петък, 6 януари 2012 г.

Стеногарама от заседание на МС относно Закона за горите

За изчерпателност и пълнота публикувам извадка от стенограма от последното за 2011 заседание на МС. Точно в този празничен период по терлъци беше предложено лобиското изменение на Закона за горите от ресорния министър на земеделието, като така се целеше и едно успиване на публиката. Важно е да се знае, че това е четвърто поред правителство, което застава на страната на Цеко Минев и против своите граждани. Важно е да се помни, че ски в България практикуват според най-раздути дании на БФСки под 350 000 души, като тук се включват хора, които са карали някога ски, както и такива, които карат от 1 до 8 пъти на сезон. Така че това е измисления обществен интерес, които това правителство защитава.

Стенографски запис от ЗАСЕДАНИЕ на Министерския съвет от 28 декември 2011 г.

Заседанието започна в 10.35 часа и беше ръководено от министър-председателя Бойко Борисов.

БОЙКО БОРИСОВ: Честита Коледа, да сте живи и здрави.

Точка 17
Проект на Решение за одобряване проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за горите.

БОЙКО БОРИСОВ: Внася министърът на земеделието и храните.
МИРОСЛАВ НАЙДЕНОВ: Уважаеми господин министър-председател, уважаеми колеги, внасяме този проект за изменение и допълнение на Закона за горите за да може да се извършат промени свързани с провеждането на административните процедури по промяна на предназначението и учредяването на ограничени вечни права и управлението на горските територии. Знаете, че се създаде известно напрежение във връзка с приетия преди около половин година нов Закон за горите и рестриктивните мерки разписани в него по отношение сервитутното право за строеж на съоръжения за ски писти.
Проектът предвижда освен за стълбове на въздушни електропроводи право на строеж върху поземлени имоти в горските територии без промяна на предназначението на територията да се учредява и за изграждане на стълбове за лифтове и влекове или за стълбове за други съоръжения за транспорт без контакт с повърхността на терена.
По сега действащия Закон за горите сервитут върху поземлени имоти в горските територии може да се учреди за изграждане или обслужване. Предлага се изграждане и/или обслужване да отпадне, тъй като правото на строеж е правото на изграждане, а сервитутът е за обслужване.
Проектът предвижда правна възможност да се учредява право на ползване и върху съществуващите ски писти (това е едни много тънък и опасен момент), като компетентен орган, пред който се подава заявлението, е министърът на земеделието и храните и се надявам с тези промени, които внасяме това напрежение, което беше създадено, да бъде решено.
БОЙКО БОРИСОВ: Госпожа Караджова!
НОНА КАРАДЖОВА: Искам да внеса едно уточнение, за да няма произволно тълкуване. Внесеният проектозакон от колегата Мирослав Найденов не отменя по никакъв начин изискванията по Закона за околната среда и по Закона за биологичното разнообразие за преминаване на съответните процедури при искане от инвеститори за изграждане на нови ски лифтове, ски съоръжения, както и за нови ски писти и съответните планове евентуално за такива планове независимо за къде се отнасят, подлежат на тези процедури.
Изрично държа да уточня, тъй като имаше запитване от медиите и отново подчертавам, включително за „Витоша ски”, както и за други проекти, които евентуално биха инициирали инвеститори, са необходими тези процедури.
БОЙКО БОРИСОВ: Това е важно да се знае.
СВИЛЕН НЕЙКОВ: Искам също да кажа(а този къде се вре?!?!), че Министерството на физическото възпитание и спорта подкрепя промените в закона, тъй като по този начин ще се създаде възможност за практикуване на ски спорта, изобщо на спорта и не само на Витоша, но на всички територии, като Пампорово, Банско и други такива и по този начин ще може съвсем спокойно любителите на ски спорта да практикуват спорта.
ИВО МАРИНОВ: Министерството на икономиката, енергетиката и туризма също подкрепя внесения законопроект и изменението в Закона за горите, тъй като това ще даде възможност за по-нататъшно развитие на ски туризма в тези територии, съблюдавайки изискванията в Закона за околната среда и водите.
БОЙКО БОРИСОВ: Мисля, че това беше и крайно време да се направи, защото има маса спекулации по тази тема за това е най-добре да има закон, който да регламентира териториите, където са ски пистите, да не се получават такива проблеми като тази година и се надявам, че на Витоша ще продължат хората да карат и тази година ски и в същото време, вижте конкуренцията в Европа е огромна в зимния туризъм. Нашите курорти Боровец, Банско и Пампорово в момента са толкова атрактивни, в Стара планина започват да развиват по-малки, но достатъчно атрактивни ски писти с инфраструктура от хотелчета от семеен бизнес и вече тази конкуренция не им харесва на големите курорти в Европа. Виждате, втора, трета година правим финали на световни купи и на европейски купи за мъже и жени – две в Банско и една в Пампорово и нашите курорти дърпат много силно напред. Това е огромна реклама и във всички случаи това не им харесва на конкурентите.
Между другото трябва да започнете да назовавате с истинските имена и някои, разбира се, еколозите са наши основни партньори, еко организациите, които са в подкрепа на това, че защитаваме природата и я развиваме и екологията толкова много през последните години, но там има такива сдружения, които биват финансирани именно от конкуренцията на българските курорти. Нека всеки да отиде в Австрия, да отиде в Швейцария и да види колко ски писти и лифтове има там и да ги съпостави с нашите. Значи там може, а в България не може.
Така, че имайте го предвид, назовавайте ги тези неща, защото когато сме били в Разлог и Банско и сме казали, ето на пет километра един от друг, единият град, който има възможност да развива туризма – Банско как изглежда, колко хора работят там и какви инвестиции са налети в строителство, колко бизнес е създал и от другата страна в Разлог. Можете да сравните и по никакъв начин природата не е увредена в Банско от инфраструктурата по планината. Тя е увредена от прекомерното строителство вътре в града, иначе е идеална.
Така че понеже са кресливи някои от тях въобще няма да им се плашите и ще ги назовавате с истинските имена и най-вече когато говорят такива неща пратете да снимат как е в Европа. Колко километра лифтове има в Алпите, колко имат в Пирин, в Пампорово или колко имат в Боровец и ще видят разликата, защото ски спортът е скъп спорт. Туристите в тази дестинация са скъпи туристи. Те ползват скъпи хотели, СПА центрове и цял ден са на пистите, карти за лифтове и какво ли не. Екипировки, които се купуват там и това е много голям бизнес. Когато дойдат разхождат се, гледат старини, църкви, манастири и всичко това са допълнителни пари и България го развива много добре вече този туризъм и има много добри дестинации.
С новите пътища, които открихме през Родопите даваме възможност и на гърци и турци да идват вече на ски, средната им класа и както виждате и в летния туризъм на морето… Колко много германци, румънци, гърци, македонци и сърби посещават черноморието.
Затова и съвещанието от сутринта, което водихме с министрите по големите инфраструктурни обекти са точно в тези посоки да подпомогнем бизнеса. Така, че госпожа Караджова, Найденов, Нейков излизате и говорите истината. Истината е най-добрата ви защита, защото те са шумни и като кажат, че ще изсекат гората и дърветата, не е вярно. В Алпите да не са ги изсекли, а хиляди писти, хиляди хотелчета, хиляди работни места, милиарди и милиарди евро приходи. Това е абсолютна спекулация със страховете на хората. Всеки знае какво беше Банско преди двадесет години и как изглежда сега като център и като икономика.
СИМЕОН ДЯНКОВ Да докладвам по едно поръчение, което бяхте дали за работа по Коледа по прохода Твърдица – Елена, тъй като се връзва със селски туризъм в случая. Работихме през последните няколко дни с Лиляна Павлова, с АПИ и със съответните кметове на Твърдица и Елена. Пътят на този проход не е рехабилитиран от 1984 година. Намерихме по моя молба, на Лили Павлова и АПИ направиха нов проект. Първоначалният проект е струвал 60 милиона, с нова технология вече е малко под 10 милиона, намерили сме тези пари за следващата бюджетна 2012 година, така че имам уверението, тъй като бяхте го поставил като поръчение, че още от месец април и май някъде ще стартира.
БОЙКО БОРИСОВ: Да и този SMS, който ми изпрати по Коледа ме зарадва повече от много други – девет милиона и половина, изключително важен проход. Това и по време на изборите и Цветанов го беше поставил въпроса в населените места. Образно, ако си го представите, това е пътят от двете страни на балкана. В момента е в отвратително състояние така, че не само, че парите сме заделили, а и срокът е 2012 година да свършим. Сиреч, там може да се започне някъде, Лили, през месец май, когато се оправи времето, защото е планина, и да го натиснем до месец октомври да стане готов и хората да си го ползват. Така, че добре сте поработили по празниците. Павлова да го организира сега и да действа и там на кметовете днес да им се каже, максимално да съдействат.
Приема се точка 17.

2 коментара:

  1. Не е лошо да се отбележи, че основните потърпевши от монополното обсебване на всички ски съоръжения от фирмите около собствениците на ПИБ АД са именно хората, които карат ски. "Масрафа" се плаща от тези, които си купуват картите по монополни цени. Инвестициите се правят през офшорни фирми именно за да може да продължи дъжавата "да спи" и " да си затваря очите" пред убиването и отстраняването на всякаква конкуренция.

    ОтговорИзтриване
  2. Инвестициите се правят през офшорки, защото на тези пари не са плащани данъци и са добити полу легално. От друга страна няма и отговорност.

    Прав сте – скиорите плащат тези глупави инвестиции, но не мога да го обясня на колегите. Цените са неоправдани, водят до стесняване на кръга от хора, които карат, плаща се за глупави лифтове и тъпи инвестиции. това е проблем на нас - скиорите. но ние търпим, а се сърдим на еколозите, защо?

    ОтговорИзтриване

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ