събота, 26 януари 2013 г.

Не бързайте с втория лифт на Банско, предупредиха учени


Експерти и преподаватели от Софийския университет и представители на Фондация „Информация и природозащита" защитиха уникалността на Национален парк „Пирин" по време на пресконференция под надслов „Да отсечем ли Байкушевата мура?"

Те настояха за експертна оценка и дискусия на много високо ниво, преди да бъде взето решение за строителството на втори кабинков лифт в района, тъй като според тях в момента няма категорична информация, в полза на „за" или „против".
Припомняме, жителите на Банско започнаха протести, с които искат правото да се построи втори лифт за ски пистите в района.
По повод на искането за разширяването на ски зоната в Пирин Светлана Аладжем от Фондация „Информация и природозащита" заяви, че в общественото пространство не се представя научно обоснована и експертна информация, на която да се обоснове решението.
Експертите от различни сфери заявиха, че подобни решения могат да се вземат само след сериозни научни проучвания.
Няма причина страната ни да се откаже от завоюваното в областта на природозащитата, посочи Светлана Аладжем, припомняйки поставянето на основите на екологията в България.
Доц. Елка Дограмаджиева от Софийския университет заяви, че не оспорва значението на ски туризма за развитието на региона, но, по думите й, той не е единствен за икономическото благосъстояние.
Тя посочи два основни проблема - високата му сезонност и слабото използване през топлото полугодие, както и доста тревожните резултати от редица проучвания, свързани с климатичните промени.
Това, каза тя, дори налага алпийските курорти, които имат традиции в ски туризма, да се насочат към други видове туризъм.
Доц. Дограмаджиева, преподавател в катедра „География на туризма" отбеляза, че проблемите на туризма в Банско са много по-дълбоки от поемната способност на ски зоната.
Сред проблемите на туризма в региона са огромният поемен капацитет при критично ниска заетост.
През 1/3 от годината настанителната база и повечето хотели затварят врати, посочи тя.
По думите й обидно ниските икономически ползи не съответстват с мащаба на инвестициите. Тя даде пример, че приходите от 1 легло в Банско възлизат на 1600 - 2000 лв. на година и подчерта, че изграждането на втори кабинков лифт не би решил проблемите на Банско - а именно критично ниската заетост и високата сезонност.
Разширяването на ски зоната крие и сериозни екологични рискове и проблеми, затова според експертите трябва да се помисли за други възможности за развитие. Те посочиха, че освен Добринище в региона на Банско и Разлог има още четири балнеологочни курорти.
Доц. Росен Цонев от Биологичния факултет на СУ представи природните богатства на Национален парк Пирин.
Експертите подчертаха и че офертите на масовия туризъм, са на най-ниския рафт и най-достъпни.
Според тях решението за изграждането на втори кабинков лифтне бива да се взема прибързано, преди да се отговори на основни въпроси, като каква е натовареността на ски зоните, колко харчат скиорите, колко харчат нескиорите, какво е търсенето.

25.01.2013, 15:33 (обновена 25.01.2013, 15:36)
Нора Виткова

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ