вторник, 5 юли 2011 г.

Вървим нагоре – БФСки са вече ‘зелени’

Официозът на Българската Федерация по Ски – ски.бг публикува статия на в. „Класа”, в което се казва, че Партия `Зелените` атакува инвестиционни проекти избирателно. http://www.xtdev.com/ski/wmview_bg.php?ArtID=7261&fen=0

Дали е вярно или не – не знам. По-скоро е нещо тенденциозно, тъй като няма факти, а аргументи са противоречиви и се базира на говоренето на бизнесмена и мошеник Филип Цанов от коалиция "Природата за хората и регионите". Важното е, че наистина има много концесии, които са много опасни за българската природа и трябва всички в нашето общество да действаме единно и координирано, за да успеем да си я опазим. За това готвените промени в Закона за концесиите може да са много опасни не само за планините.

Вие и сами можете да си прочетете статията, но по-важното е следното. Става въпрос за фирма „Каолин“ на Иво Прокопиев, която експлоатира находището на каолин „Великан“ в Меричлери, Димитровградско. Там тя добива суровина и покрай това засипва с нея частни земи. Освен това е нарушен и законът за земеделската земя, тъй като не е поискано, нито сменено предназначението на земята, която определено вече не става за земеделска. Едновременно с това „Каолин“ чрез взривните работи на находището застрашава и съществуването на минералния извор в Меричлери.

Тенденциозното в статията е, че от една страна се говори как тази концесия е вредна за природата и че хората искат тя да се прекрати. От друга страна се говори, че може би ще се промени и концесията на "Каолин", което е лошо. Въпреки това се прави изводът, че е добре да има промени в Закона за концесиите, така че да могат да се изменят концесиите. Противоречието е доста очевидно. Прави се аналогия между изменение на концесионни договори и тяхното прекратяване. Това е много страшна лъжа и най-вероятно ще бъде вкарана в арсенала на поддръжниците на „Юлен”/ „Витоша ски”. Така се прави подмяна на реалния проблем, а той е, че готвените промени ще са в интерес на концесионерите, които ще могат да ги разширяват, а не в посока засилен контрол от страна на държавата.

Да, аз съм против „Витоша ски” (съответно и баща им „Юлен”), защото Витоша е моя дом, аз съм скиор и софиянец. Ако бях от другаде щях да браня местната ми природа. От друга страна цялата природа на страна е и моя. Така че не бива човек да се поддава по такива евтини провокации, че видите ли бранила се само част от природата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ