петък, 4 януари 2013 г.

Какво искат Юлен?

След като казионните протести отминаха, а Цветан Цветанов лично се ангажира с каузата „Юлен“ идва ред на логичните въпроси.   Защото ако от инициативния комитет са сериозни в намеренията си, ако кмета е искрен в желанието си да се развива града и ако реално нещо се очаква, то това трябва да стане.  Само че подозирам, че тези протести целят разнообразен набор от странични цели и се спекулира с темата.  По същия начин, по който в единствените натоварени за ски зоната дни (Коледно-новогодишните празници) кабинката сутрин се пуска дори след твърде късното начално време в 8, само и само да се създава напрежение, хаос и опашка.  Но нека те отговарят, защото мнозиноството от гражданите и скиорите знаят, за какво иде реч:

1. Общината и инициативни комитет разполагат ли с данни за брой превозени пътници по месеци и дни?  Как обосновават нуждата статистически за нова кабинка? Истината е, че опашки има около Коледа и трети март, в останалото време не е така.  Защо не започват от 7 сутринта в тези дни?  Как привличат хора към Чалин Валог - ниска писта, достъпна с кола, до където могат да пуснат Автобуси и да решат част от проблема?  Разглеждан ли е вариант за ъпгрейт на съществуващата кабинка с 10 или дори 15 местна?
2.  Защо не покажат плана им за бъдеща кабинка?
3. Планът им за бъдещи писти - какво имат те пред вид под „съществуващата ски зона“ - включва ли това незаконосъобразно заграбените от „Юлен“ АД територии? 
4. Кои лифтове искат да подменят?  С подобно искане е цитиран е в Оффнюс.  Тази подмяна включва ли лифта „Черна могила“, който не работи и е затворен?  Запознат ли е кметът и инициативния комитет с решението на ЮНЕСКО относно Парк Пирин, където изрично е казано:
Notes with concern the reported plans to expand new ski zones into the property, including the proposed reopening of the Tzarna Mogila ski lift and ski run, and reiterates its position that if any additional development of ski facilities, ski runs, or associated infrastructure within the property are undertaken, the conditions for inscription of the property on the List of World Heritage in Danger will be fulfilled;
5. Защо никой не коментира въпросите, поставени с прословутото писмо на хотелириерите в Банско?  Защо са толкова високи цените на ски картите и какво наложи повишение на  сезонните? Как ще коментират протеста на своите клиенти от „Юлен“ АД?  Защо беше променена организацията на движението и подхода към кабинката, от което се измести и целият трафик в града и бизнеса на хората замря?
„Минев казва, че прави всичко в името на децата и на спорта. Но в Банско например, ако искаме да ползваме 30% намаление за сезонна карта, освен че се изисква въпросното членство, трябва да минем и през фирмата „Balkan Holidays“, собственост на съпругата на Минев (Радка Минева – бел.ред.)”, коментира Мачирски. Според него в момента големите инвеститори “извиват ръцете” на министерството на икономиката, защото казват, че ски учителите правят големи печалби на техен гръб.
6. Правилно ли е било първоначалното решение кабинката да стига до Бъндеришка поляна, вместо до Шилигарника, където е по-удобно?
7. Уплътняването на ски зоната няма ли да доведе до твърде широки просеки, което да спомага изветрянето на снега?
8. Защо все още Банско не се развива като целогодишен СПА курорт?  Какво пречи, след като Община Банско вече е стопанин на минералните извори в Добринище (часто от община Банско), стотиците литри хипертермална минерална вода да бъдат докарани в града?  Защо трябва държавата да плаща за канализацията на уж толкова успешния курорт?  Къде отидоха парите от инвеститорите, които са длъжни да дават за инфаструктура?  
9. Има ли незаконни строежи в ски зоната?  Да припомня, че дори не всички лифтове имат акт 16.
10. Кога ще има преференциални цени за ученици и жители на гр. Банско и колко пари дават за обучение на местни деца?
11. Буферни паркинги - кога ще има безплатни такива, както е в Австрия?
12. Мерки против наводненията: какво са направили след пороите и унищоженията?

Докато няма отговори на тези въпроси, исканията им остават необосновани, кухи и ппопулистки, а политическия характер на техните протести - очевиден.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ