сряда, 2 януари 2013 г.

Да си припомним

Половин Банско за продажба 
11.03.12 


Половин Банско е за продажба. Така образно определиха ситуацията с пазара на ваканционни имоти в града под Пирин от компанията “Грийнлайф” при представянето на годишния си доклад.
Предлагането е огромно, освен предприемачите продават и частни инвеститори, най-вече англичани, купили преди време апартаменти със спекулативна цел. Вторичният пазар е на нива около 50% от новото строителство. В същото време активността е съсредоточена предимно по морето, където пазарът остава стабилен. През миналата година 86% от сделките с имоти тип “втори дом” са били сключени по Черноморието. За тази година се очаква процентът да достигне 90, при едва 10% за планинските курорти, каза Мариана Даскалова, търговски директор на “Грийнлайф”.
Драстично е спаднал и броят на сключените сделки в района. От 3840 през върховата 2009 г., през миналата година те са едва 1779, като около 1300 са били сключени на вторичния пазар.
Цените за тези три години съответно също са претърпели огромен спад - от средно 1200 евро за квадрат през 2008 г. и 950 евро за кв. м през 2009 г. до прогнозирани 450 - 650 евро за тази година.
Много от чужденците, купили имоти с инвестиционна цел, са готови се разделят с тях и на 50% от цената, която са платили. Предприемачите на инвестиционни имоти и брокерите от своя страна също са готови на сериозни отстъпки, които могат да стигнат до 40% в планинските курорти и до 20% - в морските.Заради липсата на клиенти немалко обекти са замразени и вероятно ще станат собственост на банките, според Теофил Петров, изпълнителен директор на компанията. За да избегнат това, някои банки вече ги предлагали на успешни инвеститори с отстъпка и до 50% - стига да ги завършат и да ги управляват. Много от тези проекти обаче не отговаряли на това, което се търси в момента.

Няма достоверни данни за туризма

Зимният туристически сезон тази година ще приключи със спад от около 7% спрямо м.г., което е много под очакванията в бранша, заяви сензационно преди дни Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма. Според него огромен отлив има на руски и румънски туристи.
В средата на февруари обаче министърът на икономиката и туризма Трайчо Трайков обяви, че ръстът в броя на туристите, избрали българските курорти през т.г., е 4-5%. От няколко туристически асоциации също се похвалиха, че въпреки кризата руснаци, румънци, гърци и македонци продължават да предпочитат България за почивка. Преди дни от Берлин дойде официална информация, че само по линия на туристическата компания ТУИ германските туристи в България ще са с 14% повече от миналата година.
“Няма спад, дори отчитаме лек ръст от около 2% в броя на туристите, които са почивали и ще почиват до края на март в България чрез нашите фирми”, заяви за “Труд” Светла Панайотова, управител на “Елит Тур” - фирмата, която е официален представител на големите туристически компании “Томас Кук” и “Некерман”.
До момента изключително добре вървят записванията и за летния сезон. За Варна ръстът ще е минимум 5%, а за Бургас е над 7%, спрямо броя на туристите през м.г. През миналото лято у нас са почивали над 20 000 англичани, дошли чрез резервации в “Томас Кук” и “Некерман”.
Много е рано още да се каже дали има спад или ръст на броя на туристите през зимния сезон. Реално той още не е приключил, защото скиорите са по пистите поне до края на март, коментира вчера за “Труд” Ирена Георгиева, председател на Българската асоциация на туроператорите и туристическите агенти (АБТТА).
От организацията отдавна сигнализират, че абсолютно точна информация за чужденците, влезли в България в един или друг отрязък от време, няма. Причината е, че Националният статистически институт например не отчита пътниците, пристигнали в България индивидуално, а не чрез фирма или група. По принцип всяка туристическа организация води някакъв свой отчет, но няма система, по която тези данни да се обобщават.
Освен това независимо дали има ръст или спад, по-важни са приходите. Многобройните отстъпки, които се принудиха да направят хотелиерите за пакетни почивки обаче не предвещават по-добри финансови постъпления за тази година.
МИЛЕНА ИЛИЕВА

В зимните курорти ръстът е над 15 процента

“Няма спад на туристите тази зима, напротив, има ръст. Този добър резултат се дължи основно на хубавата снежна покривка, добрите условия за почивка и сравнително ниските пакетни цени. Поне 15-18% ръст спрямо миналия зимен сезон отчитаме в ски курортите Пампорово и Чепеларе”, коментира за “Труд” шефът на Регионалната туристическа асоциация “Родопи” Пантелей Мемцов.
“В Банско зимният сезон все още не е приключил, но въпреки това се очертава като един от най-силните, в сравнение с последните години”, коментира зима 2011-2012 Янка Рахова, председател на Съюза на туристическия бизнес в курорта.
ПЕТЯ ГАЙДАРОВА, СВЕТЛАНА ВАСИЛЕВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ