понеделник, 4 юли 2011 г.

За ски-център Перелик

Депутати от Комисията по петиции на Европейския парламент се изкачиха до връх Перелик в Родопите, за да инспектират на място изложеното в петиции срещу изграждането на голям спортно-туристически център на върха. Ако в доклада им, който ще се разглежда през есента, се установят нарушения, срещу страната ни може да бъде заведена процедура от Европейската комисия.

Проектът за Спортно-туристическия център „Перелик” предвижда превръщането на най-високия връх в Родопите в атрактивен зимен курорт. Част от територията му попада в Натура 2000 и затова, според природозащитниците, той не трябва да се реализира. В подкрепа на искането си те са събрали 14 000 подписа.

Борислав Сандов, еколог:
- В случая имаме нарушение на европейското законодателство, по-специално две директиви, които образуват мрежата Натура 2000 и следва, след като тази комисия установи тези нарушения, да препрати към Европейската комисия, която да се намеси.

Маргерете Аукен, евродепутат:
- Законодателството по Натура 2000 не прави невъзможно развитието на стопанска дейност, просто трябва да се спазват правила, така че да се опази тази природа.

Според привърженици на проекта обаче, той е възможност за осигуряване на нови работни места в района, който е с най-високата безработица в страната.

Георги Шкодров:
- Ние си отглеждаме, опитваме се да образоваме и да оставим децата си тук и като една последна алтернатива в момента е тоя проект.

Дали има нарушения, комисията по петициите ще решава през есента. Ако те се потвърдят, Европейската комисия може да започне процедура за налагането на санкции. .

Автор: Величка Петкова, Смолян
БНТ1
02.07.2011 / 11:58

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ