събота, 21 април 2012 г.

Какво мога да направя аз? План за гражданска активност

Често хората се питат -
какво мога да направя аз, за да не се приеме новият Закон за горите?

И отговорът, който най-често си дават е „нищо“.

Ангажирането с големи каузи, които надхвърлят нашия мащаб и представата ни за това какво можем, често е разколебаващо. Всеки си има проблеми и ангажименти и така спасението на планината ни, на гората ни става една химера. „Реалистичният“ ни поглед ни кара да разчитаме на големи организации, които да ни защитят и да бранят нашия интерес. Реално обаче и те са съставени от обикновени хора, защо и ние не сме част от тях?

Така мислех и аз, но греших..

Много неща можете да постигнете, само трябва да сте последователни и да постоянствате.

1. Образовайте се – проучете въпроса, за да сте адекватни и да разбирате проблемите. Четете!

2. Вашите качества – вие имате свои силни страни, знания, опитност и умения, но не винаги сами ги виждате. Открийте ги! Пишете, рисувайте или агитирате. Вижте с какъв свободен ресурс разполагате.

3. Не се стеснявайте – трябва да можете да отстоявате своята кауза като граждани. Не мислете, че ще се изложите, а какво ще загубите, ако мълчите.

4. Включвайте се – никога не се смущавайте да питате дали някоя група или активист имат нужда от Вас. Бъдете сигурни, че на тях най-вероятно им трябва вашата помощ и подкрепа и непременно ще се радват да се свържете с тях. Често просто не достигат хора!

5. Група за действие – включете се в някоя или организирайте ваш неформална инициатива и ще увеличите своят капацитет, дори само с ФБ. Около вас сигурно има хора, с които да си сътрудничите.

6. Постоянствайте – не трябва много мислене или умения, а редовни усилия. Седмично отделяйте поне 40 мин да пишете, четете или за събития. Ефектът на малки и целенасочени усилия е видим след време, но е огромен.

7. Не е трудно – Плакати можете да направите на word, paint и да ги разпечатате за 5 лв., а най-добре да ги нарисувате на хасе. Само не се отказвайте да се борите за вашата кауза.

8. Медия – всеки от нас е медия с огромен потенциал. Дори споделянето на снимка може да достигне до стотици хора. Разяснявайте проблема на родителите и възрастни хора - те няма как да разберат от официалните медии, а са съпричастни с вас.

9. Бъдете позитивни – вие сте смислени и нормални хора, които имат проблем с един закон. Обществото ще разбере, че това и негов проблем. Само бъдете искрени и честни.

10. Защо вие? – всички протести, организации, кампании, Wikipedia, Анонимните и какво ли още не, се правят от най-обикновени хора, също като вас. Защо вие да не можете да участвате?

11. Съпричастност – проблемите на горите и планината засягат всички. Те са породени от беззаконието и произвола, а те са универсални. Липсата на работещи институции, реални политики, хаосът и отчаянието са бич за цялото общество. С тези послания можете да създадете съпричастност сред хората за каузата.

12. Времето - ако има 10 човека, които отделят по 15 мин на ден за проблема, ние можем да променим не един, а пет закона. Наистина е толкова просто.

13. Всичко е политика - целенасочени системни действия за свързаното решаване и управление на обществен отношения, това е политиката. Кампанията не е „за“ или „против“ някоя партия. Всеки има собствени възгледи, но независимо от тях заедно можем да искаме определени политики от държавата.

14. Настоявайте – веднъж месечно пишете на политици, медии, институции - те трябва да бъдат ръчкани. Ако се прави често и от много хора ще има ефект. Вие имате право на срещи и на достъп до информация.

А ето и конкретни действия, които можете да предприемете сами:


Потърсете подходяща за вас фейсбук група. Разпитайте приятелите си и все някой ще познава подобни хора. Можете директно да пишете на някой, за когото сте чували, че се занимава с подобна дейност и да ви включи. Толкова е лесно!

Пишете писма свободен текст, подобно на това, до депутати, най добре по пощата, но може и по майл (адресите им ги и има в нета).

Пишете писма до Агенцията по горите, до БНТ, ресорните министри или ангажираните с проблема частни фирми и федерации. Кажете вашето мнение.

Направете си трансперант - невероятно лесно е: купувате едно хасе (бял плат, струва около 12 лв, има го във всеки магазин за платове), оцветете го (с малко латекс и оцветители за него, или водни боички, може и със спрей, но цапа). Може да направите плакат и на компютъра (с всяка програма от Word, през Paint (върви стандартно с Windows), през Coral до Photoshop).

Ако ще печатате плакати с надписи, най добре ползвайте шрифотеве само с контур и после оцветете отвътре на ръка (както сме направили плакатите за това видео  или за тези с дръжките. Използвахме Hollow and Outlined Fonts на Кирилица (такива са a_AlternaOtl, HebarOutline, High Tower Text, Basic Font).  Направихме ги на Word и ги принтирахме, а за два часа оцветихме над 120 листа.
Цветно принтиране на плакат А3 като този струва 1,80лв. Плакатите А3 не са много големи, но все пак се виждат на репортажните фотографии, така че по-добре с тях..

Изработка на големи плакати: в най-близкия копирен център можете да печатате на черно-бял плотер големи неща. Подобен плакат (3х0,9 м се държи от 3 човека) се разпечатва за 7 лв. С малко маркер, боички, боя за обувки или каквото и да било можете да оцветите определени акценти.

Винаги можете да разпитате за отстъпки или помощ хора от рекламни агенции, защото 70% от тях ще са съпричастни с вас.

Ходете на митинги и протести. Измислете забавен и позитивен флаш моб на обществено място, с който да привлечете внимание към проблема. Дори само да танцувате, пак ще привлечете внимание.
Измислете си забавен костюм или начин да изразите проблема по време на протест.

На протест винаги ходете спретнати, за да не изглеждате маргинални шушляци.  Хората трябва да разберат, че младите и нормални граждани са именно тези, които протестират.  Истината е, че осъзнаването е присъщо на по-образованите и икономически активни, а не на наркоманите и пияндетата.

Винаги е добре ако можете да измислите закачлива и провокативна акция, която да бъде свежа и не твърде крайна, като назовава нещата по заобиколен, но интересен начин. Целта е тя да мине през цензурата на редакторите в медиите. Нещо като тази акция, която получи добро медийно отразяване.  Никоя медия няма да отрази протест против Цеко Минев, защото ще загуби реклама.  Но „Благодарността“ за ски сезона пред спортната палата (където е министъра на спорта и централата на БФСки) е пределно ясно послание.

Направете си собствени флаери и плакати (или ползвайте тези, тези, този, правен от про, листовка, тези пък са оптимизиране за разпечатване вкъщиче да не хаби прекалено тонера на принтера, като така всеки да може да произведе максимален брой да агитира сам), разпечатай те ги (и ги нарежете: 100 А4 стр. по 6 ст. можете да нарежете на 6 флаера за 30 мин) и ги раздавайте / разлепвайте. Просто е!


Участвайте в дискусии по проблема. Организирайте вие подобни. Всеки е на пет ръкостискания от вас (особено в страна като нашата, където всички сме роднини) и можете да поканите който си искате, много е лесно.  В едно заведение или преди някое парти винаги можете да спретнете малка презентация по проблема или да поканите лектор за нея.

Помагайте на организации и активисти: Често просто не достигат хора да редактират текст, писмо да пуснат, да се разпечата документ или да изработят нещо.

Не се маргинализирайте - често участниците в подобни каузи и инициативи имат тенденцията да прегръщат антисистемни послания (пълен комунизъм, анархизъм, любов към птички и пчелички, екстремистки изказвания и бутания на язовири, чупене на витрини или горене на чучело). Въпреки че не са лишени от младежки жар, често те са наивни, понякога дори противозаконни, но най-вече отблъскват нормалните, прагматични хора, които не искат много от живота.  Мнозинството хора като цяло не се кефят на корупцията или изсичането на дървета, обаче най-много искат да им е удобно и да се правят хубави неща. За това не ги губете с изпадане в ненужна крайност.

Направете си собствени значки, фланелки или лепеки за каузата или си поръчайте такива.


Този план е вдъхновен от За Витоша, тяхната ФБ страница и от POW, истинска еко инициатива от скиори.


В допълнение бих желал да посоча и няколко линка, на които попаднах на този сайт:

Организиране на граждански действия:
- 10 правила на гражданското начало в България
- Афинитетни групи
- Схема за организиране на протест
- Правни съвети за протестиращи
- Когато имаме нужда от адвокат
- Проект "Правата ми - разкодираните закони"
- Източници на властта, стълбове за опора, методи за ненасилствено действие, речник с термини за ненасилствено действие (на английски език)
- Методи за протестиране и убеждаване (на английски език)
- Методи за несътрудничество (на английски език)
- Методи за ненасилствена намеса (на английски език)
- Книга "Ненасилствена борба - 50 решителни положения" (на английски език)
- Наръчник за ефективна ненасилствена борба (на английски език)
- Статия "Добро утро! Ние сме децата на прехода"
- Статия "Недоволство 2.0"

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ