сряда, 18 април 2012 г.

Гора на хартия, дупка на практика

Публикува една интересна статия на в. Капитал

Депутатите не само приеха лобистките поправки в Закона за горите, но добавиха и още спорни текстове

Положението вместо да се влошава, става безнадеждно. Това в пълна степен важи за промените в Закона за горите, които от януари безпрепятствено се движат из залите на Народното събрание и са на крачка от окончателно гласуване в зала.

Корекциите в закона станаха известни като поправките "Витоша ски". Още в самото начало текстовете бяха окачествени като лобистки. Обвинението не беше безпочвено. Все пак те се материализираха моментално, след като от фирмата - собственик на лифтовете и влековете на Витоша, заявиха, че спират съоръженията, докато не се решат бизнес проблемите й законодателно и дългосрочно.

Логично депутатите от ГЕРБ влязоха в тона на премиера Бойко Борисов и част от неговите министри, изказали се в подкрепа на туристическия бранш. Не даде резултат нито острото обществено недоволство и протести, нито критиките на опозицията, че на практика ще се отвори вратата за мащабно строителство в горите. Така съвсем скоро на терени от държавния горски фонд ще могат да се строят ски писти и лифтове, без да се сменя предназначението на земята. На инвеститорите ще бъдат спестени таксите, дължими при преобразуване, а теренът ще се води гора, но само на хартия. Няма да се провеждат и търгове за наем на писти всяка година, както беше досега, и ползването им ще бъде гарантирано по-дългосрочно.

Между първо и второ четене във водещата парламентарна комисия по земеделие и гори обаче положението на горите в България успя дори силно да се влоши. По предложение на ГЕРБ промяна на предназначението на земята няма да е необходимо не само за просеките, но и за началните и крайните станции на лифтовете. За да се опровергае обвинението, че поправките се правят само за инвеститорите в ски зоните, депутатите решиха по същата схема да се строят и "открити съоръжения, обслужващи спортни, културни и религиозни нужди", както и обслужващите ги леки постройки. Депутатът от ГЕРБ Емил Димитров, станал известен с лобистките си намеси в сферата на горите и лова, се оправда за предложението си именно с аргумента, че преди ги критикували, че правят закон за ски писти, и затова вкарали и други съоръжения. Дефиницията на тези "други съоръжения" е толкова неясна, че като нищо в гората може изведнъж да се появят и стадиони.

Витоша :(

"Не можем да мислим за интересите на отделни групи, трябва да мислим за интересите на цялото общество", коментира другият основен вносител на поправки Десислава Танева, председател на земеделската парламентарна комисия. При спирането на лифтовете тя окачестви действията на свързаната с Цеко Минев (председател на Българската федерация по ски и акционер в Първа инвестиционна банка) фирма като "изключително нахален рекет". Сега Танева е на друго мнение: "Не можем да оставим горите недокоснати, трябва да допуснем тяхното развитие, но и без да им вредим, така че да създаваме доход и заетост".

Вероятността горите да останат недокоснати е нищожна. "Отворихте кутията на Пандора за застрояване във всички гори в България", заяви бившият шеф на Природен парк "Витоша" Тома Белев. Наскоро той беше отстранен като директор на парка, след като дълги години се противопоставяше на проекта на "Витоша ски" за разширяване на ски зоната. Като основен инструмент за противодействие на инвеститорските идеи се използваше планът за управление на природния парк, който не позволява ново строителство. Сега обаче предстои изработването на нов.

Междувременно екологичната оценка на проекта за ски зона на "Витоша ски" трябва да бъде преразгледан от регионална екоинспекция в София, след като министър Нона Караджова не одобри първия вариант. През пролетта на миналата година регионалната екоинспекция беше оглавена от Стефан Борисов, бивш зам.-кмет в община Етрополе. Така Етрополско вече може да се окачестви като региона с най-голяма роля в развитието на Витоша, след като и основният вносител на промените в Закона за горите Емил Димитров е избран оттам.

С елементи на обезлесяване

Покрай поправките на "Витоша ски" между първо и второ четене беше разписана и идеята за гори под 2 хектара (20 декара) да не се изготвят лесоустройствени планове. Те се правят веднъж на 10 години и уреждат какво може да се прави в гората. "Собствениците на такива гори най-често живеят в райони с висока безработица. Тези хора нямат средства да плащат за администрирането на горите си. От друга страна, ще бъде спестен и ресурс от промяна на плановете за управление", заяви Танева.

Този аргумент не взима предвид практиката. С този текст се връща положение отпреди две-три години. Тогава огромни масиви бяха раздробени на части и изсечени най-вече по протежението на подбалканския път и северния склон на Стара планина, обясняват от екоорганизациите. Частните гори са около 10% от общите в страната. След окончателното приемане на промените в закона ще има теоретична възможност тази дървесина да се изсече и продаде. През дупките в законите понякога може да изпадне една цяла гора.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ