четвъртък, 19 януари 2012 г.

Ще трябва ли скиорите и тази зима "да си намерят друга планина"?

Интересна статия от Капитал
Ще трябва ли скиорите и тази зима "да си намерят друга планина"?

Получихме писмото на адвокат Полина Стаменова преди време, след това проверихме описаната случка и през "Витоша ски" АД, за да имаме и тяхната позиция. Изчаквахме старта на сезона, за да го публикуваме в контекст и да знаете, ако попаднете в такава ситуация - как да реагирате. Междувременно в началото на ноември излезе и решението на Върховния административен съд (ВАС), че практиката на "Витоша ски" да продава четири пъти по-скъпи карти на инструкторите е незаконна и искахме да разберем и как то ще бъде приложено от фирмата на практика.

В петък компанията, която е собственик на лифтовете обаче, съобщи, че туристическата и ски зона "Алеко" на Витоша спира работа и няма да функционира тази зима. От дружеството съобщиха, че до крайната мярка се е стигнало заради "обективна невъзможност зоната да работи законово" заради проблеми в приетия през пролетта Закон за горите. През идната седмица ще се търси решение на проблема.

Ето и писмото на софийския адвокат Полина Стаменова, майка на три деца, за проблема при ползване на лифта:

"На 1 април 2011 г. имах конфликт със ски патрула на Витоша, който настояваше, че следва да ми отнеме купената от мен карта за съоръженията, защото съм с три деца и най-вероятно извършвам стопанска дейност. Това беше първият ден от пролетната ученическа ваканция, а на Витоша имаше не повече от десетина деца. Въпреки това на служителите на "Витоша ски" им се видя ужасно правилно да изгонят три от тези десет деца, като на мен ми отнемат картата, а тях не ги допускат сами до лифтовете. Обясниха ми, ако не ми харесва, "да си намеря друга планина".

Е, аз не искам да си намеря друга планина, защото това си е моята планина. И така, на 4 април подадох молба до "Витоша ски" да ми изяснят каква е официалната фирмена политика (входящ номер 287/04.04.2011). Първите два месеца ме убеждаваха по телефона, че, разбира се, това не е фирмената политика на "Витоша ски" АД и съвсем скоро ще получа отговор на писмото си, а виновните служители ще бъдат санкционирани. След втория месец ми заявиха, че такъв отговор няма да получа, защото очевидно обслужвам нечии интереси. Прилагам и текста на запитването ми, депозирано в офиса на дружеството от името на адвоката ми.

Въпроси до управителя на "Витоша ски" АД от адвоката на Полина Стаменова

На 1 април 2011 г. ски патрулът на писта "Витошко лале" ме информира, че политиката на "Витоша ски" АД е да не допуска един възрастен с повече от две деца на пистата поради липса на сигурност, че същия този възрастен не извършва стопанска дейност. На място, на лифтената станция, се опитах да говоря с някой от началниците на лифта, за да съм сигурен, че това е официалната политика на "Витоша ски" АД, а не израз на лошо настроение на патрула или първоаприлска шега. Получих потвърждение от човек, представящ се за "шефа на лифта".

Един час по-късно получих и устно потвърждение от един господин, който беше посочен като един от "шефовете" на "Витоша ски" АД. Никой от двамата не си каза името, а това, което посочиха като довод защо би следвало да отнемат картата на лице, което е с повече от две деца, звучи толкова нелогично, че цялата ситуация буди съмнение, че именно това е официалната политика на "Витоша ски" АД. В тази връзка моля да получа писмен и конкретен отговор на следните въпроси:

1. Има ли ограничение възрастно лице с колко деца може да кара ски на Витоша и да ползва съоръженията?

2. Има ли изискване до каква възраст децата следва да са с придружител на лифта?

3. Има ли ограничение до каква възраст деца не могат сами да карат ски на Витоша?

4. Ако формално липсват такива ограничения, има ли право ски патрулът да отнема картата за ползване на съоръженията поради съмнения, че упражняваш дейност като ски учител, защото си с повече от едно ли две деца на Витоша?

Моля да получа конкретен отговор на запитването си, за да съм сигурен, че "Витоша ски" АД насърчава спорта на децата, не поставя ограничение за броя на децата, които ние, възрастните, можем да заведем в планината, за да карат ски, и няма опасност да станем жертва на произволно отнемане на картите само поради съмнение, че ако си с повече от две деца на Витоша, си нелицензиран ски учител."

Отговорът на "Витоша ски" за конкретния случай

Адвокат Петър Петров даде следния устен отговор пред "Дневник": "Знаем за случая. С въпросната дама сме провели среща и считаме случая за решен. Предполагаме, че неговото възкресяване е дело на една немалка група от хора, които използват природен парк "Витоша" като тяхна бащиния и с цел извличане на определена търговска печалба."

Той добави, че била станала грешка и дори имало наказан служител. От дружеството отказали да дадат писмен отговор, да не би то да бъде ползвано от ски учители, които качват нелегално ученици на Витоша.

Коментар на "Витоша ски" каква ще бъде практиката след решението на ВАС:

На въпрос на "Дневник" за уеднаквяване на цените на картите и решението на ВАС адвокат Петър Петров в петък отговори така: "Ски училищата имат едно съдебно решение, което могат да си сложат в рамка и да му се радват. Още не е ясно дали въобще ще работим и ще издаваме някакви карти тази година."

Следете темата "Ще работи ли ски зоната на Витоша тази зима и какви ще са цените на картите" на dnevnik.bg и през следващите дни.

Ето и по-интересните коментари:
latcho59
С действията си "Витоша ски" АД е осъществил обективните и субективни признаци на престъпленията по чл. 296, ал. 1 вр. чл. 26. Поведението на "Витоша ски" АД е насочено към осуетяване изпълнението на съдебно решение и прави деянието му съставомерно в престъпление по чл. 296, ал. 1 НК. Който попречи или осуети по какъвто и да е начин изпълнението на съдебно решение, се наказва с лишаване от свобода до три години или глоба до пет хиляди лева. Който с цел да попречи или да осуети изпълнението на съдебно решение унищожи, повреди, укрие или отчужди вещ, за която се отнася това решение, се наказва с лишаване от свобода до три години или глоба от хиляда до десет хиляди лева, ако извършеното не съставлява по-тежко престъпление. Който наруши забрана за посещение на спортни мероприятия в страната или в чужбина, в срока на забраната, наложена по реда на Закона за опазване на обществения ред при провеждането на спортни мероприятия, след като е наказан за същото деяние по административен ред, се наказва с лишаване от свобода до три години или с пробация

buran
"Ски училищата имат едно съдебно решение, което могат да си сложат в рамка и да му се радват".

Едно изречение, което показва манталитета на хората, изживяващи се като инвеститори в ски-зоните на Банско и Витоша

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ