понеделник, 12 март 2012 г.

За 30 години снеговалежите в Швейцария са намалели наполовина

Само да спомена, че не са ви необходими никакви учени, вземетe сами и сравнете валежите от 1965 до сега на Черни Връх. Излиза, че те само намаляват, трайно и необратимо и са наполовината на това, което е било.
Сега това дали се дължи на глобално затопляне, застудяване или не знам си какво си, комай никой не знае. Мен не ме вълнува дали това е причинено от човека или от слънцето, все едно, като вали по-малко сняг и ме боли. Много лично ги приемам тези работи ...

Група учени представя в понеделник свое проучване, според което през последните три десетилетия снеговалежите в Швейцария са намалели с до 60%, съобщи местната преса.



Населението и гостите на алпийската страна сами виждат през последните години, че снегът по склоновете намалява, но досега не е имало толкова обширно и авторитетно изследване.

Проектът на Федералния институт в Лозана и на Института за изследване на снега и лавините в Давос е сравнил данните от 70 различни метеорологични станции в цялата страна и е потвърдил, че от 70-те години насам снеговалежите намаляват.

В Зион и Биел е най-драматичното положение - с 60% по-малко снеговалежи. В кантоните Женева, Берн и Шур намалението е с 50%.

Дори в райони с надморска височина над 1000 метра като Шато д'Йо и Ла Шо-дьо-Фонд снеговалежите са с 20% по-малко. С една десета по-малко сняг пада в Зермат (1500 м надморска височина) и високопланинските курорти.
Табела отбелязва къде е бил краят на ледника Мортератш през 2010г. над швейцарския курорт Понтрезина. "Скъсяването от 1900г. насам е 2185 метра", пише още на табелата, заснета на 11 март 2012г.
Табела отбелязва къде е бил краят на ледника Мортератш през 2010г. над швейцарския курорт Понтрезина. "Скъсяването от 1900г. насам е 2185 метра", пише още на табелата, заснета на 11 март 2012г.

Четиримата учени изследват и данните за температурата и твърдят, че затоплянето играе съществена роля за случващото се.

От средата на 70-те години повишението на температурата е от 1.5 градуса, или с около 0.6 градуса средно за всяко от последните три десетилетия. Иначе казано, дори и да вали сняг, при зимна температура над минус 2.7 градуса той се превръща в дъжд или бързо се топи.

Тенденцията се ускорява, казват учените в интервю за женевския "Трибюн".

Очаква се изследването да се използва за прогнозиране на снеговалежите в следващите години - най-вече от операторите на ски курортите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ