понеделник, 11 януари 2010 г.

Още материал за нашите по-любознателни читатели

Тъй като нямах желание да коментира фарсът, наречен по йезуитски „обществено обсъждане” на СПУП Ски Зона Алеко, тук съм извали само един дребен, но доста съществен детайл, а именно колко хора може да поеме планината и как трябва те да се качват там:

Според заключението на екооценките на специализирания подробен устройствен план за новия туристически център не повече от девет хиляди туристи дневно, включително и скиорите, могат да се разхождат из ски-зоната на Витоша, без да нанесат щети на природата, но оптималният вариант е в планината да има не повече от 7 900 души на ден. Това е становище на Катя Гюлеметова, която е ръководител на екипа, изготвил екооценките с възложител „Витоша ски”.


Въпреки тази препоръка арх. Емил Леков, който е ръководител на проектантския екип настоява лифтът от Драгалевци, който в момента може да извозва по-малко от 300 души на час, да бъде подмене със съвременно съоръжение, което да позволи придвижването на 2000-3000 души на час. Това не е ремонт, а трябва изцяло ново строителство на новите лифтове. Освен това и въжената линия от Симеоново и трябва да стане с кабинки от по 8-10 места, съответно и там още 3000 души. Тоест, ако имаме две подемни съоръжения с капацитет от по „2000-3000 души на час” излиза, че за има-няма два часа капацитетът ще бъде достигнат.

Интересно за какво говорим тогава? Хем в екологичната оценка си казваме „това ни е капацитета”, хем на следващата страница сме го забравили. Тогава защо се хабят да правят екологична оценка?

Ето как коментира директорът на Природния парк "Витоша" Тома Белев:

"В момента на Витоша се качват много повече от 9 хиляди души на ден и те няма как да бъдат спрени, нито държани на едно място. Представянето на плана по този начин цели да манипулира общественото мнение в полза на инвеститорите". Мисля, че е достатъчно кратко и ясно. Ето поради това наричам „Общественото обсъждане” йезуитско мероприятие.

Наглостта обаче не свършва до тук:

"Максималният брой на хората, които могат да бъдат допуснати, определено налага ограничения върху възможностите за провеждане на големи спортни събития", коментира председателят на съвета на директорите на "Витоша ски" Георги Бобев, който е и вицепрезидент на федерацията по ски. Още миналата година обаче България кандидатства за провеждането на зимни младежки олимпийски игри през 2016 г.. Представителите на инвеститорите на общественото обсъждане се въздържаха да коментират как точно може да бъде осъществено ограничението в плана и дали то ще спъне провеждането на подобни мащабни прояви. Да припомня, че на Бъндерица при провеждането на СК по ски имаше около 8 – 9 000 души публика само.

13 коментара:

  1. При добра организация планината няма да пострада :) В зимните курорти на Европа този въпрос е решен по простичък начин, именно с добра организация. А е известно, че нашата Витоша съвсем не е най-големият от тях.

    ОтговорИзтриване
  2. "Май на малко хора им става ясно какво точно се случва на Витоша.

    Всичко е навързано: рейсът, скандалите около ски зоната, фактът, че държавата е за*бала всичко, свързано с парка, черният ПР срещу малкото, дръзнали да се опълчат срещу това безумие. Всичко има едничка проста цел - с разнебитването на нещо, градено с години от поколения софиянци (моите баби, дядовци, майка, баща - с безвъзмезден труд), то да бъде глътнато от "загрижени" бизнесмени, опоскано и из*рано. Не беше ли същата схема на много други места в България? Но така е, щом управление и бизнес интереси вървят ръка за ръка, а всеки му пука само до там да има къде да се пързаля и да плюска шкембе с бира..."

    ОтговорИзтриване
  3. Като чета блога "Спаси Витоша" оставам с впечатление, че въобще не става въпрос за загриженост за природата, а за настъпени ФИРМЕНИ интереси.
    ОПАЗВАНЕТО на природата направо се е загубило в море от информация за кой ли не, който би могъл да бъде свързан с Цеко Минев - явно това е конкурентът.
    Така че, уважаеми Любо, не обиждай хората, които обичат да спортуват.

    ОтговорИзтриване
  4. Вече съм убедена, че става въпрос за нелоялна конкуренция, която цапа имиджа на "Витоша ски".
    Прочухи въпроса за бъдещата инестиция и останах с невероятно добро впечатление от следните 3 факта:

    ОтговорИзтриване
  5. 1. "Витоша ски" предвижда да инвестира 70 млн. евро в разработването на ски зоната на Витоша
    2. Съществуващите съоръжения ще бъдат подменени с нови и по-безопасни.
    3. Новите писти ще бъдат изградени върху поразените от корояда зони, в които дърветата вече са паднали и гният, така че проектът не предвижда сеч над санитарния минимум

    ОтговорИзтриване
  6. леле, 70 млн. еми това значи, че всичко ще е 6.
    извинявам се, отивам да бия чело пред Цеко

    ОтговорИзтриване
  7. Любо, не е нужно да биеш чело пред когото и да било. Но е необходимо преди да пишеш да си проверяваш информацията. Иначе другото е, нали знаеш, забавление за тези, които са информирани.
    Извини ме за прямотата, но ми изглеждаш честен и добронамерен човек. Изглежда просто не си започнат с фактите. Или някой те е подвел. Извини ме, ако съм те обидила. Хубав ден.

    ОтговорИзтриване
  8. Какво от реалността към настоящия момент ви дава основание да считате, че за в бъдеще ще се появи една добра и щадяща организация? За мен няма такова, а като се имат предвид безумните планове на „национално отговорния бизнес” нещата за мен изглеждат много зле.

    ОтговорИзтриване
  9. Какво да проверя? Нали сам ви описал подробно и точно – къде, как, сложил съм графики. Нали сам всяка седмица на Витоша. Нали съм карал толкова и на Банско и знам какво и как правят тези мутрафони. За разлика от вас, аз специално ходя и обикалям пистите късна есен, за да видя точно какво им е състоянието. Аз съм доста добре запознат с лифто-строенето за човек с хуманитарно образование. Какво да проверя – от къде са парите на бай Цеко ли? Или да проверя как ще се отрази на цялото общество ако се променят всички туристически маршрути около Алеко? Да проверя дали на река Янчовска има водохващане за питейни нужди? Да, същата тази река, на която ще има езеро за производство на изкуствен сняг. Чете каквото искате и както искате, явно всеки си „знае”, ако ви е приятно да се чувствате „информирана”, радвам се, може. Аз не съм красноречив и обаятелен, но поне фактите са ми 100%. Ако искате пишете точно кое, което съм написал е непроверен факт относно предложената ски зона. Готов съм да обсъждаме, да има спор на мнение. Но да се крепи някой, щото обещал да вложи пари си е кредит на доверие, които хора като тези не заслужават.

    Вие си мислите, че моята теза е семпла - Витоша ски са лоши (вашата, предполагам диаметрално противоположна). Ако не сте разбрали – аз съм против всяка офшорка, изпрала комунистическите номенклатурни пари, откраднати от България, която инвестират в безумни и нецелесъобразно мегаломански проекти, унищожаващи в безсмислен мащаб нашата природа. Така предложеният проект не е добър, трябва да се коригира в значителна степен. Унищожава се не само природа, но и традиции и обществена полза, градени с десетилетия. Ако го ревизират, си трия блога. А дано, ама надали, щото тези хора не им пука от нищо, те са нагли и безскрупулни.

    ОтговорИзтриване
  10. Любо,
    Ако подбудите ти са офшорките и мутренските пари, мисля че бая блогове трябва да направиш.
    По тази причина се чудя, защо ли само с "Витоша ски" се занимаваш?

    ОтговорИзтриване
  11. Защото освен, че са мутри и съсипаха половин Пирин, сега искат да съсипят и домашната ми планина. Това прави нещата много лични – аз съм, така да се каже роден като личност на Витоша. Чувствам се длъжен да го правя, тези хора нападат моя "дом", това аз наричам естествен самозащита. Да, не мога да се боря с всички – с корумпираната администрация, крадливите политици, лихварите, ТИМ, ГМО, с петролното лоби и тн, но подкрепям инициативите на хората, които го правят. Просто по тази тема съм подготвен и мога да допринеса с нещо, като се опитам да систематизирам инфото и да го представя на обществото – ако някой се интересува може прочете и сам да прецени, а не да остане облъчен от корпоративната манипулация. Така, ако всеки от нас се бори за една или няколко каузи, може и нещо да променим. Да, знам, че лобито на строителите на ски курорти е много по-силно и обаятелно – те го правят „за спорта, за деца...”, но не мога да седя и да гледам как се предлагат абсолютни глупости и престъпления. Да, не мога да покрия целия спектър от закононарушения и безумства в държавата ни, но за това сме общество и ако има хора, които имат кауза, могат да информират останалите, за да се оказва натиск срещу тези нагли престъпници.

    Как да стоя и да се спотайвам, когато се предлагат лифтове, които ще улеснят твърде много достъпа до лавиноопасни терени, кой ще е отговорен, когато всяка зима имаме по един нещастен случай в района на Комините в следствие на прокарването на нова писта наблизо и "оптимизирането" на лифта "Бай Кръстьо"? Това точно стана на Банско - Томба и лифта на нея, заедно с шлема горе, направиха достъпа до улеите към р. Бъндерица изключително лесен, то си стана като писта, защото не се изисква вече никакво ходене и предвижване до терена. Да, и преди хора караха ски там, но недостъпността отсяваше най-мотивираните и целенасочените от по-малко подготвените и обичайните скиори, караше ги да се замислят малко повече, а и не се създаваше превратно чувство на сигурност, породен от това, че „има много следи на скиори, значи е сигурно”. Същият ефект имаше и лифта от Железния мост - улесни достъпа и карането към Дамянишка река. Сега имаме две трагедии и никой не спори, че самите скиори са виновни, но отговорността на курорта не бива да бъде подминавана. Така беше и миналата година - падна лавина, затрупа човек и спасителите го търсиха, но никой не се сети да спре лифта, за да престанат да карат други скиори над тях и да бутат следващи лавини. Да, по-късно спряха лифта по настояване на ПСС, но 2 часа по-късно. Да сте видели ски патрул около горната станция на Шлема на Банско? А там е най-удачното място, от където може превантивно да прихващаш около 70% от хората, които карат в района. Щом си докарал хората до там, щом печелиш от това, то имаш и отговорност. Сега същите тези комунисти, които направиха Второ Лале, където също загиват хора, искат да направят още едно такова място. Не споря, че хора загиваха и до сега на Комини. Но когато достъпа силно се улесни, така щото всяко хлапе със ски да може да последва множеството следи, водещи към лавиноопасния терен няма да има кой знае какво да се чудим.

    Разбира се, всеки може да каже – имате глава на раменете, мислете. Но в съвременното общество нещата винаги са малко по взаимосвързани. Ето например сега се стигна до концептуалното разбиране, че тютюневите компании носят отговорност за влошеното здраве на своите потребители пушачи. Същото е и с плажовете – щом даваш чадърчетата за по 5 лева, трябва да осигуриш и спасител, който на всичкото отгоре може и да ти свирка и да те вика да излезеш. Това е превенция, има флагове и тн. Да, и сега на Банско има лавинен бюлетин, но горе табели няма, няма мрежи, ограничаващи достъпа, няма нищо, което да казва на хлапаците, че могат да загинат, ама така в прав текст, че има смъртна опасност. Е, щом същите тези хора не са го направили на Банско, значи и на Витоша няма да го направят и не искам да предричам такива неща, но ми се струва, че лошите новини от Алеко ще бъдат доста чести.

    ОтговорИзтриване
  12. Понеже може да ме разбере погрешно да уточня – табелите, ограничителните мрежи и ски патрула са минимално необходими мерки и трябва да имат превантивен характер, а не да се превръщат в анатемосване на всеки, който иска да кара ски извън пистата. Защото тук правилата не са толкова еднозначни, както при изискването за носене на каски за всички лица под определена височина (тъй като не може да се определи възрастта им по друг обективен и безпрепятствен критерии). Трябва да се наблегне на информирането и образоването на ски общността относно опасностите от лавини. Освен това, тъй като глобалните климатични промени увеличават резките промени и крайности във времето, които са най-важната предпоставка за падане на лавини, трябва познанието за този феномен да стане неразделна част от ски културата. Говоря за познание, а не за отрицание, игнориране и някакви недодялани забрани от типа – катаджия стои в храстите, вместо да застане по средата на кръстовището и да го регулира. В подобни начинания обаче ски курортите не искат да участват, защото създават лош имидж и защото хората, които ги управляват са безотговорни кретени. И най-важното, трябва да има воля у експлоататорите на съоръженията да затварят тези от тях, които улесняват достъпа, за ползване от скиорите при екстремна лавина опасност. Щом може при вятър, може и при лавини. Обаче такава воля не може да се породи от обществения натиск, защото и той липсва. Да се разчита на тяхната отговорност е безсмислено. А е факт, че ако затвориш шлема на Банско или Второ Лале на Витоша за два дена намаляваш шансовете за инциденти. Това е обичайна практика навсякъде по света, но освен принципното нежелание и безотговорност у „факторите”, в България има и друг проблем – планирането на ски зоните. На Банско практически трябва да се спрат 2-та най-предпочитани лифта, а ако затвориш лифта на Томба, то практически спираш довеждането на скиори до ски зоната. Същото ще стане и на Витоша – лифтът, който ще създава такъв достъп към Комини, ще е довеждащ за курорта и като такъв той ще работи постоянно. А тук какво да коментирам, че като цяло е безумно Бай Кръстьо да става довеждащ, поради това, че Драгалевци долу ще умре. Но какво да говоря повече, всичко това съм го писал отдавна, но на хората им прави впечатление, че някой си щял да инвестира 70 млн евро, а не за какво ще отидат тези пари, вяскаш изливането на средства само по себе си гарантира нещо. Просто нещата ще бъдат доста тегави и за съжаление не виждам как ще има промяна.

    ОтговорИзтриване
  13. Това, че ще строи върху затритото от корояда, е доста интересно.

    Там гората трябва да се остави да се възстанови, защото иначе ще се окаже, че короядът е минал точно там където искат да правят новите писти и просеки за лифтове.

    И хайде да не оставяме Витоша в ръците на шепа избрани и да помислим какво ще правим на тези писти през лятото...

    ОтговорИзтриване

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ