събота, 21 януари 2012 г.

Оръдия за изкуствена кал

Една поучителна статия от в. Капитал.

Няма нужда от коментар - заглавието казва всичко.

"Оръдия за изкуствена кал"

Ето и отбрани цитати

В сряда парламентарната комисия по земеделието прие с гласовете на депутатите от ГЕРБ спорната поправка в Закона за горите, която позволява върху горски територии без промяна на предназначението на земята да се учредява право на строеж за изграждането на ски писти. Докато народният представител от мнозинството Емил Димитров (концесионер на ловното стопанство "Елен" и собственик на гори в Етрополския балкан) убеждаваше колегите си, че няма нищо лошо в това териториите със ски писти да си остават в горския фонд, защото след това мястото може лесно да се залеси отново,

"В стария закон за горите ползването на държавните територии се плащаше по определен начин. Когато нямаш строителство, а ползваш една площ примерно за ски писти, се плащаше една такса от 12 лв. на декар за месец. Когато имаш обаче някакви сгради и съоръжения, които нямат вещни права, но извършваш стопанска дейност, таксата е вече 1.20 на кв.м на ден", казва Белев. По думите му за най-големия ползвател "Витоша ски" АД само за съоръженията на център "Алеко", които са без предоставено право на строеж, тази сума възлиза на около 700-800 хил. лв. годишно. "Наскоро разбрах, че никой не е искал тази сума от ползвателите и те никога няма да я платят", добавя Белев. За проблема той уведомил тогавашния началник на агенцията по горите. Била назначена комисия, която установила същите нарушения.

петък, 20 януари 2012 г.

Коментар на предложената ски зона "Алеко"

За изчерпателност и прегледност публикувам статия, публикувана в сайта „За да остане Природа”, под загалвие „Анализ на новата ски зона на Витоша, изготвен от скиор”.

Повечето от обстоятелства и проблемите, които се навеждат в този анализ аз вече неведнъж съм ги коментирал и тези проблеми са познати на читателите на моя блог и от моето Становище по Специализирания ПУП на Туристическа и ски-зона "Алеко". Въпреки това аз отново съм взел отношение към някои от тях, като моите коментари са дадени в с наклонен шрифт.

Флашмоб срещу промените в закона за горите подреди опашка пред ПИБ

Dnevnik.bg - Фотогалерия: Флашмоб срещу промените в закона за горите подреди опашка пред ПИБ
Опашка от около 60 души се изви в 17 часа на 19 яну 2012 пред клон на Първа инвестиционна банка на площад "Народно събрание" в София. Чакащите бяха участници във флашмоб в знак на протест срещу промените в Закона за горите.

Поправките бяха поискани от фирма "Витоша ски" под ултиматум, че в противен случай няма да пусне лифтовете над София. Фирмата се свързва индиректно през фирмени връзки с Цеко Минев, съсобственик в Първа инвестиционна банка и президент на българската ски федерация.

"Кой е последен на опашката?" театрално питаха някои от новопристигащите, преди да се наредят най-отзад.

Информацията за събитието се разпространяваше само по мейл. Целта на флашмоба беше да "свърже" банката с фирмата "Витоша ски" и по този начин отново да се изрази протеста срещу поправките в Закона за горите. Инак и аз бих дошъл, ама ...

Опашката пред банковия клон не смути служителите вътре, които продължиха работата си, без нито да поглеждат към улицата.

Опашката се изви от входа на банката до ъгъла, след това успоредно на бул. "Цар Освободител" почти до паметника.

Първоначалният замисъл на организаторите беше опашката да е толкова дълга, че да стигне до задния вход на парламента и по този начин да оформи символична жива връзка между банката и управляващите.

Демонстративното чакане на опашка продължи около 15 минути, след което участниците се разотидоха.

четвъртък, 19 януари 2012 г.

Ще трябва ли скиорите и тази зима "да си намерят друга планина"?

Интересна статия от Капитал
Ще трябва ли скиорите и тази зима "да си намерят друга планина"?

Получихме писмото на адвокат Полина Стаменова преди време, след това проверихме описаната случка и през "Витоша ски" АД, за да имаме и тяхната позиция. Изчаквахме старта на сезона, за да го публикуваме в контекст и да знаете, ако попаднете в такава ситуация - как да реагирате. Междувременно в началото на ноември излезе и решението на Върховния административен съд (ВАС), че практиката на "Витоша ски" да продава четири пъти по-скъпи карти на инструкторите е незаконна и искахме да разберем и как то ще бъде приложено от фирмата на практика.

В петък компанията, която е собственик на лифтовете обаче, съобщи, че туристическата и ски зона "Алеко" на Витоша спира работа и няма да функционира тази зима. От дружеството съобщиха, че до крайната мярка се е стигнало заради "обективна невъзможност зоната да работи законово" заради проблеми в приетия през пролетта Закон за горите. През идната седмица ще се търси решение на проблема.

Ето и писмото на софийския адвокат Полина Стаменова, майка на три деца, за проблема при ползване на лифта:

"На 1 април 2011 г. имах конфликт със ски патрула на Витоша, който настояваше, че следва да ми отнеме купената от мен карта за съоръженията, защото съм с три деца и най-вероятно извършвам стопанска дейност. Това беше първият ден от пролетната ученическа ваканция, а на Витоша имаше не повече от десетина деца. Въпреки това на служителите на "Витоша ски" им се видя ужасно правилно да изгонят три от тези десет деца, като на мен ми отнемат картата, а тях не ги допускат сами до лифтовете. Обясниха ми, ако не ми харесва, "да си намеря друга планина".

Е, аз не искам да си намеря друга планина, защото това си е моята планина. И така, на 4 април подадох молба до "Витоша ски" да ми изяснят каква е официалната фирмена политика (входящ номер 287/04.04.2011). Първите два месеца ме убеждаваха по телефона, че, разбира се, това не е фирмената политика на "Витоша ски" АД и съвсем скоро ще получа отговор на писмото си, а виновните служители ще бъдат санкционирани. След втория месец ми заявиха, че такъв отговор няма да получа, защото очевидно обслужвам нечии интереси. Прилагам и текста на запитването ми, депозирано в офиса на дружеството от името на адвоката ми.

Въпроси до управителя на "Витоша ски" АД от адвоката на Полина Стаменова

На 1 април 2011 г. ски патрулът на писта "Витошко лале" ме информира, че политиката на "Витоша ски" АД е да не допуска един възрастен с повече от две деца на пистата поради липса на сигурност, че същия този възрастен не извършва стопанска дейност. На място, на лифтената станция, се опитах да говоря с някой от началниците на лифта, за да съм сигурен, че това е официалната политика на "Витоша ски" АД, а не израз на лошо настроение на патрула или първоаприлска шега. Получих потвърждение от човек, представящ се за "шефа на лифта".

Един час по-късно получих и устно потвърждение от един господин, който беше посочен като един от "шефовете" на "Витоша ски" АД. Никой от двамата не си каза името, а това, което посочиха като довод защо би следвало да отнемат картата на лице, което е с повече от две деца, звучи толкова нелогично, че цялата ситуация буди съмнение, че именно това е официалната политика на "Витоша ски" АД. В тази връзка моля да получа писмен и конкретен отговор на следните въпроси:

1. Има ли ограничение възрастно лице с колко деца може да кара ски на Витоша и да ползва съоръженията?

2. Има ли изискване до каква възраст децата следва да са с придружител на лифта?

3. Има ли ограничение до каква възраст деца не могат сами да карат ски на Витоша?

4. Ако формално липсват такива ограничения, има ли право ски патрулът да отнема картата за ползване на съоръженията поради съмнения, че упражняваш дейност като ски учител, защото си с повече от едно ли две деца на Витоша?

Моля да получа конкретен отговор на запитването си, за да съм сигурен, че "Витоша ски" АД насърчава спорта на децата, не поставя ограничение за броя на децата, които ние, възрастните, можем да заведем в планината, за да карат ски, и няма опасност да станем жертва на произволно отнемане на картите само поради съмнение, че ако си с повече от две деца на Витоша, си нелицензиран ски учител."

Отговорът на "Витоша ски" за конкретния случай

Адвокат Петър Петров даде следния устен отговор пред "Дневник": "Знаем за случая. С въпросната дама сме провели среща и считаме случая за решен. Предполагаме, че неговото възкресяване е дело на една немалка група от хора, които използват природен парк "Витоша" като тяхна бащиния и с цел извличане на определена търговска печалба."

Той добави, че била станала грешка и дори имало наказан служител. От дружеството отказали да дадат писмен отговор, да не би то да бъде ползвано от ски учители, които качват нелегално ученици на Витоша.

Коментар на "Витоша ски" каква ще бъде практиката след решението на ВАС:

На въпрос на "Дневник" за уеднаквяване на цените на картите и решението на ВАС адвокат Петър Петров в петък отговори така: "Ски училищата имат едно съдебно решение, което могат да си сложат в рамка и да му се радват. Още не е ясно дали въобще ще работим и ще издаваме някакви карти тази година."

Следете темата "Ще работи ли ски зоната на Витоша тази зима и какви ще са цените на картите" на dnevnik.bg и през следващите дни.

Ето и по-интересните коментари:
latcho59
С действията си "Витоша ски" АД е осъществил обективните и субективни признаци на престъпленията по чл. 296, ал. 1 вр. чл. 26. Поведението на "Витоша ски" АД е насочено към осуетяване изпълнението на съдебно решение и прави деянието му съставомерно в престъпление по чл. 296, ал. 1 НК. Който попречи или осуети по какъвто и да е начин изпълнението на съдебно решение, се наказва с лишаване от свобода до три години или глоба до пет хиляди лева. Който с цел да попречи или да осуети изпълнението на съдебно решение унищожи, повреди, укрие или отчужди вещ, за която се отнася това решение, се наказва с лишаване от свобода до три години или глоба от хиляда до десет хиляди лева, ако извършеното не съставлява по-тежко престъпление. Който наруши забрана за посещение на спортни мероприятия в страната или в чужбина, в срока на забраната, наложена по реда на Закона за опазване на обществения ред при провеждането на спортни мероприятия, след като е наказан за същото деяние по административен ред, се наказва с лишаване от свобода до три години или с пробация

buran
"Ски училищата имат едно съдебно решение, което могат да си сложат в рамка и да му се радват".

Едно изречение, което показва манталитета на хората, изживяващи се като инвеститори в ски-зоните на Банско и Витоша

total damage

Англичаните разпродават имоти на загуба това заглавие на в. "Труд" описва ситуацията в зимните и летните ни курорти, така че ми писна да ми разправят как туризма щял да дръпне местната икономика, ала бала. TOTAL DAMAGE - това е ситуацията, това е инвестицията. Пълна загуба на средства за дребните вложители и дебели гуши за нашия мутро-олигархичен псевдо елит.

Друга илюстрация на ситуацията са тези инвестиции е и това съобщение: "Откраднати са съоръжения от инсталацията за производство на изкуствен сняг в Пампорово, съобщават от Областната дирекция на полицията в Смолян." БРАВО!!!

Какви ски, какви пет лева? Местните темерути не ги е еня, обаче масонския лети си мисли, че прави добро. Да ви и у благодеянията...

Вчера, 27-ми юли, в РУП - Чепеларе е подадена жалба от служител на ВиК ЕООД Смолян, в която сигнализира, че при обход на 26.07.2011 г. в района на ски писта "Снежанка" №4 в Пампорово е установил, че част от металните ограждения на събирателните шахти (2 броя метални врати, метални рамки с мрежа и метални колове) липсват, собственост на ВиК ЕООД Смолян.

Щетите са в процес на изясняване. Местопроизшествието не е запазено. Разследването се извършва от участък “Полиция” Пампорово.

Прессъобщение
Областна дирекция на МВР - Смолян
28 юли 2011 г.

понеделник, 16 януари 2012 г.

ШЕСТВИЕ „ГОРИТЕ НЕ МОГАТ ДА ГОВОРЯТ - ДА ВИКНЕМ ВМЕСТО ТЯХ“

ШЕСТВИЕ „ГОРИТЕ НЕ МОГАТ ДА ГОВОРЯТ - ДА ВИКНЕМ ВМЕСТО ТЯХ“
http://forthenature.org/actions/288
18 януари 2012 - СРЯДА!!!

18:30-20:00 - след работа

Маршрут: от Попа по Граф Игнатиев до пл.Славейков. От там по ул.Г.С.Раковски (Министерство на икономиката и лобизма) до бул.Цар Освободител и по жълтите павета до пл.Народно Събрание, където шествието завършва с митинг.


В момента се гласуват промени в Закона за горите, които могат да подарят това най-ценно наше богатство на мафията. Горите не могат да говорят. Само ние можем да ги защитим, като вдигнем шум вместо тях! Има разумно предложение за промяна на Закона, но депутатите трябва да го чуят. Има как да караме ски и сноуборд в планините без да се приема Поправката "Витоша ски". 

Носете със себе си всичко, което може да вдига шум (свирки, музикални инструменти, тенджери, лъжици...). В плакатите искаме да наблягаме на това, че горите са на всички, не на олигарсите. НОСЕТЕ И СКИ или ЩЕКИ!!! ДА ПОКАЖЕМ, че СКИОРИТЕ СМЕ ПРОТИВ!!!

Ако Парламентът гласува промените в Закона за горите внесени от Министерски съвет на 28.12.2011 (по поръчка на "Витоша ски") ще получим:

1. Монопол в зимните курорти на свързани офшорни фирми и по-високи цени за ски карти (предоставят им се ВЕЩ(Ч)НИ ПРАВА БЕЗ ТЪРГ)
2. Унищожаване на център Алеко за сметка на новия план на "Витоша ски" (вижте къде свършва Симеоновския лифт и всичко ще бъде под Лалето: http://www.obichamvitosha.com/ )
3. Изсичане на голо на хиляди декари гори (на Витоша, Рила, Родопите, Западен Балкан, дори и там където няма сняг)
4. Застрояване на продадените на безценица гори в периода 2003-2011 (вече без Общ устройствен план)
5. По-дълъг ловен сезон (с една проста Заповед на Министъра за земеделието)

Ако Парламентът гласува алтернативното предложение ще постигнем:

1. Горите на България да се ползват от всички (С КОНКУРС), независимо дали имат офшорни фирми или не. 
2. Да караме ски и сноуборд по съществуващите писти (с поддържани и ремонтирани съоръжения на Витоша), а ако се строят нови да не е за сметка на изсечени гори. 
3. Да се премахне монопола в ски-курортите.

ДА СИ ВЪРНЕМ ВИТОША!

Публикувам две интересни мнения от форума на в. Сега. Едното беше публикувано като коментар в моя блог под статията за Цеко Минев.


Тъй като всичко изложено, съвпада с моето мнение и аз го подкрепям, то реших да го публикувам, за да може да стане достояние на повече хора.

evlampybg
07 Яну 2012 18:50

Витоша - уникалният столичен парк в Европа е отрязана от посетители! Държавата се прави на умряла лисица, Кметицата на София се крие като мишка под дебелият сняг, а медиите мълчат като бити задници... Нито един лифт и съоръжение не работи! Някой решава децата ни да имат ли зима 2012 или не. Някой задушава интересите на 1 500 000 души. Изведнъж не могат да почистват просеките под лифтовете?! Електронна медия единствена обясни този комбиниран рекет:
1/да се промени закона така, че да секат а ла Банско и на Витоша да поникне планински Несебър от бетон;
2/ София да няма ски сезон и максимален брой спортуващи да се насочат именно към Банско, където хотели пустеят. Защо да бъде удобно и евтино, "по софийски" близо до дома?
3/ Тези хотели да могат да обслужват кредитите за построяването си.
Зад трите цели - офшорките "стопанисващи" ВИТОША СКИ, собствениците на хотели в Банско и Банката очакваща кредитите си стоят едни и същи хора - ЦЕКО МИНЕВЦИ! - напомня ВЕСТИ.БГ Те държат сортно обществените организации и федерацията по ски, те държат парите и очевидно всички власти в държавата, затова си позволяват безпардонно да разполагат с желанията, правата и здравето на софиянци. Като презряно стадо, беззащитно население далеч от всякакво гражданско общество...
Но има един крехък детайл, опората на дребният човек! Нарича се ПЪРВА ИНВЕСТИЦИОННА БАНКА и виновните са свързани с нея. Какво ще кажете да си поизтеглим парите от нея, ако виновните не поправят нищо до 21 януари 2012?! Ако сме граждани, господа столичани...
А който не си представя бедствието да излезе утре на Витоша! Ще го усети веднага с дробовете си, защото десетки хиляди коли задушиха въздуха чак до Алеко.

Doctor Neboli
10 Яну 2012 15:33

Темата е точна и важна! Как може да се прегазват правата на толкова много хора?! Поредната гнус, на която никой не реагира! Ама никой! Пет приказки нещо бръщолевеха по Канал 3 "еколози". Може и да са били прави, но по-скоро се вписват в публичната логорея, след която всички чакат добрият ПАТЕР СТОПАНИН /държавата?!/ да се намеси и се скара на лошите... А ако номерът сега мине тихо, догодина на Витоша ще стане страшно - завинаги! Опитвам се да си представя някой да отбие Висла или Вълтава - само на половина! Ей така за НЕГОВА изгода. Какво би станало във Варшава и Прага? Как ли ще скочат?! Винаги съм се питал как стават различно нещата при тях? Например при социализма и то след събитията от 1968г.ако не се лъжа, в Чехия се опитали да увеличат цените на млечните продукти с някакви проценти. Сутринта някой си купил мляко и излизайки от супера го "изпуснал". Торбичката на опаковката се спукала и млякото се разляло пред входа. След малко и друг изпуснал млякото си. Как се е разчуло, но до два часа суперите на Прага заприличали на мандри - не можеш да влезеш с чисти подметки. Почнали да чистят, намесила се милиция, но мляко "изпускали" вече и в други градове... Сигурно процентите от повишението не са стигнали за да се плати почистването само. На другата сутрин тъй или иначе Политбюро пак обсъждало повишението... Та се чудя, Евлампи, имам малко дебитни пари в ПИБ, дали да не ги изтегля на 21 януари?! Хем е работен ден.


Това бяха коментарите.
Да отбележа само, че 21 януари 2012г., събота е работен ден, тъй като тогава се отработва почивния ден 2 -ри януари 2012, понеделник. Освен това е добре да се знае, че на 22-ри януари 2012 г. в 39 страни по цял свят, включително и в България, ще се проведе СВЕТОВЕНИЯ ДЕН НА СНЕГА, подкрепени от FIS. Та на 22-ри януари 2012 г. SKI.BG, Българска федерация по ски и Столична община щели да организират снежен празник в София! Уж идеята на мероприятието е да „върнем децата в планината”, но на Витоша няма да работи нищо, защото още извиваме ръцете. Така че лицемерието е откровено и безгранично, включае и на милата женица Фанъдкова. Разбира се и Банско ще се включи, защото все пак, както се казва на сйта на World Snow Day (ФИС) е асоциирана с „Юлен” АД. Интересното е, че информацията е поместена на страницата за Витоша.
Та в София ще има състезание по ски бягане. Да ни е честит!!!

Лицемерно е и друго обстоятелство – новата автобусна линия 266. Чий болен мозък реши, че ще има нужда от автобус, тръгващ от началната станция на Симеоновския кабинков лифт, при положение, че хората знаят, че той не работи и не отиват натам, за да плащат безсмислено возене дотам? Защо вместо да се увеличи броят на автобусите по класическата и удобна линия 66, се отваря нова? На кого тя е практична? На живеещите в околните мутро-комплекси?!? Вместо да се закрие 122 и 123, защото така или иначе не работи кабинката и няма кой да пътува по този маршрут, се прави автобус, достъпен само чрез гореспоменатите и се карат хората безсмислено напред-назад, пък и билети се плащат? Очевидно това е в интерес на собственика на лифта, който не иска да се закриват линиите към неговото съоръжение, дори за малко, а пък иска и нова дублираща линия, за да се покаже на обществото, че той е шефът. Хората трябва да останат с впечатлението, че от Симеоновския лифт е достъпна планината, а не от Хладилника.

Мръсни номерца се въртят и чрез полицията. Дълго време никой не контролираше забраната за качване на коли на Витоша. Това беше лошо. Сега обаче, когато наваля сняг и хората искат да карата, изведнъж със стахановски устрем куките завардиха всички подстъпи. Не е нещо огромно, но показва как се действа.

понеделник, 9 януари 2012 г.

Бобева класика

Едно интервю на Зам.-председателят на БФСки и шефче във "Витоша ски" АД Георги Бобев, където отново чуваме познатите лъжи за това колко лифта имало в алийските държави, без да се коментира каква надморска височина има България.

Отново припомням и статията си Колко са големи курортите в Австрия?

В това интервю директно се обосновав нуждата от държавна помощ и се признава, че промените в закона за горите е точно такава. Ще припомня обаче, че има спациален закон за насърчаване на инвестициите, където са определени класовете и стимулите, така че нито е мястото, нито е начинът това да бъде прокарвано чрез закона за горите.

България трябва да има дългосрочна стратегия за зимните спортове и промените в закона за горите, които облекчават строежа на влекове и лифтове в планините са само първата стъпка в развитието на белите спортове у нас (де да бяха). Това коментира в интервю за Дарик вицепрезидентът на Българска федерация по ски Георги Бобев.

Как ще се отразят промените в закона за горите по отношение на ски-пистите в България?
- Изразявайки позицията и на федерацията, и на „Витоша ски", това е една първа, надяваме се и не последна стъпка (апетитът идва с яденето) що касае възможностите за развитие на белите спортове въобще. Трябва да се има предвид, че това е една комплексна материя и юридическа (егати структурата на мисълта, пък това за юридическа ... е айде нема нуждя),  и тази промяна в закона за горите дава първата стъпка на възможности за развитие на тези спортове. А как ще се развият те, в кои зони, в кои центрове, това е съвсем отделен въпрос.

Знаете, предполагам, мнението на еколозите, които казват, че собствениците на лифтовете, които ще могат да правят своите съоръжения, без да променят предназначението на земята, ще доведе до загуби за бизнеса.
- Това е абсурдно твърдение и ще ви кажа защо. Промяната на предназначението на една най-обикновена писта, ако приемем, че е 100 декара по да кажем някакви средни тарифи към момента е 3 млн. лв. А тук въобще не говорим за всички останали скъпо струващи съоръжения, които трябва да се направят към една писта. Можете да си представите за един инвеститор какво представлява. И говорим само за една писта. Ако трябва да развива някакъв център, световната практика в тази област показва, че дейността в повечето случаи, която касае лифтовата инфраструктура, поддържането на писти е или на нулата, или губеща. (Ако е така, то защо инвестирате в подобна, явно в България нещата са наобратно) Ски-туризмът се издържа основно от хотелиерската дейност, съпътстващите услуги (например ски-учителите), докато дейността по поддръжката на пистите и съоръженията, която е изключително скъпа като цяло това е и в световен мащаб практиката е нека да кажем, че не е печеливша. Тази промяна, която беше приета с поправките от април, тя е абсурдна, тя не помага за създаването на някаква визия за развитие въобще, защото това е проблемът. България трябва да има визия за развитието на този сектор, който съвсем не е малък. (каква визия, какви пет лева, ако тези промени са визията, то представи си какви идиоти са тези) Аз твърдя като лична позиция, че България има огромен потенциал за развитие на зимния туризъм и зимните спортове, абсолютно неизползван (?!?! и къде бре момче). За съжаление ние вече изоставаме, въобще не искам да се сравнявам с водещите държави. Ние изоставаме от държави като Словакия, Чехия, Украйна, Румъния, дори като популярност на белите спортове от една държава като Унгария, където най-високата точка е 1100 метра в цялата държава. И затова тази промяна, която беше приета, не беше съгласувана нито със собствениците на лифтова инфраструктура, нито със спортните организации, под натиск, който за нас е неясен, тя беше изключително рестриктивна, да не кажа убийствена за целия този бранш.

Казахте, че България трябва да има визия за развитие на зимните спортове. Правилната позиция, за да успеем да издигнем на нужното европейско ниво нашите зимни курорти, каква трябва да бъде оттук нататък и какви още промени трябва да се случат?
- България трябва да развие своя стратегия за развитие на зимния туризъм, която включва и редица промени в закона за природните паркове и за националните паркове (Ето ви тяхната визия). Разбира се, това трябва да е съчетано, никой не казва, че това не бива да се съгласува и да бъде с балансиране на интересите що касае опазването на околната среда. Но аз ще ви дам два съвсем прости примера. Една държава, на която може би целият свят се стреми да подражава като развитие и стандарт – Швейцария, която е 40 000 кв. км, около половината й територия е планинска и има 2500 лифтови съоръжения. Едва ли можем да твърдим, че Швейцария е държава, която няма екологично законодателство, не се спазват норми и съответната грижа за природата не е приложена. Една държава като Австрия, която е 90 000 кв. км., има почти 4000 лифтови съоръжения и съответните писти и центрове за зимен туризъм и 23 000 км. писти. (Това са пълни абсурди и лъжи, вижте статията Колко са големи курортите в Австия?) А ние в момента дискутираме, ние сме на дъното, през тези последни години няма никаква целенасочена инициатива на държавно ниво, която да регламентира този бизнес, да го подкрепи, да създаде някаква визия. Ние говорим за 4 национални центъра, общо лифтовите съоръжения са някъде около 40-50 и за общо писти около150-200 км. Това е толкова минимално и да се вкарва това като някаква проблематика, която ще се създаде от този закон за горите... Това е една стъпка, но далеч не решава проблемите на зимния туризъм.

Александра Гинева
радио Дарик
6 януари 2012 18:21

Аудиозапис на цялото интервю чуйте тук.

А ето и извадка от годишния финансов отчет на „Юлен“ АД, които май основно си печелят от ски карти... много интересно кой лъже и защо? Ще подскажа, по принцип Бобев е прав, но реално у нас има твърде много монопол при ски картите:

Не знам дали помните какви бяха цените на картите у нас през годините:

Банско: 2003г. = 24лв; 2012 = 55/65 лв
Витоша 2011г = 35 лв.
Стара планина /Бабин зуб: 2012г = 16лв
Цилертал: деца до 6г – безплатно, сезонни карти:
възрастни – 550€, младежи (15-18) – 444€
деца (до 14 г.) – 253 €(50% намаление)

С него зле, но без него по-зле

Когато няма сняг е лошо. Когато вали пак лошо. Е няма угодия за нашите ски курорти.

Защо тогава те настояват за държавни преференции щом не могат да създадат елементарна организация? Във всички водещи ски курорти снегът донесе очаквания наплив от туристи, но и страшно много проблеми. Но явно повечето колеги скиори не искат да проумеят простата истина, че курорти се управляват от мутро-комунистическата номенклатура и за това развитието на ски спорта е в обратна посока. Не съм виновен аз, че те не могат да организират нищо. Ще кажете нито тока, нито пътя е техен. Да, но след като същите тези олигарси могат да променят закони, защо не окажат някаква помощ (като организация най-вече) на местната власт? Сетих се защо! Защото това са хора, които са свикнали да получават наготово от държавата, а не да правят нещо добро. Когато правиш инвестиция за милиони, не може да кажеш, че водохващането не е твой проблем (Пампорово). Наливаш невероятни суми (Банско), а на края хора висят в лифта и лъжеш, че агрегатът въртял бавно лифта. Не може час и половина да не се извъртят кабините и то при положение, че имаш и междинна станция. Явно просто са го включили късно. Ей такива неща показват тяхната управленска и интелектуална немощ, пък после на мен ми се сърдете...

При това положени защо са ни тези курорти, когато при най-хубавия сняг не можем да ги ползваме?

Ето и хронологията на прекрасния сняг, който затрудни ски спорта:

петък, 6 януари 2012 г.

Стеногарама от заседание на МС относно Закона за горите

За изчерпателност и пълнота публикувам извадка от стенограма от последното за 2011 заседание на МС. Точно в този празничен период по терлъци беше предложено лобиското изменение на Закона за горите от ресорния министър на земеделието, като така се целеше и едно успиване на публиката. Важно е да се знае, че това е четвърто поред правителство, което застава на страната на Цеко Минев и против своите граждани. Важно е да се помни, че ски в България практикуват според най-раздути дании на БФСки под 350 000 души, като тук се включват хора, които са карали някога ски, както и такива, които карат от 1 до 8 пъти на сезон. Така че това е измисления обществен интерес, които това правителство защитава.

ПРОТЕСТ ЗА ВИТОША, ПЛАНИНИТЕ И ГОРИТЕ!!!!!!!!!!!!!!

Екологично сдружение 'За Земята'

11 януари 2012 г. от 11.30 до 13.00 ч. пред Народното събрание в София

За да предотвратим поправката в закона за горите, която позволява по-бързо, по-лесно и по-евтино строителство на ски съоръжения в горските територии.
... Облагодетелствани от нея ще бъдат тези, които получиха на безценица държавни гори чрез заменки в нашите планини, както и неизвестните собственици на офшорните компании, които планират застрояване на най-стария парк на Балканите – Витоша.

Елате с музика и артистични послания, шум, ски и бордове!

––––––––– РАЗПРОСТРАНЯВАЙ НАДЛЪЖ И ШИР !!! ––––

сряда, 4 януари 2012 г.

Категоризиране на ски пистите

Съществува Наредба за категоризиране на ски пистите (Приета с ПМС № 30 от 28.02.2005 г., обн ., ДВ , бр . 22 от 15.03.2005 г., в сила от 15.03.2005 г., изм ., бр . 51 от 21.06.2005 г., в сила от 21.06.2005 г., бр . 98 от 27.11.2007 г., бр . 93 от 24.11.2009 г., в сила от 24.11.2009 г.). Съветвам всеки, който се вълнува от проблемите на развитието на ски спорта в България да си направи труда да я намери и прочете внимателно. Особено Приложенията към Наредбата. Категоризирането на ски пистите се извършва със заповед на министъра на икономиката, енергетиката и туризма. В министерството тази дейност се осъществява от Дирекция „Туристическа политика”, отдел „Регулиране на туристическите дейности”. Там лице за контакт е Гергана Миткова; Телефон: 02 940 7906; 02 940 7846; 02 940 7642; 02 940 7747; 02 940 7716; Адрес: гр . София, ул . "Леге " №4. Тази дама е доста добре запозната с проблемите на ски спорта. До колкото ми е известно тя има отношение към ските и дори има образование в тази област, получено в НСА .

Какво е отношението на Наредбата за категоризиране на ски пистите към проблемите на Витоша?

Процедурата за категоризиране на ски пистите се открива след подаване на заявление. Подобно заявление е подадено за всички по-големи курорти в България, включително и Витоша. Реално процедури по категоризация все още не са проведени поради недостиг на експерти и капацитет. Никога не е заработила и Експертната комисия по категоризация на туристически обекти. Освен това се очакват изменения в Наредбата и Закона за туризма (друг е въпросът как ще се променя уредба, която никога не е работила?!?!). Експертната комисия би следвало да открие процедурата по категоризиране на ски писта след като констатира, че представените документи съответстват на изискванията на Наредбата. Тя също издава на заявителя временно удостоверение за открита процедура, валидно за срок от 3 месеца. Всички собственици на съоръжения, подали подобни заявления, са получили такива временни удостоверения. Всички с изключение на два курорта: Витоша и Бодрост-Картала над Благоевград. Не можах да установя защо им е било отказано. Ако ви се занимава подайте заявление за достъп до обществена информация. Ето и образец на министерството http://old.mee.government.bg/about/download_document.inc?docSeqId=104

Според това, което разбрах, документите са подадени от предишните собственици, преди Цеко Минев да станат фактор на Алеко . След като са получили отказ, поради несъответствие на документите с изискванията на Наредбата, тогавашните собственици на съоръженията не са направили нищо. Сегашните пък съвсем не им е и минало през ума.

Разбира се, след като не получих информация за причините за отказа, аз само мога да спекулирам за причините. Но ще се опитам да отгатна: Процедурата започва с подаване на заявление. Към него се прилагат, освен всичко останало и:

- копие от документа за собственост на съоръженията, прилежащи към туристическия обект или от договор за наем, или за ползване на съоръженията;

- документ, удостоверяващ въвеждането в експлоатация на прилежащите към обекта съоръжения

или, както се казва в Чл . 50в от Закона за туризма копия от документите за собственост на съоръженията, прилежащи към туристическия обект, или съответно от договор за наем или от друг договор, от който е видно, че на лицето са му предоставени права за ползване върху съоръженията;

В този смисъл въпросните две дружества не са могли да представят най-вероятно именно тези документи.

Друг кратък коментар, който може да бъде безусловно направен е, че в България няма нито една категоризирана ски писта. Ако браншът иска да излезе „на светло” то би следвало да изиска от държавата да осъществи изискванията на тази наредба. Интересно ми е и друго: щом тази индустрия ще бъде „регионален локомотив” според ББ, то явно изглежда тя ще си остане основно в сивия сектор.

Обърнете внимание и на Приложенията към Наредбата!

Признавам, че аз го направих едва наскоро и бях доста заинтригуван: според моята интерпретация на написаното там излиза, че доста от ски пистите и собствениците на ски съоръженията не са спазили редица изисквания, които дори могат да доведат до наказателна отговорност.

В точка 7 от Приложение № 1 например са уредени изискванията за Затваряне на пистите. Там е записано в подточка 2, че пистите се затварят съобразно метеорологичните условия и лавинна опасност. Аз се сещам за един трагичен случай на Банско, когато загина един бордист и въпреки това на концесионера му отне доста време да спре съоръженията (тоест едва след като малка лавина падна над спасителния екип). Следователно, има законово изискване ски писти и съответно лифтове да бъдат спирани поради лавинна опасност . Това реално беше и спорът във форумите навремето. Излиза, че след като има законово изискване и то не е било спазено, то може да се предполага, че има и закононарушение. Това е моята интерпретация.

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ