четвъртък, 15 март 2012 г.

Една перспектива: Бог да прости Националния парк "Витоша"!

Публикувам една статия от в. Дума. В нея има доста политически привкус, но се казват и много систематизирано важни неща. 14. Март 2012, брой 62

Инж. Георги Петрушев

Да! Няма грешка в заглавието. Малко история преди това: на 27 октомври 1934 г. с постановление на Министерския съвет се създава първият в България и на Балканския полуостров национален парк "Витоша". Това става по предложение и под натиска на научните дружества - ботаническото, природоизпитателното, геологическото и пещерното, това на лесовъдите академици, на българските лесовъди, Българският туристически съюз, ловната организация и рибарският съюз. Всички те заедно и с участието на Министерството на земеделието и държавните имоти вече са създали през 1931 г. Дружество за защита на родната природа. Болшинството от членовете на тези дружества и организации са хора, получили високо образование и професия в западноевропейски държави.
Тези млади, интелигентни патриоти, виждайки голямата опасност от разширяващата се туристическа инвазия и различни видове стопанска дейност на Витоша, стават инициатори за нормативен акт със силата на закон с цел въвеждане строг контрол и регулация на всички дейности в защитената територия.
С цел смекчаване статута на парка и режима в прилагането на някои стопански дейности през 1936 г. той е прекатегоризиран в народен. През 1935 г. се създава първата паркова администрация - тази на Витоша, която се занимава с устройството, организацията, стопанисването и цялостното управление на защитената територия. До края на 1953 г. Народен парк "Витоша" изцяло е под управлението на горското ведомство.

През 1954 г. по решение на Министерския съвет около една трета от територията на парка - 11 хиляди хектара, премина за управление към Столичен градски народен съвет. Това бяха предимно северните склонове на планината - най-урбанизираната и застроена част от Витоша. Последва значително подобряване предимно на инфраструктурата в тази част на парка. През този период на Витоша са построени над 25 туристически хижи и ведомствени почивни станции, три модерни хотел-ресторанта - "Щастливецът" край х. "Алеко", "Морени" и "Копитото". Две постоянни автобусни линии от автостанция "Овча купел" до местността "Златни мостове" и от спирка "Хладилника" до х. "Алеко" постоянно обслужваха желаещите за излетуване в планината. София като населено място през хилядолетната си история е неизменно и най-тясно свързана с планината. Никоя друга европейска столица не притежава такъв божи дар, такава естествена природна корона. Затова през 1900 г. съвсем логично големият по онова време художник проф. Харалампи Тачев, изрисувайки герба на столицата, на челно място поставя планината Витоша.

През 1991 г. се постига споразумение между Комитета по горите и Столична община и цялата територия на Народен парк "Витоша" преминава във функциите и задачите на горското ведомство. С влизането в сила на Закона за защитените територии през 2000 г. паркът е прекатегоризиран в Природен парк "Витоша". След неколкократни увеличавания на площта му се достига до днешните 27,074 хектара.

С цитирания Закон за защитените територии витошките резервати "Бистришко бранище" и "Торфено бранище" бяха отнети от горското ведомство и включени във функциите и задачите на Министерството на околната среда. Като експерт в тази област мога спокойно да заявя, че това министерство през изминалите години показа, че няма потенциал да осъществява тази дейност. Това се потвърждава и от големите безобразия, които то допусна с незаконното строителство на пистите над Банско и прокарването на пътническа въжена линия в Националния парк "Рила" до Седемте рилски езера. Министърката на околната среда и водите Нона Караджова и понастоящем ту заявява, че в ски-зона Банско има незаконно построени ски-писти, въжени линии и т.н., ту се оплита и не може да каже къде и колко са те.

Посещавал съм и изучавал устройството на най-големите европейски природни паркове като "Хоф Таунос" и "Рейн Таунос" в Германия, които се разпростират на площ от над 120 хиляди хектара. В тях се намират и неголеми населени места, красиви градчета, включително и сметище за твърди отпадъци край Франкфурт на Майн. Но както казва големият германски специалист в областта на защитените територии д-р Ханс Бибелритер, доскорошен директор на Национален парк "Баварска гора": "Не е толкова важна големината на защитената територия, а по-важно е как тя най-добре, най-строго ще се охранява и защитава!"

През всичките тези почти 80 години закони като този по горите, по околната среда, защитените територии, за биологичното разнообразие, Наредбата за опазване на ландшафтите и Планът за управление на Природен парк "Витоша", приет от Министерския съвет през 2005 г., поставяха като главна цел в статута, функциите и задачите на природния парк опазването на природната среда като цяло, на растителния и животинския свят в планината и обогатяване на видовото разнообразие и опазването на един уникален ландшафт. За голямо съжаление на широката общественост у нас след 1990 г. с извършената икономическа и политическа промяна се развихри една необуздана, безконтролна, дивашка реставрация на капитализма, която освен че нанесе погром върху българската икономика чрез разгрома на най-големите промишлени предприятия и пълно унищожаване на селското стопанство, но нанесе и непоправими увреждания върху дивната красота на планинските и черноморски ландшафти, така характерни и уникални за Европа, чрез алчното и ненаситно застрояване на черноморското крайбрежие, изсичане на вековни и хилядолетни единствени за Европа мурови, смърчови и борови гори в Северен Пирин и много други.

Във вихъра на цялата тази вакханалия на посегателство върху българската природа, целяща максимално задоволяване на печалбарските интереси на неколцина олигарси, не бе пощадена и тази на Природен парк "Витоша". Появи се една акула, АД "Витоша-ски" начело с придобилата злокобна слава личност Цеко Минев. Тази фирма изкупи пътническите въжени линии от Столична община и наложи най-високите цени за пътуване с тях. Бяха спрени автобусните превози от автоспирка "Овча купел" до "Златните мостове", а от спирка "Хладилника" до х. "Алеко" само един автобус по линия номер 66 прави по два курса дневно. Извърши се частично унищожаване чрез взривяване на част от каменните реки, известни като "морени". Бяха взети на концесия всички съоръжения и ски-писти в района на ски-зона "Алеко". До 2011 г. фирма "Витоша-ски" заплащаше за ползването на територията на парка, където са разположени ски-пистите и другите обслужващи ги съоръжения, по 12 лева на декар на държавата. Това обаче се видя много скъпо на Цеко Минев и той реши силово да принуди правителството и Столична община да му се позволи безплатно и безконтролно да безчинства из цялата планина.

Кой трябваше да упражни контрол и да вкара ред в ползването на българската природа?! По време на мандата на правителството на Сергей Станишев имаше вицепремиер с европейско мислене и висока екологична подготовка в лицето на д-р инж. Меглена Плугчиева, която стопираше опитите на Цеко Минев да дерибейства и да налага кадрови промени в горското ведомство в своя полза (Това не е съвсем вярно, тъй като лично Станишко-пишко се качи горе на Алеко да крепи Цеко. Айде да припомним и срещата на Минев с Пирински. Ако не знаете Георги Пирински, БСП, е бивш председател на БФСки в периода - от 1987 до 1990 год. Последователно е бил заместник-министър на външно-икономическите връзки, заместник-министър на търговията, заместник-председател на министерския съвет, председател на Народното събрание, в момента зам председатeл.). Правителството на партия ГЕРБ, скалъпена по волята на едно лице и събрана с отпадъците от останалите партии, няма никаква политика в областта на опазването на околната среда. Министърката на ресорното министерство така и не можа да разбере какви са нейните функции и отговорности пред обществото и пред света. Премиерът, горкият, заряза работата на Народното събрание, където трябваше да отговаря на важни въпроси, и дни наред рамо до рамо с Цеко Минев в края на м. февруари 2012 г. се вживя в ролята на голям скиор и поддържаше изключително скъпата реклама на ски-зона Банско по време на разигралото се шоу - етап от световно ски-първенство... Той позволи да се извърши една просташка саморазправа с директора на ПП "Витоша" инж. Тома Белев, който се оказа последна, но много сериозна пречка за по-нататъшното унищожаване на най-крехката и уязвима част на Витоша от страна на АД "Витоша-ски". Тази фирма има намерение в близко време да изкара кабинковата въжена линия до Черни връх; непосредствено под върха да се изгради голям изкуствен водоем, от който да се изчерпва вода за изстрелване на изкуствен сняг по ски-пистите; възнамерява се изграждане на спортна база на платото непосредствено на границата с природния резерват "Торфено бранище".

Тук е мястото да посочим, че през февруари 2010 г. двама французи от Гренобъл, специалисти по изграждането на ски-зони и писти за провеждане на световни ски-първенства, извършиха свои експертни проучвания на Витоша доколко планината отговаря на условията за строителство на подобни центрове и на изискванията за провеждане на световни ски-първенства. Експертните им проучвания приключиха с решителното становище, че планината не отговаря на такива изисквания. Районът около х. "Алеко" е подходящ за рекреация, отдих и практикуване на социален туризъм. Това становище на френските експерти е публикувано във в. "Капитал" на 20 февруари 2010 г.
В края на краищата министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов изпълни желанието и капризите на Цеко Минев - директорът на ПП "Витоша" инж. Тома Белев бе уволнен на 1 март 2012 г. Той е един от най-изявените български специалисти в областта на екологията, природозащитното дело и още по-конкретно - защитените природни територии. Инж. Тома Белев без работа и без заплата няма да остане. Жалко за Природен парк "Витоша" и за природата на тази наша планина! В България в годините след 1989 не са на почит знаещите и можещите, умните хора. Властващите вървят подир богатите, изпълняват техните желания най-често в разрез с интересите на природата и на обществото.

Господа властващи политици от ГЕРБ, вие сте преходни и много скоро народът ще ви забрави, както стана това с вашите предшественици от 1990-91-92 г. Кой сега си спомня за тях? Оставете специалистите да изпълняват функциите си на защитници на българската природа - единственото ценно нещо, което остана в тази нещастна страна!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ