събота, 2 юли 2011 г.

Време е

Ето, настъпва час, и настана вече, (ев. Йоана, гл.16, ст.32)
Нашето правителството в лицето на Нона Караджова пак излезе и брутално ни излъга.

Но ако прочетете Закона за концесиите и правилника за неготовото прилагане и дори и да не сте юрист, ще забележите, че има следните възможности, независимо какво пише в самия договор за концесията на ски зона „Банско“:

1. Договорът може да бъде прекратен ex lege, тоест по силата на самия закон, без да се налага влизането в сила на съдебно решение за това.

2. При виновното прекратяване на договора, а и при всяко друго, всичко построено става собственост на държавата, която може или да го управлява сама, или да го даде на общината, или да го отдаде за ползване пак чрез конкурс. Тези процедури могат да станат за 2 месеца, а не за някакви си 4-5 години. Това е уредено в чл. 78 от Закона за концесиите. Там е указано, че срокът за предаване и/или приемане на обекта на концесията е 30 дни от датата на прекратяване. Освен това, От датата на приемане на обект - държавна собственост, същият преминава в управление на съответния областен управител или на друго лице, определено с нормативен акт, с акт на Министерския съвет или в акта за държавна собственост.

3. Въпреки че фирмата концесионер е предоставила мижава гаранция по договора, тя има и друго имущество, от което държавата може да се удовлетвори. Освен това трябва да се търси наказателна отговорност от нейните служители, както и от компетентните органи, които е трябвало да следят за спазването на закона.

4. По реда на Чл. 106. (1) Закона за концесиите трябва да се търси отговорност и от юридическото лице („Юлен” АД), което ползва обект от обществен интерес без законно основание. То се наказва с глоба, съответно имуществена санкция, в размер от 5000 до 50 000 лв. Тази санкция трябва да бъде наложена от органа, който управлява обекта.

5. Ясно е, че трябва да се потърсили отговорност от компетентните органи, които е трябвало да следят за спазването на законосъобразността. Щом договорът е толкова лош и се знае, че е изготвен под ръководството на Евдокия Манев, защо същата не бъде незабавно отстранена от МОСВ? Дори и в договора да не „е предвиден ред за извършване на текущ контрол от страна на концедента, той се извършва по ред, определен от органа, който осъществява контрола по изпълнението му”. Това се казва в глава шеста от правилника. Така че стига глупости. Да ви кажа чл. 106 е доста подробен.

Проблемът с поредните лъжи на правителството и с желанието да се „узакони“ надвземането на площи от парк Пирин от „Юлен“ АД за мое дълбоко съжаление не е свързан със спестяването на някакви си 1,4 милиона от пропуснати концесионни такси*. Офанзивата на Трайчо, Плевнелиев и Нона от правителството на Боко Тиквата не е свързана дори със запазването на лифтовете. Уви!
Реално в момента борбата е за това, така да се измени Законът за концесиите, че да може концесионерът да получава възможност за разширяване на същата почти едностранно. Идеята е по този начин да се отвори вратата към ново разширяване на ски зона „Банско“. Тук наистина говорим за кутията на Пандора, защото тези изменения ще заобикалят ограничения и изисквания в други закони като Закона за горите, Закона за водите, за подземните богатства и тн.

Ето ви и една реална хипотеза:
„Витоша ски“ АД притежава определени вещни права върху някакви лифтове на Витоша. На базата на тези неясни права получава едно извънредно право, каквото по съществото си е концесията, а именно да развива ексклузивно ски спорт ана Алеко. Това става без дори формален конкурс и дава възможност за пълен и законов контрол над доходоносния бизнес със ски училищата. Реализират си те първият етап от тяхната разрушителна програма, а именно съоръженията според сега предложеният Специализиран ПУП. След това на на базата на своето концесионно право и бъдещият Закон за концесиите, те разширяват съвсем спокойно и без много формалности по една опростена процедура ползваните от тях площи в парка и си строят лифт през Черни връх до Конярника и от другата страна под Скопарника. Абсолютно законно.

Но и Премиерът днес се включи силно на страната на „Юлен” АД, като от Черна гора повтори всичките си глупости, които са му казали. Ето видео http://play.novatv.bg/play/249990/, гледайте от 9.20min.


Лъжите му са следните, в допълнение на казаните от Нона:
Лъжа 1, че 2/3 от ски зоната трябва да бъдат затворени, а реално става въпрос за 1/3 (65 хектара от общо 165). Освен това, щом за барака няма прошка, защо за писти няма закони? Нали беше принципен герой, както и неговият мазен паж Плевнелиев?

Лъжа 2, няма вариант, при който единствената им опция е да затворят целия курорт. Изведнъж Боко Тиквата се загрижил какво ще кажат хората в Банско, а когато (правилно!!!) бутаха къщите в Несебър, защо не пита хората? Ето ви поредния двоен стандарт пред закона и концепциите за законност.

* Известно е, че „Юлен” АД плащат по около 22 ст. за квадратен метър на година. Това е изчисление на концесионната такса според площта. По довогор тя се изчислява по друг начин, но това може да служи за обективна референция, тъй като няма реално публикувани данни за това, а имаме 2 лифта в повече и тн. Те ползват 65 хектара в повече, което прави 650 000м2 (В един хектар има 10 000 м2). Това означава, че трябва да плащат допълнително концесионно възнаграждение в размер на 143 000 лв. на година.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ