четвъртък, 24 януари 2013 г.

Достъп до информация

Определение на ВАС показващо, че сайта на РИОСВ Бургас прави далверки с неработене и пускане на вируси, не само с цел скриване на някои решения по ЕО и ОС, но и за предрешаване на някои обществени поръчки.


ОПРЕДЕЛЕНИЕ № 443 ОТ 11.01.2013 Г. ПО АДМ. Д. № 15337/2012 Г., VІІ ОТД. НА ВАС

Чл. 147, ал. 1 АПК
Върховният административен съд на Република България - Седмо отделение, в закрито заседание в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
ВАНЯ АНЧЕВА
ЧЛЕНОВЕ:
ПАВЛИНА НАЙДЕНОВА
ДАНИЕЛА МАВРОДИЕВА

при секретар и с участието на прокурора изслуша докладваното от съдията ДАНИЕЛА МАВРОДИЕВА по адм. д. № 15337/2012

Производството е по чл. 229 и следващите от АПК.
Образувано е по частна жалба на ""Ки То Трейд" ООД, със седалище и адрес на управление гр. Бургас, ж.к."Възраждане" бл. 3, вх.3, ет. 4, представлявано от управителя Тодор Радков Ташев, против определение № 1966/22.11.2012 г./ обявено под № 1969/22.11.2012 г. на страницата на Бургаския административен съд/ по административно дело № 2198/2012 г. на Административен съд - гр. Бургас .С обжалваното определение е оставена без разглеждане неговата жалба против решение № РД-105/02.10.2012 г., издадено от директора на РИОСВ - Бургас за откриване на конкурс за възлагане на туристическа дейност с предмет "Ползване на Бар-грил Ропотамо" в резерват "Ропотамо".
В частната жалба се твърди, че прекратителното определение е неправилно, частният жалбоподател твърди, че е имал намерение и желание да участва в конкурса, но поради липса на достъп до сайта на РИОСВ -Бургас за периода 03.10.2012 г.-10.10.2012 г. не е разбрал за обявения конкурс, както и не е могъл да изтегли конкурсната документация в определения в решението 8 дневен срок от публикуване на обявата и съответно да подаде оферта в установения 15 дневен срок. Моли съда да отмени обжалваното определение и да върне делото за разглеждане на спора по същество.
Частната жалба е подадена от надлежна страна и в срока по чл. 230 от АПК, поради което е допустима.
Разгледана по същество е основателна.
С решение № РД-105/02.10.2012 г. на директора на РИОСВ - Бургас е открит конкурс за възлагане на туристическа дейност по чл. 58, т. 2, б."г" от Правилника за условията и реда за управлението, възлагането на дейностите по поддържане и възстановяване, възлагането на туристически дейности, охраната и контрола в горите, земите и водните площи в защитени територии - изключителна държавна собственост /Правилника/ с предмет: "Ползване на обект бар-грил Ропотамо". Със същото решение са посочени изискванията, на които следва да отговарят кандидатите, определен е срок, място и начин за получаване на документацията - чрез изтеглянето и от страницата на РИОСВ в 8 дневен срок от публикуването и на същата страница.
За да остави без разглеждане жалбата и прекрати съдебното производство първоинстанционният съд е приел, че за жалбоподателя не е налице правен интерес от обжалване на процесното решение на директора на РИОСВ- Бургас, тъй като дружеството не е закупило конкурсна документация и не е подало предложение за участие в конкурса за избор на изпълнител на обявената туристическа дейност "Ползване на обект бар-грил Ропотамо" в резерват Ропотамо. Ето защо, според съда, не може да се приеме, че дружеството е заявило участие в откритата конкурсна процедура. След като не притежава качеството на надлежен участник в обявения конкурс, то за жалбоподателя не се обосновава правен интерес да обжалва процесното решение, тъй като право да оспорват същото имат участниците в конкурса, придобили това качество по един или друг начин (със закупуване на конкурсните книжа или подаване на заявление за участие).
Съдът е приел, че липсата на правен интерес за дружеството да оспорва Решение № РД-105/02.10.2012 г. на Директора на РИОСВ - гр. Бургас се мотивира именно с факта, че след надлежното обявяване на поканата за участие в конкурса на интернет страницата на РИОСВ и след публикуването щ в печатно издание - в-к "Бургас днес и утре", от страна на "Ки То Трейд" ООД не са предприети действия по закупуване на конкурсна документация, не е платена гаранция за участие, а впоследствие не е депозирана и оферта, което недвусмислено индикира липсата на интерес и желание от негова страна да участва в открития конкурс. В подкрепа на горното се явява и съставения Протокол от 18.10.2012 г. на конкурсната комисия, видно от който е постъпило едно-единствено предложение и то е подадено от "Венис Марина" ЕООД, гр. Бургас. Единствено при придобито качеството участник в открития конкурс (след депозирането на заявление за участие по образец и ценово предложение, придружени с останалите изчерпателно изброени в решението за откриване на процедурата документи) за дружеството би възникнал правен интерес от настоящото оспорване. След като фактически жалбоподателят не е заявил воля и желание, и не е извършил никакви действия в хода на откритата конкурсна процедура, то безспорно решението на административния орган за откриването й не засяга негови субективни права и законни интереси и не рефлектира в правната му сфера, което обуславя липсата на правен интерес от воденото понастоящем оспорване.
Според Бургаския административен съд изложените в жалбата подробни възражения, досежно обстоятелствата, поставили дружеството в обективна невъзможност да се информира за поканата за участие в конкурса, да изтегли документация за същия и да я подаде своевременно, в този смисъл - ограничен достъп до интернет страницата на възложителя, цена на конкурсните книжа и приложения, както и неуведомяването му като заинтересована страна за участие, не могат да обосноват извод различен от изложения.
Така постановеното определение е неправилно.
Жалбоподателят е имал желание, воля и намерение да участва в открития конкурс, както и да се запознае с обявата и да изтегли конкурсната документация, но е нямал обективна възможност да направи това, поради липса на достъп до сайта за периода 03.10.2012 г.-10.10.2012 г., за което обстоятелство същият е представил доказателства пред настоящата инстанция. Видно от представените по делото разпечатки същият е правил няколкократни опити в интервала от 03.10.2012 г. до 10.10.2012 г. включително, а и след това, да отвори страница на РИОСВ. Страницата обаче не е била достъпна за жалбоподателя в определения от РИОСВ - Бургас срок /за изтегляне на документацията/ до 10.10.2012 г., както и след този срок, което е довело до невъзможност за изтегляне на документацията от страна на дружеството и за подаването на оферта в посочения в обявата срок.
Горните обстоятелства налагат извод, че жалбоподателят е имал намерение, желание и воля да участва в конкурса, направил е всичко, зависещо от него да участва в конкурса, ето защо независимо от обстоятелството, че не е подал оферта или закупил/изтеглил/ конкурсната документация, за него е налице пряк и непосредствен правен интерес от обжалване на процесното решение, с което е открит конкурса. Като е стигнал до извод, различен от горния и е отказал да разгледа жалбата на дружеството по същество, Административен съд - гр. Бургас е постановил неправилен съдебен акт.
По тези съображения обжалваното определение като неправилно следва да бъде отменено и делото да се върне на първоинстанционния съд за разглеждане на жалбата по същество.
Водим от горното и на осн. чл. 236 във връзка с чл. 222, ал. 1 АПК, Върховният административен съд, Седмо отделение

ОПРЕДЕЛИ:

ОТМЕНЯ определение № 1966/22.11.2012 г. /обявено под № 1969/22.11.2012 г. на страницата на Бургаския административен съд/ по административно дело № 2198/2012 г. на Административен съд - гр. Бургас
ВРЪЩА делото на Административен съд - гр. Бургас за разглеждане на жалбата по същество.
Определението е окончателно.

Информация за делото и сканирани документи - виж тук

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ