вторник, 29 януари 2013 г.

Освен нови писти и лифтове в Пирин община Банско е поискала и строителство на нови сгради.


Освен писти Банско иска и сгради в Пирин
автор(и): Зорница Латева, прочитания: 1153, коментари: 3

Освен нови писти и лифтове в Пирин община Банско е поискала и строителство на нови сгради. Това става ясно от предложението за промяна на плана за управление на Националния парк Пирин, внесено от кмета на града Георги Икономов.


Сега строежите в парка са забранени. Местната власт предлага да се облекчат режимите за почти 65% от територията на Пирин, който е част от световното природно наследство на ЮНЕСКО. Искането за промяна беше внесено в екоминистерството миналата седмица. Тогава Икономов обясни, че предлага да се разреши строителство в ски зоните над Банско и Добринище, за да се направят още писти, кабинков лифт и изкуствено осветление.

От текста на предложението обаче става ясно, че местната власт иска в тези зони да се правят също хижи, заслони и сгради за “нуждите на управлението на парка, обслужването на посетителите и развитието на спорта и туризма”. Пред “Труд” в сряда Икономов първо отказа коментар. После уточни, че под сгради се имат предвид станции на лифта и помпена станция за съоръженията за изкуствен сняг. Това не е уточнено в текста, но общината била против хотели в планината.

Банско иска още да се позволят строежи в т.нар. зона IIb, която обхваща високопланинските пасища и е близо 17% от площта на парка. В нея се предлага да се правят “съоръжения за целите на управление на зоната”. В гористата част от планината (зона IIа), която е 45,2% от парка, се предлага допускане на водовземане и водоползване.

На фона на опитите на екоминистерството да спре навлизането с джипове и АТВ в националните паркове Банско настоява в Пирин да се пускат “МПС за целите на управление и ползване на зоните на парка”.

“Предложенията противоречат на Закона за защитените територии. Той забранява строителството в националните паркове”, коментира Александър Дунчев от екоорганизацията WWF. Според него следващата стъпка ще е разширяване на ски зоните. Така презастрояването на Банско ще “зарази” и Пирин и ще застраши статута му.

Екоминистерството ще обсъжда идеите на 19 февруари.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ