сряда, 11 април 2012 г.

Как се управлява?

Откъс от една интересна стаитя:

Неотдавна например станахме свидетели как държавната върхушка реши да скърши кризата, като постави икономиката на България върху ски. Посочен бе и човекът - един банкер, който да свърши тази работа. В областта на медиите също има човек, решаващ проблемите – друг банкер, струпал с парите на банката си медийна империя, подкрепяща работата на правителството.
...
Идеята на правителството е очевидна: ако цял един сектор е в ръцете на наш приятел, ние ще можем да държим нещата под контрол, като постоянно си общуваме с него. Ако не е един човек, а са хиляди фирми, това няма как да стане.
...
Да приемем, че не става дума за корупция – за това "нашият" човек някак персонално да ни се отблагодарява. Да приемем, че всичко се върши в обществен интерес. Дори и така да е, крайният резултат е напълно недопустим – освен ако не се намираме в Централна Азия, а ние не се.
...
За да може един човек да контролира цял сектор, това трябва да бъде оформено законодателно. Оттук – така наречените лобистки закони, като например поправката "Витоша ски" в Закона за горите. Ако не може да стане по законодателен път, ще трябва условията да са нагласени така, че винаги отгоре да е "нашият" човек. В сферата на комуникациите например това е вече практика, за което правителството ще бъде шамаросано от Брюксел.
...
Формира се икономика, контролирана от шепа хора – класическата картина на олигархичното управление. А олигархията убива всяка обществена енергия и всеки законов ред.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ