четвъртък, 19 април 2012 г.

Какво ви засяга?

Приблизителна оценка какво може да се очаква като „засегнати гори“, ако се приемат лобистките промени в закона за горите:
1. Площ на проектни ски курорти и голф игрища (най-едри спортни съоръжения) - ок. 20 000 дка (20 проекта по средно 1 000 дка в Рила (Паничище, Говедарци, Костенецы Бодрост, Трещеник); Пирин (Банско, Добринище, Кулиното); Родопите (Перелик, Пампорово); Стара планина (Ком, Трявна) и по ЦЯЛОТО ЧЕРНОМОРИЕ – голф комплекси и други ваканционни простотии);

2. Площ на частните гори под 2 ха - ок. 3 000 000 дка (7,5% от горите в БГ - това са 75 % от частните горски имоти, като се има предвид, че 300 хил. частни собственика без наследниците притежават горски имоти със среден размер от 0,9 ха на обща площ около 4 100 000 дка);

за сравнение - площта на заменките е 33 000 дка, а общата площ на горите в БГ 41 000 000 дка.

т.е. безконтролните сечи в гори под 2 ха е може би по-опасно за горите дори от спортните съоръжения!

Дори и съвсем малко от тези предположения да се осъществят, горите в много райони на България ще бъдат „подстригани НУЛА номер“.  От страна със зелен облик нашата родина ще се превърне в страна символ на сечите в Европа.

Новият Закон за горите, който променя и Закона за опазване на земеделските земи, е  по-страшен за ЧЕРНОМОРИЕТО, отколкото за планините!  На практика сега се развързват ръцете на всякакви „инвеститори“ да строят голф игрища, съоръжения и търговски обекти не само в гори, но и по земеделски земи, без да заплащат никакви такси за това.  Ако си мислите, че случаят „Златна Перла“ в Парк Странджа е една успешно приключила сага ГРЕШИТЕ!  Сега подобни недоразумения ще изникнат не само в цяла Странджа, но и в Иракли, около Ропотамо и Приморско, Камчийски пясъци, Шабла, Дуранкулак и тн.  Дори не мога да ги изброя.  В момента се променя и Законът за устройство на територията, като там целта е да се улесни строителството в неурбанизираните територии.  Тоест поощряват се общините без Общи устройствени планове, като Царево, да продължат строителството „на парче” в угода на самозабравили се местни мутро-феодали.

Явно е, че „Витоша ски“ имат по-голямо влияние в парламента, отколкото Европейската комисия! (След като ултимативно заповядаха да им направят закон, държавата изкозирува и им го сервира. Такова скоростно обслужване не е правено даже на Мултигруп и Лукойл.) Обаче тук се намесиха и много други лобита и мнаха поправки с отражение върху цялата ни страна.

Всичко започна от привидно „благосклонния“ повод да се реши един частен проблем на Витоша, чрез изнудване.  В последствие поради законотворческа некадърност, злонамереност и лобизъм нещата така бяха разписани, че се направо зейна една законова дупка, чрез която всякакъв вид строежи ще могат да никнат по планини, гори и поля.  В държава, където и без това не се спазват законите, се дава възможност те просто да се заобикалят (без оценка за съвместимост по НАТУРА2000, без такси, конкурси и търгове, строежи „на парче“ и с подпис на чиновник).

Новият Закон за горите не засяга само ски съоръженията.  Събудете се за тази истина, защото в момента се защитават устоите на демокрацията и цялата територия на страната

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ