вторник, 12 юли 2011 г.

Нона продължава с лъжите: Докато не се реши спорът за ски зона Банско, няма да пускаме нови строежи в нея

http://www.dnevnik.bg/intervju/2011/07/03/111[ ... ]ut_za_ski_zona/
Нона Караджова: Докато не се реши спорът за ски зона Банско, няма да пускаме нови строежи в нея
Миналата седмица стана ясно, че след проверка е установено, че концесионерът на ски зона Банско - "Юлен", неправомерно е превишил площта, заложена в концесионния договор. За вариантите за решаване на казуса разговаряме с Нона Караджова, министър на околната среда и водите...

Какво пак баламосва? Построеното е собственост на държавата, а има толкова основания да се развали договорът, че няма какво повече да коментираме.
„няма и клауза, според която на такова основание да можем да развалим договора” – има, нарушено е решението на правителството, за откриване на процедурата за предоставяне на концесия.




Публикувам леко редактирани части от мнението на mp2 по относно същото интервю на Министъра на околната среда и водите, което можете да намерите тук:

Един от проблемите на ски зоната е, че не може да се рекултивира гора от 300-400 годишни дървета. Дори и да се засадят фиданки от същия вид, пак ще им трябват 300 години да заприличат на това, което е било. Говоренето в момента по този въпрос е за заблуда на хората, които не знаят каква е ситуацията. Идеята е да се създаде обществено мнение, че просто може да се задължи нарушителя да си "оправи бакиите" и по този начин "проблемът да се оправи".

... въртят и сучат точно да изкарат, че "друг избор нямаме, освен да променим закона и да променим вече сключена концесия". То за това именно в концесионния договор не са предвидени възможности за промяна - за да не може всяко следващо правителство под натиска на кинти като спонсорство за "нашата телевизия", "нашата полиция", "нашата партия" и т.н. да променя договора в полза на концесионерите и вреда на държавата.

"Екоминистерството е контролен орган по тази концесия, но не го е правило. В края на 2009 г. получихме сигнали от неправителствени организации, че е надхвърлен разрешеният размер на зоната." До колкото знам има сигнали от много по-рано. Ако не са си вършили работата е съвсем друг въпрос.

Уви, ЕКО министерството го играе точно в такъв стил - да пусне малко "мека" информация за заблуда на противника, да си помислят обикновените хора, че нещо "леко" се е объркало и просто няма начин да не се налага да се "бутне малко едно законче", та да се оправи някакъв "пропуск" (със сигурност по вина на ония "предишните"...). А истината е, че си става дума за преднамерено нарушаване на закони при това от държавни служители, за което би трябвало да е ясно какво се прави....

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ