събота, 7 април 2012 г.

Голямата подмяна



Всичко започна, като в оновафилмче, с един лифт...
И понеже става дума за ски, клишето беше сложено върху нас: за журналистите ние скиорите бяхме обявени за противници на спорта (какъв оксиморон !?!?!), за защитниците на Иракли и Странджа ние бяхме прости скиори, а за всички извън София – поредните столични лекенца, които си бранят планината.  Така, улисани около лифтовете и пистите, обществото пропусна, че отдавна не става дума нито само за планини, нито само за гори...  Реално сме изправени пред разнообразно лоби на хора с интереси в ските, голфа, туризма, дърводобива, енергетиката (да!!!)

Да, ние искаме да се преборим с Ц&Ко.

И всичко това минава през един Закон за горите.

Това обаче, което много хора продължават да не разбират и което ни прави слаби, е фактът, че тук отдавна не говорим само за ски, гори и Витоша.  Проблемът е по-глобален:

Планините
Строежът на нови съоръжения, който всички желаем, няма да се случат чрез „поклон пред един играч”.  А новите закони отварят вратите и пред други не по-малко съмнителни бизмесмени.  Апетитът е огромен и Витоша е само едно добро начало.  Напрактира промените развързват ръцете за строежи в Пирин (Банско, Добринище и Кулиното).  Веднага следва и Рила (Паничище-Езерата отвоно ще изгрее като проблем; той не е преставал де, но ще се засили)

Морето
Територията, на която е разположено вилното селище "Златна перла", е включена в новия устройствен план на Царево, заяви директорът на Регионална дирекция за национален строителен контрол за Югоизточна България Георги Георгиев пред Би Ти Ви.


Заобикалянето на ОВОС
Освен чисто абсурдната правна ситуация да се строи в неурбанизирани територии, това крие опасност от „заобикаляне” на процедурите по оценка за съвместимост чрез непрозрачно и субективно еднолично решение (съответно корупция).  Това е системен проблем и ще „пробие” националното законодателство, като ще повлече нормативен хаос и спиране на реформите.

Заграбването и Монополът
Силно съм възмутен също, че в законопроекта не е намерило приложение конкурсно начало и свободна конкуренция при развитието на ски зоните!  Тези промени на практика узаконяват монопола в планините – най-силно премълчаваният факт, който разколебава често декларираната от правителството воля да се бори с монопола при горивата, лекарствата и т.н.  Това е двоен стандарт, който има само едно логично обяснение – откровени лобистки интереси!  Притеснително е, че същевременно тече и промяна в Закона за ПЧП, Закона за концесиите и ЗУТ, чрез които в крайна сметка значително ще се облекчи режимът на застрояване на неурбанизирани територии и планини без ОУП.  Нима катастрофата от Черноморието трябва да я пренесем и в планините?

Законите по поръчка и лобирането
Явно „Витоша ски“ има по-голямо влияние в парламента, отколкото Европейската комисия примерно. След като ултимативно заповядаха да им направят закон, те ще го получат за има няма месец. Даже и парламентарната ваканция не е пречка.
Такова скоростно обслужване не е правено даже на Мултигруп и Лукойл.

Демокрацията
Ако искаме да спрем Ц&ко да заграби Витоша (а и не само, защото той контролира Банско, Боровец и налага монополни цени) ние трябва да сме единни и да излезем масово, за да спрем промените в Закна за горите.  Това обаче не може да стане всички да разберем, че тези изменения не са опа...

В момента това, което всички виждаме е, че освен апетитите за Витоша се събуждат всички апетити... за Пирин, за Черноморието, за Странджа! Голяма част от проблемите, които тогава са имали инвеститорите сега се "решават" чрез Закона за горите... и другите закони, които следват в пакет.

Проблемът е, че това се разбира само от малцина - Коалицията и хора като теб, който четеш това

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ