събота, 2 юли 2011 г.

Лъжите на Нона

Намерих видео от пресконференцията с конкретните думи на Нона Караджова относно концесионния договор с „Юлен” АД. Гледайте го, изключително е интересно и за съжаление, въпреки че журналистите задават адекватни и правилни въпроси, почти нищо не изтече по медиите. Явно редакторите са ударили цензурата.

Ето и линк http://kanal3.bg/?v=4668
В дясно от видеото има вертикален надпис „Вижте цялото видео”, който трябва да изберете. Първоначално госпожа подставеното лице говори за измененията в Закона за управление на отпадъците, така че може да превъртите директно на 13 минута, а след това отново и на 27.37, от където отговаря и на журналистическите въпроси.

Интересното е, че псевдо министърката твърди как договорът бил объркан и неясен и не се знаело какво точно се е случвало. Това е абсурдно при положение, че цялата процедура и самият концесионер е определен от сегашната ѝ заместничка и тогавашната министърка Евдокия Манева. Какво означава това, че те не си говорят ли или ни се правят на абсолютно ощипани госпожици?

За съжаление това видео потвърди и моята убеденост, че тези промени в Закона за концесиите не се правят, за да се узаконят нещата на Банско, нито за да се сложи ред. Реалността е друга. Целта е да се отвори кутията на Пандора:

Ще се даде възможност всички концесии да бъдат преразглеждани и увеличавани. Това е необходимата стъпка към реализацията на проекта „Мега Пирин”, а и на още купчина зулуми. Съжалявам....


І. Освен това, министър Нона Караджова директно излъга в отговор на журналистически въпрос, дали в конкретната ситуация на може да намери приложение чл. 69, ал.1 от Закона за концесиите:
При последващо възникване на опасност за националната сигурност и отбраната на страната, за околната среда, за човешкото здраве, за защитените територии, зони и обекти и за обществения ред страната по концесионния договор, която е узнала това, е длъжна незабавно да уведоми другата страна.
В случая е налице хипотезата на последващо възникване на опасност за околната среда и за защитените територии, зони и обекти, тъй като с неправомерните си и престъпни действия концесионерът е унищожил природни местообитания и природен парк, нарушил е ландшафта и пейзажа и тн, и тн.

ІІ. Министърът лъже и за устройствения план, изработен от съдружник в концесионера – Община Банско. Не е вярно, че настъпилата промяна на устройствения план през 2005 е била наложена от подписания концесионен договор. Видно е от т. 8.2.4. от Решение за откриване на пороцедура за предоставяне на концесия "Ски-зона с център Банско", че със Заповед № 09-13 на кмета на община Банско от 1 март 2001 г. (ДВ, бр. 23 от 2001 г.) е бил одобрен териториалноустройствен план на извънселищната територия „Ски-зона с център Банско” за целите на реализирането предмета на концесията.

ІІІ. Добре би било тези подкупни юристчета гадни на МОСВ, а може би и Пожарникарят и неговата министърка да прочетат чл. 76, ал. 2 от Закона за концесиите. Там се казва, че Концедентът (това за прочелият само „Синовете на Великата Мечка” е държавата) може да прекрати договора, без да дава срок за изпълнение, при неизпълнение от концесионера на условие за осъществяване на концесията или на основно задължение, определено с решението за откриване на процедурата за предоставяне на концесия. Ето ви веднага три такива:

1. Още т.2 от Решение за откриване на пороцедура за предоставяне на концесия "Ски-зона с център Банско" казва: „Определя общата концесионна площ в размер 99,55 ха съгласно териториалноустройствения план на извънселищната територия "Ски-зона с център Банско", индивидуализирана с координатите на точки от № 1 до № 252 в координатна система "1970 г." Мисля, че на всички стана ясно, че това не е спазено, а ако това се нарече несъществено условие, то аз съм трамвай.

2. Т. 4.3. Концесионерът може да извършва подобрения на обекта на концесията съгласувано с концедента. – това явно също не е станало, щом има превишаване.

3. В „Основни задължения на концесионера” пък е записано 8.2.3. „да ползва концесионната площ в съответствие с екологичните и технологичните изисквания за опазване на защитената територия, като не допуска неправилно стопанисване, което може да доведе до увреждане на обекта на концесията”. Защитената територия не е била защитена и е била увредена, какво повече искате?

4. Понеже Генерал-лейтенантът се кичи и с титлата доктор, реших да спомена още едно нарушение, а именно „8.2.8. да запази съществуващите преференции на студентите, учениците и преподавателите при ползване на ски-пистите и ски-трасетата и обслужващите ги съоръжения;”. За тези, които не знаят, 10 години вече няма никакви преференции за преподавателите, ЧЕСТИТО!

ІV. Обръщам внимание на още една точка от Решението на МС. В „Права на концедента” е записано „8.3.5. да прекрати едностранно концесионния договор при съществено неизпълнение на задълженията на концесионера, включително при неплащане на поне две дължими вноски по концесионното възнаграждение, или неизпълнени инвестиционни намерения.” Ето ви прекрасна възможност госпожи и господа министри. Налице е неплащане на поне две. Като контрааргумент тъпунгерите могат да кажат, че това не е записано в самия концесионен договор, но същият не може да противоречи по никакъв начин на Решнието на Министерски съвет и в тази си част е нищожно, тоест не поражда правно действие. Така че действайте. В потвърждение на горното прочетете и следното „11.3. Право на концедента да прекрати едностранно концесионния договор при неизпълнение от страна на концесионера на основните задължения по това решение и при нарушаване на условията по концесията.”

257

ПС Само да допълня, че изчетох внимателно стенограмата от заседанието на Министерски Съвет и там нямаше нито дума за Банско и „Юлен” АД. Така че явно министрите са обсъдили казусът „неформално” ;)

3 коментара:

  1. Тая тъпа министърка или не познава собствените си закони или ни прави на маймуни. Как ще узакони с обратна сила, като са нарушени и закона за биологичното разнообразие, за защитените територии и за околната среда? Няма проведена дори формално поне една процедура по Оценка на въздействието върху околната среда за тези незаконни лифтове и ски писти. Това не може да се узакони.

    ОтговорИзтриване
  2. Само че е голяма лъжа, че Евдокия Манева е подписала договора ...
    Така всичко останало олеква!

    ОтговорИзтриване
  3. Да, под самият договор не седи подписа на Евдокия Манева, а на Долорес Арсенова. Статията е поправена. Благодаря за коментара
    Реално обаче цялата документация, което впрочем е по-важното, е подготвена, процедурата е проведена и концесионерът практически е определен при Манева. Тази жена е доста отговорна за състоянието на ски зоната, дайте да не омаловажаваме нещата.

    ОтговорИзтриване

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ