събота, 21 февруари 2009 г.

неПримерът Банско

Когато говорим за Витоша аналогиите с Банско идват естествено, особено като знаем, че зад двата проекта седят едни и същи хора добре свързани с БСП и вариацията НДСВ. Освен това, неПримерът Банско е най-въпиющата и брутална демонстрация на престъпните намерения и вандалско отношение към българските планини. Да припомня, че от декември 2006г всички работещи ски съоръжения на Витоша са собственост на фирмата „Витоша ски” АД. Тя е свързана с концесионера на ски зона Банско „Юлен” АД, тъй като в ръководството и на двете фирми е вписан един и същ човек - Петър Георгиев Петров. И двете фирми са собственост на офшорни компании, така че не е ясно кой фактически стои зад тях. Въпреки това публична тайна е че и зад проекта Банско и зад „Витоша Ски” стои Първа Инвестиционна Банка и по-специално един от нейните собственици – Цеко Минев.

В следващите редове съм се опитал да нарисувам някои паралели, за да не бъде залъгвана обществеността и за да се покаже маниерът на действие на въпросните фирми, като се използва аналогията със ски зоната Банско.

1. Флагът „Поминък за хората” (Обществената подкрепа)
Това е може би най-голямата и умело използвана лъжа за прокламирането на всякакви налудничави и престъпни планове за убийството на планините. Чуваме го из Родопите, пеят ни го и бардовете на братя Галеви, вълните също нашепват този рефрени, но най силно и убедително умее да го ползва бай Цеко.
Само че в София това не е вярно и не може да бъде. Колкото и да се пънат да омаскаряват всеки, които им се противопоставя, колкото и да водят Марк Жирардели да обяснява колко опасни са съоръженията (ами като са опасни защо ги пуска и защо ги купиха на първо място, а няма ли държавни органи - Държавна комисия за технически надзор - да следи за тяхната безопасност и да съставя актове и задължителни предписания на техните собственици – парадокс, нали? Само да спомена, че Кабинковата въжена линия и лифтовете Витошко Лале са построени 1982, а на Банско старият триседалков лифт от Шилигарника им е набор, но на Марк това не му прави впечатление), колкото и да ги подкрепя Весела Лечева, фактът си е, че на София не и е нужен световен зимен център, нито сезонен туризъм, а място за отдих, но на достъпна цена.
 Не бива планината Витоша да стане поредната недостъпна за средна ръка хора дестинация и на нея да се развива криворазбран бизнес. Освен това местното население не подкрепя проекта (справка: http://www.xtdev.com/ski/petition.php обърнете внимание колко вяла е „подкрепата”). Освен това поминъкът на хората не е туризъм в София, те имат нужда от рекреация както казах.
Например цените, който действат на Банско, правят напълно невъзможно ползването на съоръжения от местните хора. Нещо подобно ще се случи и тук: Витоша, люлката на българския туризъм и ски спорт.  На път сме тя да се превърне в ексклузивна дестинация за евро гъзари, която на всичкото отгоре работи само през зимата (отново справка Банско – въпреки че слогънът на ски зоната е All Seasons Resort – тоест, курорт за всички сезони, кьорав лифт не работи през лятото и никога до сега не е, заведенията са затворени, а планинското колоездене – далечен мираж. На банскалии може да не им пука ни цената, ни дали работят лифтовете лятно време, но за Витоша е друго.  Тук лифтовете трябва да работят лятото, но без да ни режат главите). Витошките туристи я посещават целогодишно и независимо от метрологичната обстановка. Да, но ако лифтовете не работят или цената е от порядъка на 20 лв за еднопосочен билет (толкова е на Банско и Боровец) колко хора ще се откажат? Кое нормално семейство с едно дете може да си позволи да даде 55 лв без бензин и паркинг (още 10лв), само за двупосочни билети, без карта и тн?
(Ако помните на Банско картата беше 24 лв през 2003 г. като пуснаха новата зона, а сега е 55 лв. На Витоша 35 лв., без да са пипнали нищо. Този проект на Витоша ще струва уж 70 милиона евро. Как се избива тая инвестиция? Само за сведение гледайте тук какво става: 2 нови седалки, нова кабинка, влек, система за изкуствен сняг, безплатен паркинг и всичко това за 16лв!!! При това те имат по-висок стандарт от нас, така че това е реалната цена Ей за това сме най-нещастната страна в света, защото Сърбия ни е запад...)

2. Хлябът на Банско
След като „национално отговорния капитал”, регистриран в поредната офшорна зона и представен от Първа Инвестиционна Банка реализира проекта си за Банско, се оказа, че нещо хлябът на местните хората не е станал по-сладък, дори напротив. Да, банскалии разпродадоха нивя и кърища за „големи” пари, но парите се оказаха не толкова големи, колкото на тези, които ги изкупиха.  Банскалии наляха парите в своя имот, за да го отдават под наем, но новите „блочища“ ги конкурират и поради ниската заетост цените падат.
 Едно обстоятелство, което може би не помните: бил съм в Банско преди началото на фамозния проект и градчето от селски тип приключваше тихо и спокойно точно до хотел „Стражите”. Това беше. Посетих същото място и в годината, в която започна строителството на кабинковата въжена линия и веднага ми направи впечатление, че тя отстои на значително разстояние от урбанизираната територия (забелязах го защото вървях пеша). Учудващо? Не! Просто някои хора предварително са планирали, какво да изкупят, какво да получат за без пари от общината (апорта на община Банско в „Юлен”) и къде да направят огромната си печалба. По данни от в-к Капитал само за една година там цената се увеличи 400% (2004). Е добре, банскалии не са спечелил толкоз много от дедовите земи, но все пак добри пари взеха, ще кажете, но замислихте ли се какво им донесоха те? Наскоро една жена, родом то Банско ми каза, че я е яд, че не е направила терапевтична клиника в родния си град, защото местните страдали от сериозни депресии и щели да я напълнят.
Така си е, лесните първи бързо идват и още по-бързо си отиват и след като местните реализираха мечтата си, опредметена в „голф и пристройка” (изразът не е мой, а на едно момче от Банско) им остана само надеждата, че ще ги наемат на работа из курорта или че ще дойдат туристи да спят в техните прогимназии, но не би. Бизнесът с квартирите умря, което на практика изяде капиталовложенията на банскалии. Ми че кой ще си търси квартира с хазяин, като за същите пари „блочищата” ти дават подслон? Пък същите тези чудовища не са хотели, а на ваканционни апартаменти персонал не им трябва (даже и рецепция нямат, най-много една чистачка, но и тя е от някое от помашките села наоколо, за по-евтино, не плащат туристически данък, не им пука как се развива курорта).
Така за местните новата придобивка не донесе лелеяните блага. Изпукаха парите, цените се вдигнаха, а те в действителност обедняха. Да, това е истината, за банскалии, дето много „крепиха” концесионера, нищо не остана (сега го псуват, ама късно). Тях не ги взимат за оператори на модерните лифтове, защото нямат ни опит, ни образование и защото си ги докарва от София. По хотелите също не могат да се вредят, защото конкуренцията на сезонните наемници от морето и от други големи градове е огромна, пък и там има все пак има изисквания. Нямат си и местно школо, което да ги готви за обслужващ персонал и тн, и тн (както например Самоков). Пък също се оказа, че сезона е едва максимум 3 месеца, а в останалото време само вятъра духа по празните улици на новите квартали. Много месни бяха по-добре преди, когато си имаха някаква друга основна работа, а допълнително припечелваха от даване на квартири под наем и извозване на скиори до Шилигарника срещу пет лева на калпак.

Освен, че не дадоха нов поминък на хората, концесионерите им отнеха някои такива, като изгониха всички конкуренти от района на ски зоната и еднолично я управляват, в нарушение на всички закони и правила за конкуренцията. За това храната в техните заведения е на доста солени цени. Същото следва и на Алеко да се случи, където обикновения турист няма да бъде добре дошъл. Пример за отнет поминък е и този на ски учителите. Това стана, като картите за ски учители станаха по-скъпи (почти двойно от стандартните сезонни), а пък 25% намаление от цените на картите за клиентите, които наемат ски екипировка и учител от “Юлен” съвсем поставя независимите ски инструктури извън борда. Учители от Банско разказват, че начинът за налагане на различните цени е не особено елегантен: по пистите и около лифтовите станции служители на “Юлен” следят за лицата, които те идентифицират като ски инструктори, и изискват да видят какви карти ползват. В случай че картата е от евтините - тя им се отнема, а така им се отнема и бизнеса, а “Юлен” става основен игреч при ски инструкторите, поминък, а?
Проектът Банско отприщи огромен социален проблем, достоен за научен труд. Разбитите надежди, корената промяна на града, новите пусти квартали, лесните пари и привнесената поквара са наистина епохални. Да не говорим за недостига на вода и засегнатото отношение към тяхната планина. Отидете там, поговорете с някого, огледайте се и тази зловеща картина ще ви се представи в същите ужасни краски, както и осакатената гора и разграбена природа.
Е, ще кажете, ще се промени това, нужно е време, но не забравяйте за Самоков и Боровец: там обслужващият персонал 80-те години го докарваха от Албена и местните не можеха да се внедрят. Сега вярно е по-добре, но е широко известно, че Боровец не издържа Самоков, има безработица и тн., така че е лъжа, че със сезон от 2 и половина месеца, можеш да хрантутиш град от 10 000 души, при това говорим за място, развивано още от 30-те години, не за проект на 5 години. Ами пък циганите, които по никакъв начин не успяха да се интегрират в хранилката зимен курорт (да не припомням за бракониерството и етническите конфликти в Самоков). Боровец, както и Банско, са налазени от софийски и кой знае още какви мутри и те основно прибират парите.
Така че митът за „благодеянието”, оказано от “Юлен” и ПИБ на Банско е една злокобна лъжа, която сега пак се експлоатира, за да се докаже, че тези престъпници са добри „мениджъри”, че знаят и могат, а най-вече че са „национално-отговорни” и добронамерени, дръжки.
Ето още една статия по въпроса ТУК.

3. Нова зона – много туристи – нужда от нова зона
Този порочен кръг също беше завъртян в Банско: “Юлен” поискаха официално да разширят така или иначе чисто новата зона и да построят нови писти. Основен рупор на техния интерес е кмета на града Краваров, който къде седне, къде стане вика как трябвала нова кабинкова линия (между другото подобно срастване между местна власт и ивнеститори го има само в Дупница и Несебър). Аргументите им в полза на тези предложения е истински „параграф 22”: изграждането на ски зона Банско е довело да неконтролируемо увеличение на туристите в района и затова се иска разширение на зоната. Явно е че и новото разширение ще доведе още туристи и така отново тази „нужда” ще се материализира. Но къде е краят?
Същото очаква и Витоша. Съвсем основателно мога да ви кажа, че представения проект е само началото. Болната олимпийска мечта, резултат от едно импотентно социалистическо мислене им е в главите на хората. Развитието на ски ядрото „Златните мостове – Конярника” и свързването на двете зони през Черни Връх предстои (това беше предложено още на 15 май 2002 от президента на австрийската федерация по ски проф. Петер Шрьокснадел и неговите съветници - Йозеф Шмит и Курт Матц. Тогава се провежда обща среща с представители на някои от институциите, които имат отношение към Витоша - кмета на София Стефан Софиянски и заместника му Иван Гечев, заместник-министъра на икономиката, отговарящ за туризма, Димитър Хаджиниколов, председателите на Българската федерация по ски Валентин Василев и на Българската федерация по биатлон Емил Тончев и представител на МСС. Още през 03 юни 2001 пък пред в-к Дневник Емил Семов, началник на "Лифтово стопанство и спортна дейност" в държавната все още "Алеко спорт-99" казва: "Движението на туристите в планината може да бъде подобрено значително, ако се изгради система от лифтове между Конярника, Черни връх и Ветровала"). Следва развитие в посока Купена и едно имената база на НСА (за това говори веднъж Цеко Минев, като се тюхкаше, че не може да използва най-добрите терени за ски спорт, които са в резервата „Юлен” и „Бистришко Бранище”).
Освен това подобни намерения изказва и г-н Костадин Костадинов, управител на „Витоша ски”, ето какво казва той пред Капитал "Витоша е правена на парче и голяма част от лифтовите съоръжения не са на точните си места. Всичко ще се гради наново ... За основа на проекта най-вероятно ще послужат и някои стари планове от кандидатури на София за домакин на зимни олимпийски игри."; Костадинов уточни, че в плановете на компанията влиза и изграждането на кабинков лифт на "Копитото". Така да се обхване ски зоната на "Ветровала" и "Конярника". (...и Витоша ще стане като Банско; Брой 15, 13 април 2007, в-к Капитал )

А ето и Олимпийския проект:

Открийте 10-те разлики - Налудничави олимпийски брътвежи, само пистите в „Бистришко Бранище” липсват.
UPDATE 10.01.2018

4. От резерват до резил
Тук искам да припомня, че Министерство на околната среда и водите оттегли предложението си до ЮНЕСКО за изключване на ски зона Банско от обекта на световното природно и културно наследство. Причината за това е, че министерството е трябвало да поеме ангажимент, че ски зона Банско никога повече няма да се разширява и че няма да се допуска строителство в прилежащите около нея територии. Явно това ще бъде съдбата и на един от най-старите резерват в страната ни – „Бистришко бранище”. (Бистришко бранище е един от първите резервати в България. Обявен е за резерват през 1934 година. Той се намира в първия парк на Балканския полуостров - Витоша. Бистришко бранище е обявен за резерват, когато части от Витоша са обявени за защитена територия. Целта на създаването му е запазването непроменена на растителноста, която е типична за планината - вековни смърчови гори, храстова растителност и тревни площи. През 1977 г. резерватът влиза в програмата на Юнеско - "Човек и биосфера" и е обявен за биосферен резерват - Wikipedia).


5. Как ще изглеждат пистите?
Така:

На Витоша, по подобие на Пирин, предстои строителството на неразумно голям брой ски-писти и съоръжения, несъобразени с ландшафта. Над Банско ски-пистите така са прорязали горските насаждения, че са намалили силно устойчивостта им срещу ветрове. За елитния ски спорт са изсечени горски насаждения върху големи наклони и на дълги разстояния, при това за достигане на желания наклон на отделни участъци от трасетата е извършено вкопаване и така създадените улеи благоприятстват ерозията и пороите. Най-очебийните нарушения са трикратното увеличение на размерите на пистите (вместо разрешените 30 м пистите са широки 140 м), незаконната употреба на тежка техника и експлозиви за извършването на значителни земно-изкопни работи. Явно това са методите на “Юлен” и съответно на „Витоша ски”. Това не е напразна догадка, това е установена и документирана практика, която този път ще можем да видим съвсем непосредствено и ще псуваме по форуми като каруцари, когато видим поредната снимка от следобедната разходка на някой турист около Алеко. Цеко Минев и компания седят над закона: взимат разрешение за едно (да кажем преместване на 19 камъка или просека широка 30 м) и правят друго (взривяват колкото си искат камъни и правят просека 4 пъти по-широка). Това е документирано и нищо в реалността не дава основание да считаме, че в бъдеще нещо ще се промени. Кой ще ги спре, щом на най-високо държавно ниво те са толерирани ? Как да коментирам факта, че цял лифт и писта над банско са изградени извън концесионния договор? Става дума за лифта „Железни Мост - Платото” (справка http://www.nkr.government.bg/app?service=external/ImageLoad&sp=S226 )

6. Дирекция Народен Парк Пирин- Това вече се случи чрез смяната на Тома Белев

Може да ви звучи парадоксално, но това е една институция, проядена от “Юлен”, която не брани парка, а обслужва интересите му. Дирекцията на Национален парк Пирин е първата администрация на защитена територия в България, която сама предлага застрояване. От 2004 г. насам, откакто действа забраната за ново строителство в Национален парк Пирин, на територията му са изградени 4 големи обекта. Следователно всяко строителство и разширяване на съществуващите писти след тази дата е нарушение. До момента информация има за следните писти и съоръжения:
1. Стадион за биатлон – не е предмет на Концесионния договор (Договора за предоставяне на концесия върху защитена територия, изключителна държавна собственост, представляваща част от Национален парк "Пирин” за изграждане на "Ски-зона с център Банско")
2. Писта Чалин Валог, разширена 2006 г. (да припомня, че тя трябваше да бъде рекултивиране и повторно залесена по думите на самите представители на концесионера)
3. Ски лифт към писта Чалин Валог, построена 2006 г. – четири седалков на мястото на старата паничка, което означава, че и просеката е била поне два пъти увеличена
4. Ски път.
Съответно, гореизброените съоръженията са незаконни и следва да бъдат премахнати и рекултивирани, обаче това нито се е случило, нито ще се случи.
Дирекцията на Национален парк Пирин явно не спазва собствения си план за управление, а се е превърнала в клон на големите строителни фирми, смятат някои природозащитниците. След случая с промяната в Общия устройствен план на община Царево е много вероятно правителството бързо да подкрепи промени в плана за управление на Национален парк Пирин (да припомня, че той беше приет след седем години работа на над сто български и международни учени и експерти и с международна финансова подкрепа). Така действат тези хора по принцип, така действат и в момента с Витоша.
Подобно развитие и превръщането на Дирекцията на Природен парк Витоша в подразделение на „Витоша ски” за сега не е възможно. Но Дирекцията има нужда от подкрепа това да не се случи, защото заплхата е сериозна, а натискът - огромен.

7. Затриването на основния център на ски зоната
Унищожаването на "Шилигарника" и "Алеко" посредством изместването на кабинковата въжена линия. Първоначално през 90те се считаше, че кабинковата въжена линия от Банско до ски зината трябва да стига именно до "Шилигарника", но на концесионера не му изглеждаше изгодно основният поток от туристи да бъде на място, където има конкурентни заведения и за това промени плана. Освен това се мислише в посока курорт за състезания, на за хората. Абсолютно идентично е положението и на Витоша - на Алеко има много заведени, за това човекопотокът се насочва към Долно Лале и в нов център над х. Алеко. Така ски училища, заведения и тн се затриват, но по-лошото е че един символ на София се унищожава.

8. Заграбване на воля
След като стана ясно, че "Юлен" АД са заграбили 65 хектара в Пирин, държавата в лицето на Нона Караджова не направи абсолютно нищо. Дори напротив: поощри разширяването на ски зоната над Банско, а по-късно дори предложи зоната да стане 2287ха, което е пълно безумие.

3 коментара:

  1. "Подобно развитие и превръщането на Дирекцията на Природен парк Витоша в подразделение на „Витоша ски” за сега не е възможно. " - за съжаление сега вече ще стане напълно възможно. Иначе поздравления за буквално страхотните анализи - много конкретно, точно и ясно! Браво!

    ОтговорИзтриване

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ