понеделник, 23 февруари 2009 г.

Някои Лъжи

1. „Лифтовете са опасни”
Това може и да мине в графата невярно, защото някои лифтове наистина са стари, но да са твърди така с лека ръка, си е направо извратено. Лифтовете „Лале” 1 и 2, както и Симеоновския кабинков лифт са инсталирани през 1982 (Справка Енциклопедия България). Пак там е отбелязано, че три седалковия лифт POMA, „Шилигарника – Тодорин Връх” е с начална година на експлоатация 1985. Само че него явно Марк Жирардели не го виждал. Не може да се казва, че един лифт е стар, а другия, които е с три години по-нов не е. 
Има и още нещо, често се лъже и за възрастта на другите съоръжения на Витоша, за да звучат нещата по-обмбастично.  Например за начална дата на експлоатация за лифта "Бай Кръстьо" се приема 1956г.  Това обаче се отнася за долната секция на лифта.  Тази от Заслона (сега известен като местността  „Бай Кръстьо”) до Голи Връх е пусната през 1968, когато е започнал да действа и "Романски".  Реално именно последният лифт е най-нуждаещият се от ремонт, докато „Бай Кръстьо” не в такова окаяно състояние и предлага едно доста романтично пътуване сред гората.


Явно е обаче, че има двойни стандарти в главите на тези хора. Да, лифтовете са стари, но обикновено един лифт има експлоатационен срок 30 години. Другите лифтове на Витоша – „Романски” и „Бай Кръстьо” са наистина архаични. Обаче с лека ръка д се казва, че са направо опасни е смехотворно. Аз не споря, че те трябва да се сменат.

2. „България спокойно може да има десет зимни курорта на топ ниво
На мен също ми се иска, обаче сме малко далеч от океана и няма валежи достатъчно. То тази работа само с изкуствен сняг не става, моето момче. Освен това планините ни не са високи и са доста ограничени. Знам, че като я гледате картата и си викате „брей, колко много планини”, но в действителност те са едва около 1/3 от територията ни. Ограничени сме и откъм подходящи северни склонове. Много от тези, които ви изглеждат идеални са или подветрени, или се образуват лавини, или пък подводната инфраструктура ще бъде 80% от инвестицията, просто не си струва.

3. „Всяко село – курорт
Никак даже и не може и знаете ли защо? Просто месните хора не стават за „добър ден” да казват, за това. За чужди езици дори не говоря. Компирите в Самоков са пословични и за толкоз години още не искат да се научат на хора да идат, пък за Банско какво да говорим – те на тях нищо не им се разбира, но като го разбереш ти се иска да не беше. За това не става туризма в България, за това колкото хора дойдат, повече и не се връщат. Това е положението, какво беше – лош материал.

4. „Който не е с нас, е против ските”
Как пък така стана, че само Минев знае и може да кара ски в тази страна. Всички останали не могат да говорят и нищо не разбират. Истината е, че хората са против беззаконния и вандалски начин, по който тези проекти се реализират. Хората искат да има мярка, планиране и целесъобразност в тези начинания, а не само ваканционни апартаменти. Само да отбележа, че ако Минев реализира всичките си мечти, в България ски ще карат по-малко българи, отколкото в момента. Просто цените ще бъдат непосилни за масовия потребител. И то какво стана, вместо да изпишем вежди, ще избодем очи. Това е истината.

5. „Да върнем младите в планината”
Кой? Ти ли ще ги връщаш? Като направите билета лятно време 10, че и 20 лв, така ще ги върнете байкърите, че направо главата им ще се отвърти. Да не говорим, че на Банско лифтовете лятно време и не работят, та може да се предположи, че и на Витоша така ще стане. Иначе благородни каузи валяло, но никои не каза, че с програма да обучи 2000 деца (те пък после май излязоха къде 300), Минев ще натовари собствените си служители и така ще стане, че държавата на него му плаща, нещо като обществена поръчка – чиста работа. Ще кажете, ама те повечето пари от FIS идват, идват, ама в чии джоб отиват. Пък да не мислите, че той е глупав, ще ги обучат тези деца, за да си създадат клиенти, тук говорим за срастване, между обществена длъжност и организация (БФСки) и частния интерес на операторите на курорти. Това на мен малко ми седи все едно моловете да ни учат да пазаруваме.
Сега ако трябва да кажа и нещо сериозно – Цеко Минев въобще не му пука за така наречената младеж, защото намаленията за учащи, които неговите курорти предлагат са смехотворни, а тази програма, която реализира е само и единствено с цел реклама. Аз поне съм карал на много места в България и знам какво е положението. Например едно Семково, там наистина се реализират обучение на начинаещи, чрез университетите, но там БФСки я няма. Същото е и на х. Купена (Физкултурник – базата на НСА) там също е една ковачница за кадри. Само че Минев реализира благородни инциативи само на своите курорти, а другите кучета ги яли. Истината е, че на Витоша точно проект за обучение на деца е без мислен, той и така си се реализира, но в друг краища на страната, където планините са или по-отдалечени или условията не толкова развити е нужно подобно нещо. Една северна България има значително по-ограничен достъп до ски писти, но пък е възможно да се реализира нещо подобно. В страната повечето хора се запознават със спорта на някоя отдалечена малка и почти първобитна писта, но тези хора са неплатежоспособни и ски индустрията не я интересуват те.
Още една забележка, аз разбирам, че Минев е председател на ски федерацията, а не на някоя о туризъм, но щом смята да връща някой на Витоша, защо прогонва пешеходните туристи. Това наистина не го разбирам, да не би като ходят пеш и да не са така върнати ли, що ли?

6. „Банско – най дългия сезон в страната”
Дръж ми шапката. Банско е курорт за чужденци (не за бг младежта), така че щом чужденците си тръгнат се пускат кепенците, ма кво от това, че имало още сняг, че слънце грее и че е прекрасно за ски. Те оръдията за сняг са сложени не за дълъг сезон, а за ранен, има разлика. Един Великден преди две три години няма да забравя как ставаше за ски от Тодорка до Бъндерица, курорта долу беше доста запълнен, но една котвичка ей така не пуснаха. Същото стана и на Витоша: забравете за размазващите карания в края на април. Е това ли е дълъг сезон? Сняг има и хора да карат има, но лифта понеже ще носи не толкова висока печалба няма да го пуснем. Искам само едно да отбележа като казах печалба. Нощното на Лале е рентабилно при десетина души, правете си сметката следващият път като молите лифтаджиите да ви пуснат някои влек и сте 20 човека.

7. „Всичко за професионалния спорт”
Това също не е съвсем така – много добри състезатели, които обаче не са алпийски скиори са оставени в страни от усилията на ски федерацията. Владимир Зографски, които освен ме си е българин, за разлика от Килиан Албрехт, не получава лъскави подаръци от Минев, даже и снимка за спомен си няма, но безспорно е талантлив и перспективен. Подобно е положението с някои състезатели в сноуборда, които треньорите им купували екипировката, а те после взели, че медал спечелили, но какво да кажем за ски бягането. По цял свят, всеки курорт наред с километрите ски писти , посочва и колко трасета за ски бягане има. Само че Минев ски бягането не го вълнува и май, май не иска да го развива, а това е прекрасен спорт.

8. „Важно е да вземем Олимпиада”
Само че за кой? Аз лично през 2006 съм виждал строителни предприемачи да описват боклучавите си проекти на полето след Младост като „само на минути от олимпийските съоръжения”, разбирай Сиемоновския лифт, това го пишеха за англетата, разбира се. Правете си сами сметката кой обра ползите от тази кампания. Още нещо да добавя – Банско беше едно градче от селски тип, които никой освен малко софийски скиори не познаваха, та дори Чепеларе имаше повече международна известност, така че нужно беше нещо мащабно да се говори, да се вдигне шум, защото хем апартаменти много трябваше да се продават по онзи край, хем трябваше няква тежест да се придаде, като няма традиции. Иначе самият Минев най-добре формулира целите: Който си мисли, че това се прави заради определен човек, заради определен курорт или нечий интерес, както се спекулира с Банско или с имотите на царя в Боровец, дълбоко греши” само дето не греши. И само дето пистата за спускане на Боровец по нищо не е по-лоша от тази на Банско.

9. "България да стане като Австрия"
Да, ама няма как, ето ви инфо http://spasi-vitosha.blogspot.com/2010/03/blog-post_22.html

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ