сряда, 20 юли 2011 г.

Мръсни Атаки

Дължащият близо половин милион на хазната Филип Цанов и неговата димка „Природа за хората” разбира се се опитаха да отвлекат общественото внимание от сериозните закононарушения в ски-зона Банско. Чрез сайта на БФСки те пуснаха едно отворено писмо до Мирослав Найденов, Министър на земеделието и храните, и една статия. Целта на тези лъжци е да поискат освобождаването на Тома Белев, като директор на парк Витоша (забележете, че „радетелите” не знаят, че това е Природен Парк). Обвиненията им са напълно несъстоятелни и абсурдни. Половината са лъжа и измислица, но на тях има кой да отговаря, аз не съм адвокат на никого.

На мен лично ми е ясно, че на тези хора директорът на Парка им пречи, пък и нали трябва да отклоняват вниманието от собствените си беззакония.

Обаче винаги ми става безкрайно смешно, когато някакви пишман „планинар” или псевдо „природолюбител” почнат да ми обясняват как из планините трябва да се поставят кошчета за боклук. Е направо падам! Това показва що за „разбирачи” са тези „хора”, предвождани от колбасаря Цанов. И кой точно ще събира боклука от тези кошчета? Тези тъпи безхаберници не знаят ли основното правило в планината „Боклукът в раницата”? Ама какво да очакваме от сбирщина, която разбира „ходенето” на планина като качване с колата до някоя хижа, където да жулят бира с кебапчета. Те и представа си нямат дори, че Витоша е истинска и дива планина. Те си мислят, че щом отпред пише „парк”, то и това е като Южния парк. Представят си горските пътеки като асфалтираните алеи. Искат да си хвърлят боклуците, пък друг да му мисли.



Хората, които разбират нещо по въпроса, винаги са казвали, че разни самодейци, които слагат кошчета по планините са абсолютни невежи и дори вредят. Не само, че боклукчийски камион не може да мине по пътека, нито че общината пари за сметоизвозване не дава. Те на схващат, че в една планина има диви животни, които винаги ровят в боклуците за храна, като така разпиляват всичко по земята. За това дори в Румъния контейнерите на хижите са сложени в клетки, за да не могат мечоците да бърникат. Аз лично съм виждал на Симеоновските езера разпилени опаковки от диви прасета. На планина се ходи заради природата за това турисите да бъдат така добри да си отнасят всичко, което са си донесли.

Но това е манталитетът на хора, които искат все някой друг да им свърши работата. Дали ще е държавата, която да им узакони заграбеното, или ще е източването на пари по ДДС, им е все тая.

Но моля ви, не оставяйте с впечатлението, че останалите им аргументи са по-смислени. Очевидното им неразбиране на най-елементарни неща, като фактът, че Дирекция Природен парк „Витоша” не контролира сечта в планината, е въпиющ. Това специално е работа на Агенцията по горите, които трябва да допускат, контролират и санкционират сечта. Плач се носи и за „разбитите” хижи, които според тях трябва пак Паркът да възстанови. Явно не знаят че това е работа на техния собственик. Те може би искат и хотел „Щастливеца” да им го построят с държавен масраф. Но така се лъже – гръмко и безочливо!

Правят се и едни безкрайно цинични и арогантни коментари по повод последния трагичен инцидент, свързан със загиването на човек на Боянския водопад. Ужасно грозно се спекулира с трагедията. За съжаление в планините е опасно. Това не е урбанизираната среда, в която човек може спокойно да се разхожда. Такива инциденти за нещастие стават и ходенето дори по обикновена пътека винаги е рисково. Така е сред дивата природа. Но това не им пречи да направят внушението, че ако администрацията беше „по-друга” това не би се случило. Толкова жалко и отвратително е това. Според тях трябвало водопадът да се обримчи с парапети и мрежи околовръст. Това пък е толкова абсурдно и нелепо, че просто ще го отмина с мълчание в памет на загиналия човек.

Трупат се и други глупости от сорта, че Паркът трябва да поддържа и пътищата, може би от техния бюджет трябва да се реализира част от инвестицията на „Витоша ски” АД. Като им чета излиянията дори и това си мисля, че ще поискат. Строителите и лобистите били загрижени за „трагичното състояние на природен парк Витоша – за унищожената инфраструктура”. Ама защо не са ги мяркали една табела да ковнат горе по доброволческите акции? А междувременно се направи нова стълбова маркировка и куп други неща.

Най-смешното е обаче в края на писмото им, където казват, че ако не се отстрани директорът на парк Витоша, те ще „внесат петиция в Европейския парламент за корупционните практики в Министерство на земеделието и храните и нежеланието на министъра да се пребори с тях.” Що за тъпи заплахи? Еми ако знаят за нещо подобно да пускат и всички ще им кажем: „евала на гражданската инициатива”. Ама май и това е само димка, защото се съмнявам, че искат да уличат министъра в далавера. Ако имаха нещо – да са го развеели като конска опашка над главите си.
„Алармирахме, че на територията на парка има изградени десетки незаконни заведения, ски гардероби, лифтове и други постройки. За жалост нито Столична община, която административно отговаря за парка, нито Изпълнителна агенция по горите, нито МЗХ взеха мерки”
И за това как е виновна Дирекцията на парка?!?! Агенцията по горите се разпорежда с горските площи и допуска ползването им. Паркът горе има само три музея, даже информационен център нямат.

Пиша всичко това, не за да оправдавам или защитавам някого, а за да покажа каква шайка алкохолици, крадци, планинари на маса и тн. измет са от това сдружение на Филип Цанов. Природен парк „Витоша” наистина не е цъфнал и вързал, но тези хора нищо не са направили, в обратната посока. Техните спонсори взривиха хотела на Алеко, а те ни го показаха като разруха. Те не желаят доброто на планината, не искат хубави алеи, а искат да карат мотори и АТВ-та, които само унищожават пътеките. Нима администрацията на парка от около 8 човек барабар с чистачката и счетоводителката могат да контролират толкова голяма планина?!?! Как да стане това – турист, рейнджър, турист, рейнджър? "Природата за хората" са една измислена казионна на БФСки организация, лобираща за ски курорти и бълващи лъжи.  А Природен парк "Витоша" има нужда от нашата помощ, за да се подобри съсоянието горе.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ