четвъртък, 17 януари 2013 г.

Ключови дела на ВАС от 16 Януари

Вчера, 16 Янари 2013, станаха известни две ключови дела:

Първото е делото за ОУП на Царево. Тук ключовото е, че ВАС не прилага разпоредбите на Орхудката коонвенция и от дори прави обстоен анализ как пред последните години е било ограничено правото на хората да жалят устройствени актове.  Определение 636/2013 отново бетонира ОУП на Община Царево с изключително актуални мотиви:
1. ЗУТ и ЗУЧК забраняват обжалването на ОУП, вкл. с поправките от 2012 г., за което сочи и съдебната практика.
2. Орхуската конвенция не засяга ОУП, а единствено Екологичните оценки, т.е. плюят срещу решението на Комитета за прилагане на Орхуската конвенция и определението на 5-членката (като чета доводите, те са снесени от МОСВ, защото са идентични на доводите на МОСВ по делото с Орхуската конвенция)
3. Друг ключов момент, който за пореден път се разкрива и е маркиран в делото е, че Екологичната оценка не се възприема като окончателен акт, годен за обжалване от съдилищата в България, тяхното мнение е, че може да се жели дирекетно крайният акт - ОУП, но ЗУТ забранява жаленето на ОУП и така се получава един затворен кръг и невъзможност да се подглат тези актове на съдебен контрол.
Изводът: ВАС вярва на МОСВ, а не на комитета по прилагане не на Орхуската конвенция, който ни предостави 2012 тълкувателно решение с точно обратната теза на това решение. А за да повярва на МОСВ, някой е повлиял на ВАС или ВАС имат интерес да не се месят и влияят в тази битка на НПО за правата на гражданите по ЗУТ.

Пак от вчера имаме и още едно неприятно дело - за лифта на Банско, изграден извън концесията.  Тук важното е, че съдът приема тезата на Юлен, че те имат права върху цялата територия на ТУП ски зона Банско, а не само върху концесионната площ, подоробно описана с координати в решението на МС.  Основание за това е, че решението на Мин съвет препраща субсидиарно към ТУП, за да се определят точните устройствени параметри.  Но реално решението е изчерпателно и точно, както можете да прочетете тук.  Друго странно обстоятелство е, че съдът в своето решение не се позовава на допусната и приета съдебно-техническа експертиза, част от която можете да видите тук.  От картовия материал ясно се вижда как лифта излиза извън концесията (зелената граница).  Както можем да предположим от тук насетне това ще е тезата на унищожителие на Пирин, а именно концесията да обхване всичките 1000 декара на зоната за туризъм в Северен Пирин и без да се прократява концесията, Юлен ще искат да завладеят цялата тази площ.  Това в прочем са и актуалните искания на местната шайка.

Всъщност с това дело, Цеко и МОСВ чрез ВАС бетонират и всички нарушения на концесията с Банско, с което се цели утре Нона да каже "Еми той и съдът потвърди, концесията не е нарушена, защото всички лифтове са в ТУП".

 Ето още една статия по въпроса:

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ