е правилника на НС, тъй като влезнаха промени в Закона за земеделските зеи между 1во и 2ро четене.

Заменките на ГЕРБ – уж щяха да се борят с тях и така дойдоха на власт, а сега развързват възможностите за тяхното изконсумиране. Предоставят се вещни права върху държавна собственост без търг – тема чувствителна за ЕС.  Съответно ЕК може би ще трябва да одобрява всяко разпореждане.  Вносителите на поправките Димитров и Танева не знаят разликата между Лифт и Влек (а тя като между джип и мотопед), не знаят какво е писта и тн, очевидно някой им го диктува, дори щяха да отпменят тескът, в/у к. „пише” Витоша ски, такова е тяхното неразбиране.  Е Димитров е в конфликт на инетреси, т.к. е декларирал, че с жена си имат към 500 декара гори.  Самата Десислава Танева казва директно, че “Частен оператор ни рекетира и ни прави за смях”. Обаче министри директно защитават интереса на монополи и фирми, което скандализира гражданите.

ЗАСТРОЯВАНЕТО:

Уж започна само с проблема на Витоша, а се допусна масови изключения и вече не става въпрос само за строителство на ски писти, но практически и всякакви други неща, елементи на ВЕЦ, голф игрища, това засяга не само горите, но и морето (чл 54 открити съоръжения, обслужващи спортни, културни, както и религиозни нужди, включващи и необходимите леки второстепенни постройки) вкл. и за земеделски земи  Открити спортни съоръжения е по-широка дефиниция от тази по ЗУТ “Открити обекти" за спортни дейности“.

Пак се допусна сеч на гори до 2 хек, без горскостопански програми (чл.13 ЗГ), така беше изсечена много гора.

Допуска се сеч с до 80 на сто от годишния прираст за всяко отделно стопанство (приръстът не е нормативно установен и ще става на око, това означава на по-добрата дървесина; ще имаме отрицателен пририст; за някои територии това ще продължи до 10 години, §61).

НОВИЯТ ЗАКОН ЗА ГОРИТЕ – КЪДЕ Е ПРОБЛЕМЪТ?

Ще се позволи да се строят лифтове в горите по-лесно, което уж е добре.  Но това отваря много вратички:...

·         Промените дават възможност за застрояване в планината без наличието на областен горски стопански план.

·         Безпрецедентен начин на получава право на застрояване на публична държавна собственост без търг.  Заобикаля се Зак държа собственост.  Единствено за ски писти няма да се провежда търг за наем по ЗГ.

·         Не се разграничават легални от нелегални писти и лифтове, всички ги узаконяват (§20 ЗИД, чл.73, за § 123 от Закона за горите 2006).

·         Основният аргумент – да се строи по-лесно и по-евтино не е валиден.  Промени са свързани с облекчаване админ. процедури по промяна на предназначението и учредяването на ограничени вечни права.  Така ще се спестят едни пари на инвеститорите в ски, но това е по-малката беда, отколкото че липсата на промяна на предназначението обезмисля законовите изисквания.  Тези спестени пари, обаче не са никакъв стимул нито за съществуващите ски курорти, нито за строителството на нови – те не решават основните в сектора като монопол, цени, осъвременяване на съществуващата база, а са насочени към ново спекулативно строителство.

·         Строежът на нови лифтове ще става без конкурс, а таксата за вечното право на строеж е по-малко от наем на същата територия за 10год.  Ако мутра си построи лифт, реално вече не може да бъде махнат от държавната гора, т.к. няма ограничение в срока, а за държавата остава „голата собственост” върху „гората” на хартия.

·         Тези „гори” на хартия никога вече няма да се възстановят и държавата няма да ги ползва, отпада и стимулът те да се рекултивират.  Всеки лифт, независимо дали е законен, дали може да работи, автоматично ще води до строеж на писти, не една, а колкото иска „инвеститорът” – няма ограничение в броя им.

·         Всяка писта е строеж по ЗУТ: тя се строи с изкопи, има тръби, подпорни стени, канали, кабели, съпъстващи сгради и тн.  Новият Закона за горите разрешава този строеж без да изисква промяна на територията, което е уникално в правото.  Освен това по новия ЗУТ, ОУП на курортите ще се одобряват не от МРРБ, а от съответната община и няма да е защитен общонационалният интерес, а само местния феодален.  За щастие София има ОУП, но планът на Витоша ски не се съобразява с него и го нарушава.

·         Променят Зак. за туризма относно категоризирането на ски писти и вкарват изискването всяка писта да има допълнителни сгради.

·         В резултат към всеки нов лифт ще има поне три сгради (станции, обслужваща сграда, чайна/хотел) и две писти.  Само че това право ще получават само определени „важни обекти” и то без конкурс, а малките ски курорти се убиват, защото не могат да се категоризират, не получават и държавна помощ, а нови изисквания.

·         „Нашите хора” ще могат да построят фиктивно нещо като влек и да изсека гора на голо за „писта” (тази сеч е по принцип е забранена).  След това дървесината се изнася без документ как е добита (предпоставка за злоупотреба), а „избраните” си направят чайна-вила и повече не се занимават със ски – няма изискване!  Освен това така се „осребяват” и заменките на Тройната коалиция с тези нови заменки от ГЕРБ!!!

·         В момента депутатите променят и ЗПЧП, а чрез него и З. концесиите, за да се опитат да узаконят доказаните кражби на публична собственост в Пирин от „Юлен”. ЗИД ЗПЧП е разписан на 19 страници, а преходните и заключителни разпоредби към него на 20. Именно те объркват други 10 действащи закона, сред които ЗК, ЗОП, както и законите за общинската и държавната собственост.  Текстът предвижда вече сключени концесионни договори да могат да се изменят или допълват. Това ще става, ако строителството или услугите не могат технически или икономически да се разделят от предмета на концесионния договор без значителни затруднения или, въпреки че могат да се разделят, са необходими за изпълнението на концесията.  Така ще може да се увеличи предвиденото по концесия строителство с до 50 на сто от първоначално предвиденото.  какво означава "непредвидени обстоятелства" и посочиха, че на това основание изпълнителната власт ще може по свое усмотрение да реши дали да предоговори едва ли не всяка концесия за едно или друго строителство. ще предизвика хаос в редица закони”, каза Искра Фидосова.

·         В момента се променя и ЗУТ, за да може да се застрояват територии без ОУП за „важни” проекти.  Ще могат да се застрояват гори (ако получат „подкрепа” от общината) и то без ОУП.  Строеж в община без ОУП означава, че ще може винаги да се „разширява”, да се „допълва”, всичко ще е хаотично и пистите няма да имат край, така лошата практика се задълбочава.

·         За строежи в частни и общински гори няма да се събира такса за право на строеж, което спестява милиони.

·         Лифтовете се приравняват на електропроводи, като не се държи сметка, че след тях задължително следва и ски писта, навлизане на много хора в планината, а туристите имат нужда от тоалетна и изхвърлят боклук.

·         Липсата на преотреждаща процедура за гората, преди тя да бъде застроена със ски писта и лифт, е уникален прецедент по българското право и ще има ужасни последици.  Реално се готвят промени, така че всеки по-голям инвеститор да строи в неурбанизирани територии, а това ще убие всички гори, морски и други курорти.  Наредбата за оценка за съвместимост ще се заобикаля, тъй като няма реална промяна предназначението.  Така административния орган ще преценява по неясни критерии и в закрита процедура дали и как да се строи, като обществото дори няма да разбира за това. 

·         Всичко това се прави под безпрецедентната диктовка и изнудването на една фирма и една Банка!  Тоест, в България, по волята на един олигарх се променят 5 закона!!!  Дори и да ги променят обаче, те пак няма да могат със задна дата да узаконят курортите си.  А държавата дава всяка година пари на тези хора!

·         Спирането на лифтовете на Витоша поставя под тежък удар приватизационния договор, сегашния и тогавашен кмет, както и смисълът от приватизацията проведена от Борисов.

·         Новият закон създава и „Пране на дървесина” – незаконно добити дърва ще се изнасят без документи!

·         Стахановският устрем за развитие на ски туризма се прави по най-безогледния и неадекватен начин и идва в лош момент, когато ГЕРБ изпада в най-острата си управленска криза (няма реформи, провал на строителната програма, бонусите, изчерпването на резерва, нови заеми).

·         Обективно промените не подпомагат ски спорта и не решават основния му проблем – цената на услугата, която е недостъпна дори за средната класа (в курорта „Стара планина” в Западните покрайнини, Сърбия на 150км от София с 3 нови лифта и с големината на Алеко картата е 16.5 лв, а на Витоша - 30).  Проектите за ски курорти най-вероятно се замислят с цел пране на пари, тъй като са очевидно нерентабилни и сбъркани.  Няма разпределяне тежестта на инвестициите и контрол върху монопола на лифт операторите.  Този лобистки законопроект утвърждава само монополното положение на хора, които вече са в бизнеса.

·         В България има едва 2.5% планински територии с н.м. вис. над 1600м. и точно те ще бъдат заграбени.  През това време газим топла вода, а горим гората да се греем!  Огромният потенциал остава в сферата на всесезонния СПА туризъм, но няма национална концепция.

·         Обслужването на близки и далечни икономически кръгове крие огромен политически риск за управляващите.  Те пряко се ангажираха със ските, а президентът дори се снима с човек, даден на прокурор.  Усещането за далавера, корупция и лобизъм накара 41% от хората да намират готвените промени в Закона за горите, като събитие с отрицателен ефект върху образа на кабинета.

·         „Тънките поправки” за ски пистите са само капка в мръсната локва на „фона” на очевидни действия и в националните паркове, което не се е случвало от 30-те годни на 20-ти век – подготвя се даване „на концесия” на горите на няколко големи „играча”.

НЯМАЛО АЛТЕРНАТИВИ ЗА СКИ СПОРТА?!?  ИМА-  СЕГАШНИЯТ ЗАКОН ДА ОСТАНЕ!!!

·         И сега по закон ски пистите се строят по облекчена процедура и само ако има подробен или общ устройствен план за това.

·         Строеж на ски съоръжения в гори публична държавна собственост да става както и до сега – на базата на концесия.  Така Държавата запазва собствеността върху земята и новите съоръжения и има срок, не е вечна.

·         Да припомня, че нямаше абсолютно никакво законово ограничение пред пускането на съоръженията на Витоша този прекрасен ски сезон.  От правна гледна точка Закона за горите от пролетта на миналата година не създава никакви пречки.  Това го потвърди Танева и ИАГ.  Също така съоръженията си работиха съвсем нормално до октомври месец 2011 и неизвестно как един месец по-късно станаха незаконни.

·         Лифтовете и пистите да се строят по досегашния ред, като се променя предназначението на терена. Да отпадне евентуално само такстите при промяна на предназначението, но не и самата процедура.

·         Няма проблем и нужда от нов закон, за да се подменят съоръженията на Витоша.  Другите ски зони няма подобни проблеми.  Решението за Банско е само едно – поради грубо нарушаване на условията на концесията, тя трябва да се прекрати, съоръженията стават държавни и вече държавта ги отдава отново чрез търг.  Щом са печеливши, ще има желаещи.

·         Защо Витоша ски искат да инвестират след като са на загуба? Те дължат наем за пистите за последните 4 години (над 3 мил), но никой не им ги търси, а новита зак няма да разреши този проблем.

·         Всеки трябва да се замисли дали може да си позволи да не остави тази планина на децата си?  Можем ли да им я отнемем?  Искаме нови лифтове, искаме хубави пист.  Но не ни предлагат това.  Не можем да вярваме на системни лъжци.  Можем ли да се доверим на крадци?  Можем ли да дадем планината си на хора, които заграбват беззаконно територии?  На същите, които съсипаха морето ли ще дадем планината си?  Как ще покажем каменните реки на Витоша на децата си, когато на тях има паркинг?

·         Скиорите не одобряваме нито промените, нито начина, по който се правят.  Не искам това да става в наше име или в името на спорта.  Ските са начин на живот, не кражба и произвол!!!


СКИ СПОРТА:

БФСки - Нейното ръководство се ползва от откровен данъчен чадър, поручава огромни обществени средства и ги разходва без обществени поръчки. БФСки е нарушавала ЗОП, сочи доклад на АДФИ, предаден на прокурор.  Установено е, фирма на жената на Цеко Минев (“Балкан Холидейс сървисис”) е подизпълнител без конкурс за проект “Научи се да караш ски”.  За съжаление не са проверени обаче стартовете за СК в Банско, където същата фирма е подизпълнител.  Стартовете са спосорирани: - пряко от Бюджета с директна субсидия, чрез бюджета на Мин спорт, чрез БНТ като купува права, чрез МО, като осигурява безплатно войници да работят, чрез Общината. Освен че няма процедура по ЗОП, то реално изпълнението не може да бъде възложено на тази фирма, защото са налице условията на свързани лица между съдоговорителите.  Същата фирма продаде прослолутите Боинги на Станишевото правителство.

През януари 2012 г. в сравнение с декември 2011 година са с 14% по-малко посещенията на чужденци у нас.  Не можем да разчитаме на този сектор, който осигурява твърде малко заети лица и доход в БВП.  Алтернативите за масов туризъм в Б-я СПА - http://spasi-vitosha.blogspot.com/2012/03/unikalno-otvoreno-pismo.html. Основният проблем на ски курортите ни - катастрофално ниската средногодишна заетост на легловата база (под 20%!), къде българското правителство вижда този огромен потенциал от нови туристи и нови пазари, който е останал незабелязан от туроператорите казват Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТА) и Българската асоциация за алтернативен туризъм (БААТ), чието мнение като браншови организации не е взето под внимание.  Ето и др техни мнения:

Закона за горите е далеч от интересите на потребителите, няма да се способства развитието на един по-добър (по-качествен) туристически продукт. Туризмът в планините на България може да носи благоденствие за тяхното население, но чрез екстензивното развитие на ски курортите. Тъй като един от основните аргументи за исканите промени.

Сегашният закон не пречи на подмяната на старите лифтове на Витоша и Пампорово, нито на десетките влекове в близост до българските хижи, които в повечето случаи в момента стоят неизползвани.

Ако целта е нова кабинкова линия на Банско, при над 40 000 легла в момента в курорта и капацитет от 2400 скиора на час на основния кабинков лифт към пистите, колко нови лифта от града трябва да се построят, за да се възстанови баланса между капацитета на писти/лифтовете и легловата база?

подобно строителство във високата планина застрашава най-ценния туристически ресурс на България - българската природа, българския пейзаж, водите, средата за живот, условията за развитие на качествено земеделие, уникалното биоразнообразие

ВИТОША

Защитата на ПП Витоша е била винаги приоритет на хората (още сс създаването му) и е свързана с първите прояви на гражданско общество още при комунизма – спирането на авто пътя през долното плато и застрояването на Бистришко бранище с ненужни писти.

След закриването на общинската паркова администрация, прекатегоризацията на парка от народен в природен (от 90% от обществото е за превръщането му в национален), реституцията в парка (недържавната собственост заема над 30% от неговата територия) и намаляване на бюджета му, сега хората с право недоволстват от неговото състояние, но за това е виновна държават. Ако приемането на един план променяше реално нещо България отдавна щеше да е изградила комунизма, втората атомна централа и плавателни канали по билото на Стара планина и между Силистра и Варна.  Не може държавата да отделя общо 150 хил лв за всичко в парка и 300 000 лв за ски спорт само край х.Алеко и да се чудим защо алеите или пътя не са ремонтирани.

Планът за управление на Парка има графична част (тя е по-подробна от ОУП София).  Територията на парка е отразена в ОУП на София и Перник.  Ако ще се изгражда ски-зона на Алеко, законният път е тя да се изключи от парка и след изменение на ОУП на София да се реализира урбанизацията на планината.

Териториите върху които са изградени лифтонете са държавни от 1927 г и са част от държав горския фонд. В архивите на ИАГ липсват данни да е предоставяно право на строеж за тях.  В информационните меморандуми за приватизация на дружествата (видими в сайта на ТР) изрично е посочено, че сградите се приватизират без право на строеж, а самите лифтове със стълбовете са описани в движимите вещи на дружеството.

Планът за управление поощряда подмяната на съоръженията на Витоша.  Именно подмяна обаче, тоест те да са на същото място, а „Витоша ски” иска на нови трасета (по същият начин, по който напр. разрушаването на хотел Щастливеца се води реконструкция).  За последните 10 години в дирекцията е постъпило едно искане за модернизиране на лифт – на Мин. иконом за лифт Романски и то беше разрешено, но не реализирано след приватизацията. От настоящият собственик на лифтовете – Витоша ски АД не е постъпило.

В правния мир не съществува СПУП за ски зона с център Алеко.  В неговият обхват има частна, общинска, манастирска и държавна собственост и не може в този си вариант да бъде обект на концесия

Лицемерието на Столична Община – тя пусна и една смехотворна автобусна линия с начало Симеоновския лифт, където по принцип човекопотокът е нулев, вместо да увеличи броя на колите по линия 66.  Полицията също се включи активно в недопускането на автомобили в Парка, както и в глобяване на паркиралите около Алеко.  Повече за транспортното обслужване можете да прочетете тук.  После Фандъкова почна да замазва неизгодния договор за приватизация, при положение че той е по-кратък от договор за наем на кошче за боклук.  В заседанието на СОС г-жа кмета дори си позволи откровенно да лъже в угода на една фирма: "Лифтът е в лошо състояние. За да бъде сигурен има нужда от съответните действия, за които трябва да има и законово основание.”  Лъжата е, че фирмата иска да се промени закон, нямащ нищо общо със сигурността на съоръжанието.  Законът за горите намя нищо общо с техническата обезпеченост и инвестициите в лифта.  Под вещото ръководство на ББ е изработена тази "изгодна" за София сделка.  На всички стана ясно, че продажбата на съоръженията през 2007 г. е при изключително неизгодни за общината условия.




БАНСКО

99,55 ха ски зона Банско по концесия;     164,25 xa ски зона Банско реално;  2287,00 xa ски зона Банско скоро...

Плюс 1345 ха Добринище; 1218 ха Кулиното;  Каква ще е гледката към Северн Пирин?  Гола планина


Допълнителна информация:

За Закона за туризма

Колко са големи ски курортите в Австрия

Сравнение между Алпите и България

Продажбата на туристическите хижи според БТС

Транспортно обслужване на Витоша

Връзката между затварянето на София ленд и лифтовете на Витоша



Новият Закон за горите – Къде е проблемът?
Ще се позволи да се строят лифтове в горите по-лесно, което уж е добре.  Но това отваря много други възможности...
·         Строежът на нови лифтове ще става без конкурс, а таксата за вечното право на строеж е по-малко от наем на същата територия за 10год.  Ако мутра си построи лифт, никой никога не може да го махне от държавната гора, т.к. няма ограничение в срока, а за държавата остава „голата собственост” върху „гората” на хартия.
·         Тези „гори” на хартия никога вече няма да се възстановят и държавата няма да ги ползва, отпада и стимулът те да се рекултивират.  Всеки лифт, независимо дали е законен, дали може да работи, автоматично ще води до строеж на писти, не една, а колкото иска „инвеститорът” – няма ограничение в броя им.
·         Всяка писта е строеж по смисъла на Закона за Устройство на Територията (ЗУТ).  Тя се строи с изкопи, има тръби, подпорни стени, канали, кабели, осветление, съпъстващи сгради и тн.  Новият Закон за горите разрешава този строеж без да изисква промяна на територията, което е уникално в правото.  Освен това Общият Устройствен План (ОУП) на курортите ще се одобряват не от Министъра на регионалното развитие (МРРБ), а от конкретната община и така няма да е защитен общонационалният интерес, а само тесният на местни мутри и самозбравили се феодали.  За щастие София има ОУП, но планът на Витоша ски не се съобразява с него и го нарушава.  
·         Променят Закона за туризма и наредбата за ски писти и вкарват изискването всяка писта да има чайна и др. допълнителни сгради. чисто лобистки монопол на БФСки по отношение категоризирането на ски пистите и ограничаване на малките ски курорти. Това е много лоша тенденция и честно казано повечето хора дори не го виждат. Училища, охранители, сняг, ски бягане, хомологация
·         В резултат към всеки нов лифт ще има поне три сгради (станции, обслужваща сграда, чайна/хотел) и две писти.  Само че това право ще получават само определени „важни обекти” и то без конкурс, а малките ски курорти се убиват, защото не могат да се категоризират, не получават и държавна помощ, а нови изисквания.
·         „Нашите хора” ще могат да построят нещо като влек и да изсека гора на голо за „писта” (тази сеч е по принцип е забранена).  След това дървесината се изнася без документ как е добита (предпоставка за злоупотреба), а „избраните” си направят чайна-вила и повече не се занимават със ски – няма изискване!  Освен това така се „осребяват” и заменките на Тройната коалиция с тези нови заменки от ГЕРБ!!!
·         В момента депутатите променят и Закона за публично-частно партньорство, а чрез него и Закона за концесиите, за да се опитат да узаконят доказаните кражби на публична собственост в Пирин от „Юлен”.
·         В момента се променя и ЗУТ, за да може да се застрояват територии без Общ Устройствен План (ОУП) за „важни” проекти.  Ще могат да се застрояват гори (ако получат „подкрепа” от общината) и то без ОУП.  Строеж в община без ОУП означава, че ще може винаги да се „разширява”, да се „допълва”, всичко ще е хаотично и пистите няма да имат край, така лошата практика се задълбочава.
·         В момента се разглежда и Закон за изменение и допълнение на ЗУТ, в който строителството се основава навсякъде на основата на планиранията в общите устройствени планове и едва след това на подробни устройствени планове. Съществуващото положение в момента - да се застрояват територии само с ПУП без наличието на ОУП, създаде сериозни екологични, социални и устройствени проблеми в големи части на България – основно Черноморието, планинските курорти и около големите населени места и не е необходимо тази лоша практика да продължава. Никакви задължения към собствениците описани в заповедите и договорите за продажба не могат да бъдат основание за промяната на закона.
·         За строежи в частни и общински гори няма да се събира такса за право на строеж, което спестява милиони.
·         Лифтовете се приравняват на електропроводи, като не се държи сметка, че след тях задължително следва и ски писта, навлизане на много хора в планината, а туристите имат нужда от тоалетна и изхвърлят боклук.
·         Липсата на преотреждаща процедура за гората, преди тя да бъде застроена със ски писта и лифт, е уникален прецедент по българското право и ще има ужасни последици.  Реално се готвят промени, така че всеки по-голям инвеститор да строи в неурбанизирани територии, а това ще убие всички гори, морски и други курорти.  Наредбата за оценка за съвместимост няма да се прилага, тъй като няма промяна предназначението, тази процедура е с неясни критерии сама по себеси и няма да има обявяване
·         Всичко това се прави под безпрецедентната диктовка и изнудването на една фирма и една Банка!  Тоест, в България, по волята на един олигарх се променят 5 закона!!!  Дори и да ги променят обаче, те пак няма да могат със задна дата да узаконят курортите си.  А държавата дава всяка година пари на тези хора!
·         Спирането на лифтовете на Витоша поставя под тежък удар приватизационния договор, сегашния и тогавашен кмет.
·         Новият закон създава и „Пране на дървесина” – незаконно добити дърва ще се изнасят без документи!
·         Министърът на земеделието ще определя продължителността на ловния сезон и ще седи над закона.
·         Стахановският устрем за развитие на ски туризма се прави по най-безогледния и неадекватен начин и идва в лош момент, когато ГЕРБ изпада в най-острата си управленска криза (няма реформи, провал на строителната програма, бонусите, изчерпването на резерва, нови заеми).  
·         Обективно промените не подпомагат ски спорта и не решават основния му проблем – цената на услугата и нейната недостъпност дори за средната класа.  Проектите за ски курорти най-вероятно се замислят с цел пране на пари, тъй като са очевидно нерентабилни и сбъркани.  Няма разпределяне тежестта на инвестициите и контрол върху монопола на лифт операторите.  Този лобистки законопроект утвърждава само монополното положение на хора, които вече са в бизнеса.
·         В България има едва 2.5% планински територии с н.м. вис. над 1600м. и точно те ще бъдат заграбени.  През това време газим топла вода, а горим гората да се греем!  Огромният потенциал остава в сферата на всесезонния СПА туризъм, но няма национална концепция.  
·         Обслужването на близки и далечни икономически кръгове крие огромен политически риск за управляващите.  Те пряко се ангажираха със ските, а президентът дори се снима с човек, даден на прокурор.  Усещането за далавера, корупция и лобизъм накара 41% от хората да намират готвените промени в Закона за горите, като събитие с отрицателен ефект върху образа на кабинета.
·         „Тънките поправки” за ски пистите са само капка в мръсната локва на „фона” на очевидни действия и в националните паркове, което не се е случвало от 30-те годни на 20-ти век – подготвя се даване „на концесия” на горите на няколко големи „играча”.
·         Тези промени ще са аргумент и за строителите на голф игрища да поискат преференции.

Нямало Алтернативи За Развитието на Ски Спорта?!?  ИМА-  Сегашният закон да остане!!!
·         Лифтовете и пистите да се строят по досегашния ред, като се променя предназначението на терена.
·         И сега по закон ски пистите се строят по облекчена процедура и само ако има подробен или общ устройствен план за това.
·         Строеж на ски съоръжения в гори публична държавна собственост да става както и до сега – на базата на концесия.  Така Държавата запазва собствеността върху земята и новите съоръжения и има срок, не е вечна.
·         Нямаше абсолютно никаква законова причина за провала на този прекрасен ски сезон на Витоша.

Съществуват много неясноти и крайни мнения.  Пример за подобна е, че законът ще даде възможност за застрояване на защитени територии.  Реално те са подчинени и на други режими (Закона за опазване на околната среда, Закона за биологичното разнообразие, Закона за защитените територии).  Истина e обаче, че защитените територии са в опастност, т.к. гответните изменения в Закона за публично частното партьорство, които ще изменят и Закона за концесиите, се дава възможност да се застроят и националните паркове.  Не е толкова голям и проблемът с липсата на заплащане на такса при промяната предназначението на горите.  Проблемът е, че тази такста не е данък, а е цената за ново залесяване (компенсаторно) на друго място.  До сега, когато се променя предназначението се предприемат мерки по компенсиращо залесяване и има стимули и самата гора отново да бъда залесена.  Това, че инвеститорите спестяват едни пари е по-малката беда, отколкото че липсата на промяна на предназначението обезмисля законовите изисквания.  Тези спестени пари, обаче не са никакъв стимул нито за съществуващите, нито за строителството на нови – те не решават основните проблеми пред развитието на сектора, а са прах в очите на псевдо информираните.  Липсата на преотреждаща процедура за гората, преди тя да бъде застроена със ски писта и лифт, е уникален прецедент по българското право и ще има ужасни последици.  Реално се готвят промени, така че всеки по-голям инвеститор да строи в неурбанизирани територии, а това ще убие всички гори, морски и други курорти.
Скиорите не одобряваме нито промените, нито начина, по който се правят.  Не искам това да става в наше име или в името на спорта.  Ските са начин на живот, не кражба и произвол!!!
Днес е природата, утре сте вие!  Беззаконието не подбира!
По колко ги давате вии тез закони?
застрояват територии само с ПУП без наличието на ОУП, създаде сериозни екологични, социални и устройствени проблеми в големи части на България – основно Черноморието, планинските курорти и около големите населени места и не е необходимо тази лоша практика да продължава. Никакви задължения към собствениците описани в заповедите и договорите за продажба не могат да бъдат основание за промяната на закона.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ