вторник, 5 юли 2011 г.

Защитниците на лифта до Езерата провалиха проверката от Брюксел

Много силна статия. Радвам се, че има все още и такива журналисти.

Защитниците на лифта до Езерата провалиха проверката от Брюксел


Балканският синдром на надутите гайди, плакати под строй и размахване на пръст не замая главите на евродепутатите
Десислава Панайотова-Янкова
01.07.2011

В истинска пародия на славните крепостни защити на българските царства от миналото се превърна организираната под строй вчера демонстрация в защита на лифта до Седемте рилски езера при посещението на петимата евродепутати, които бяха в Сапарева баня във връзка с петиция и сигнали на екологични организации срещу изграждането на лифта.


И докато балканският синдром на надутите гайди и кларинети, плакатите издигнати под строй, люпенето на семки и обраните по сценарий букети за гостите повдигаше духа на около 150-те души докарани с автобуси от Сапарева баня до първата станция на лифта, не успя да зарази представителите на Брюксел, нито пък да замае главите им в обективното преценяване на сигналите.

Членовете на комисията по петициите на Европарламента Ерминия Мацони от Италия, румънският депутат Виктор Боштинару и датчанката Маргрет Аукен от Групата на Зелените, както и българските евродепутати, членове на комисията Мария Неделчева и Илияна Йотова първоначално се срещнаха с областния управител на Кюстендилско Любомир Анчев. А докато срещата в Областта, на която кметът на Сапарева баня Сашо Иванов представи документи, с които да защити закоността на лифта, все още течеше към сборния пункт на Паничище вече пъплеха автобуси с деца от спортните школи, работници от общинските структури и фирмите на кмета и заместник-кмета Васил Маргин, както и автомобили с представители на общинска администрация.

Над 3 часа защитниците на лифта удържаха на дъжд, вятър и мъгла, като повдигаха духа си с вити хора и наливна бира и чай от кафенето на „Рила спорт”. Най-ентусиазирани бяха бабите от фолклорната формация „От извора”, които се топлеха и избягваха нашествията на комарите като почти непрестанно танцуваха и пееха под съпровода на специално поръчания оркестър с гайда и кларинет. Зад йониката пък седеше общинският съветник Владимир Ковачев.


При напрегнатото чакане в подножието на планината обикаляше и управителят на „Рила спорт”, основният инвеститор в сапаревобанския дял на Рила планина и собственик на спорния лифт, Славейко Стайков в компанията на Ваня Бижева от коалицията „Природата за хората и регионите”, в която влизат общините Сапарева баня, Банско, Разлог, Добринище, Самоков и Смолян, както и скицентровете Боровец и Пампорово. По-късно от София след участие в тв предаване до сборния пункт долетя с джипа си и председателят на коалицията Филип Цанов. С неговата заръка беше набран букет от здравец, с който момиченце трябваше да посрещне евродепутатите.

Предвидили сценария в подножието на планината обаче еколозите, които първоначално обявиха, че ще чакат представителите на Брюксел на станцията на лифта не се появиха на мястото, а се срещнаха с евродепутатите на посетителския център в Паничище.
Още с пристигането си и при вида на множеството издигнало плакати и лозунги, които бяха специално докарани с уазка, евродепутатът от Групата на Зелените Маргрет Аукен отказа да продължи към лифта.


Мнението й веднага беше подкрепено от колегите й с мотива, че посещението на евродепутатите е с цел да се запознаят с мнението на вносителите на петицията и сигналите в лицето на природозащитниците и местната власт в лицето на кмета Сашо Иванов.
„Ние вече чухме двете страни, а участието ни в този сценарий не е част от програмата ни. Ние сме тук да свършим работата си, а не да влизаме в български битки. Тук сме да защитим европейското право.
Аз съм разумен човек и виждам, че това не е спонтанно присъствие на хората, а подготвен и организиран от вас протест”, обясни Аукен.
.... Дочетете статията ТУК и вижте снимките

1 коментар:

  1. забавният отговор на кмета на общината можете да прочете тук
    http://www.xtdev.com/ski/wmview_bg.php?ArtID=7267&fen=0

    ОтговорИзтриване

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ