четвъртък, 8 март 2012 г.

Защо се правят Акции и за смисъла от гражданското включване?

Днес отново си говорихме за смисъла от акциите, при положение, че все си ходим едни и същи хора и при положение, че отзвукът от тях е минимален.

Смисълът на акциите е в две основни насоки. Първо акцията се прави, за да се повиши чувствителността на обществото по проблемите с беззаконието, заграбването на нашата държава от мутри и как това може да засегне всеки един от нас. Също така активираме тяхната възможност да разпознават реалната политическа корупция, на която можем да противостоим само чрез гражданското участие. Показваме, че сме обикновени, нормални, млади граждани, на които им е писнало и решават да действат сами, без да чакаме на готово политически партии и тн. Акцията е изход от безпътицата и отчаянието и проява на гражданска активност. На хората, които непосредствено ще станат нейни свидетели е важно
да показваме, че стереотипите, че сме еко талибани, маргинали и тн са пълен мит. Не, ни сме скиори, бордисти, байкъри, с добри професии, нямаме абстрактни идеали за световен мир, птички и тревички, ами сме здраво стъпили на земята, но не искаме повече да ни тъпчат. Когато говорим с минувачите те разбират колко нормални, позитивни и смислени хора сме и откликват много адекватно и с добро чувство. Колкото и малко да са тези свидетели, пак има изключителен ефект, защото разкъсва пропагандата в съзнанието им. Освен това нищо не може да замени живият контакт и непосредствено възприятие,което минувачите добиват.

Втората цел на акцията е тя да достигне чрез Интернет до потенциално много по-широк кръг адресати. Поради това видеото, снимките и текстът от нея са изключително важни. На СОС Гора дойдоха 50 души, но видеото е гледано 1000 пъти, което показва възможностите на такива камерни прояви. Така че не бройте колко хора са дошли или колко хора са ви видели, често пъти ефектът идва неочаквано дори и за самите вас.

Има и две допълнителни ползи от акциите. Едната е, че чрез тях ние самите вътрешно се сплотяваме, виждаме плодовете от нашите усилия и това ни зарежда, защото пътят на гражданското включване е толкова дълъг, че дори май е безкраен. За това е важно ние самите вътрешно да виждаме смисъла и да не губим кураж. Казвам го като човек, прекарал 3 години в самостоятелно писане по въпроса и преминал всякакви вътрешни борби и злонравни коментари.

Последната, но не по значимост цел на една акция е, че тя дава отговор на толкова често задавания въпрос „Какво мога да направя АЗ?“ Реално всеки може да направи хиляди неща, но често не го осъзнава. Ние не си даваме сметка колко силни ставаме ако започнем да полагаме малки и целенасочени усилия, защото техният непосредствен ефект е видим едва след време. За това човек трябва редовно да прави нещо и да не се отказва. Отново говоря от собствен опит. Не забравяйте първо, че всеки от нас е медия, така че дори само да напишете нещо има ефект. От друга страна всеки може да принтира малък призив и да го залепи на спирката преди работа. Не на последно място всеки може да потърси други съмишленици и с тях да спретне нещо малко. Това се нарича когнитивен сърплюс. Тоест, всеки има някакво малко знание, опитност и умения. Всеки иска да бъде полезен на обществото и да сподели собственото си качество. Ако тези естествени човешки потребности доведат до обединяване на усилията и споделяне на знание, то резултатът е невероятна сила. Днес не можем да си представим светът без Wikipedia. А колко от вас си дават сметка, че тя се пише от хора също като вас, може би от самите вас? Отделяйки няколко минути от свободното си време отделни граждани се превръщат в неописуем потенция. Вижте форумът на БГ мама, това абсолютно същият пример на домашна сцена.

Така че това всичкото е много просто и работи, дори и в страна като нашата. Просто трябва да опитате.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ