петък, 13 февруари 2009 г.

Логиката на един курортостроител...

Публикувам извадка от интервюто на Президента на БФСки Цеко Минев за "7 дни спорт" от Вал д'Изер, където той следи световното първенство.
....
- Защо няма подобни писти на Витоша и на Боровец?
- Всичко това е свързано с инвестиция на много пари. Но преди това трябва да се вземат съответните разрешения. Знаете, че има една малка групичка еколози, които проглушиха ушите на целия народ, за да кажат, че ските нямали място в България и че не трябвало да се практикуват. Всъщност е точно обратното - в държавите в Европа има огромен брой зимни курорти. Франция е номер едно, след нея е Австрия - това са страни с по над 200 курорта. А ние в България, дето имаме и море, се радваме, ако дойдат два милиона туристи. В Австрия ходят 50 милиона само през зимата. Около Вал д'Изер навсякъде са национални паркове и резервати, но така е направено всичко, че имат 200-300 километра писти - повече, отколкото в цяла България. Те казват: "Да, за нас е важна природата, но ние трябва да я ползваме". Ако не я ползват, хората няма как да се научат да я пазят. Тук всяко село е курорт, същото е в Австрия и в Швейцария. България спокойно може да има десет зимни курорта на топ ниво. Тогава няма да си говорим защо нямаме състезатели. Територията на Банско е 0,9 % от територията на Пирин. Ако отидем до 5-6%, ще имаме 300 километра писти. Това, което ще се изсече за пистите, е пренебрежимо малко в сравнение с бракониерската сеч и пожарите...
link.

Според мен е много показателно как мисли този човек и как манипулира общественото мнение: Той въобще нищо не споменава относно ФАКТА, че в БЪЛГАРИЯ НЕ ВАЛИ ДОСТАТЪЧНО СНЯГ например. Освен това, никой не е казвал за ските „че не трябвало да се практикуват”, ами че аз си карам. А пък това, че „в Европа има огромен брой зимни курорти. Франция е номер едно, след нея е Австрия” да не е прекрасно – напротив – хората там имат общо три мечки и ги знаят всяка по име, защо мислите Бриджит Бардо направи този парк край Белица. А защо господин Първа Инвестиционна банка не каже колко пъти са им по-големи онези планини от нашите и колко по-близо до океана. Но по социалистически почин той проповядва „всяко село - курорт”, ама и таз добра. Какво иска този? Навсякъде хората да изпаднат и изциклят като в еБанско ли? Говоря сериозно, защото социалните проблеми в този курорт са огромни, но добре подпъхнати под килима. Но човекът си го казва какъв му е плана 5-6% от територията на Пирин, това му е целта. Миличкият!!! Ама скромен. Обаче не казва, че всичките тези 5-6% са все девствени гори, не изкуствено залесени територии като около Вал д'Изер. Не казва, че това е най-красивата и висока част на планината, практически цялата алпийска зона. И не само това: като си ги знаем какви са ще закарат едни 25 тонни булдозерчета да подравнят терена, щото криви са ги намислили. Разбирам да се влагаше мисъл, обосновка, а ми то просто фишеци и лъжи.

1 коментар:

  1. Опитах да отворя статията за Цеко Минев в Уикипедия - изтрита е. Причината обаче се оказа още по-неочаквана - (G12: Blatant copyright infringement of http://spasi-vitosha.blogspot.com/2009/02/blog-post_6268.html)
    Не видях в статията в блога да е отбелязан излишно свободен лиценз (примерно Creative Commons или GNU-FDL). Ако проблема не е в лиценза, вероятно блогът не е бил цитиран като източник и чрез търсачката са го определили като плагиатство (каквото очевидно не е, но очевидното е само за говорещите български, т.е. не и за поддръжката на уикипедията), в следствие на което явно са решили, че някой копира този блог без позволение в уикипедия...

    ОтговорИзтриване

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ