петък, 28 май 2010 г.

Вторият ми олимпийски майл до Алипиев

Тази публикация е част от тази кореспонденция

Здравйте Алипиев,

Да, знам че при вас е нощ, а и не очаквам да ми отговорите на риторичните въпроси, по-скоро да се замислите над тях и вашата професионална етика, но бързах да го пратя, за да мога и аз да си гледам работата, а и за да го имате предвид при следващият си коментар. Тоест не моето емоционално и доста ядливо мнение, колкото самият факт, че има хора, на които им пука за ските, за спорта, за курортите дори, най-вече за планината като съвкупност от горните, но не одобряват нито Цеко, нито техните курорти, нито БФСки. А това не са малко хора. И считам, че колкото време давате на Минев, толкова трябва да давате и другото. Вие работите в обществена телевизия, все пак.

Иначе съм съгласен, че трябва да има диалог. Но диалог с Цеко е почти невъзможен (пробвал съм да им пиша), тъй като той си има цели, ПиАри, стратегии и повтаря лъжи като латерна. А техният проект наистина е куц, обаче като им го кажеш и ти викат еколог (което не е обида, но те го ползват като клеймо и анатема) и престават да те слушат. Бях на „общественото обсъждане”. Нарочно го проведоха в малка зала и бяха докарали всички лифтаджии, за да няма място за други. Аз стоях на входа и понеже ги знам по лице от толкова години горе, се заговорих. Те първоначално нащрек, такива враждебни, щото имаше хора от банката, като десетници да ги организират, така че и те самите им малко спек, ама като ме виждат, че съм скиор, че знам какво е лифт и как работи, се отпускат и на края казват, е да, прав си, така е, ама... Какво ама? Щом шефа казва, така ще бъде, нищо че всички виждаме, че не е правилно, че е тъпо. Еми моето семейство за това буташе комунизма кой как може, защото тогава имаше едно мнение и това беше. Тогава се планираше така, на едро, без да има мисъл, без да се отчита критичното мнение. Ама защо ядохме жабетата, щом тези същите или техните деца пак взимат еднолично решенията.

Казвате да дискутираме, добре, дайте да видим какъв курорт трябва на София, безспорно огромен град с много проблеми. Курорт за чужденци, курорт за СК, курорт за поминък на хората или социален, рекреационен курорт за гражданите на столицата? Попитайте ги за това, за тяхната социална отговорност, но не ги оставяйте да ви размахват своите клишета. Децата не карали ски. Някой интересува ли го каква е причината? Защото аз винаги съм карал ски, раздавам си екипировката, показвам на другите как става и си спомням 90те колко беше трудно – не се продаваше екипировка, беше изключително скъпа, имаше неуредици, на лифтовете опашки, защото се пререждат и защото няма организация (то тя и до днес отсъства) и тн. Та мога съвсем спокойно да заявя, че родителите не пращат децата си да карат ски, защото е скъпо и недостъпно, а не защото не искат. Понеже много хора знаят, че съм скиор и са ме питали и накрая виждам, че това ги спира, инак имат желание да пратят децата си, но им е недостъпно. А тяхната програма дава само начално запознаване със спорта и не може да осигури стабилност на упражняването му. Може да ви прозвучи еретично, но май по-важни са тинейдърите, защото там се къса връзката. Много хора казват – абе пораснах, трябваше да подменя екипировката, разходите пораснаха и престанах да ходя. Това става в гимназиите. А какво прави Цеко за студентските ски? Нищо. Защо не идете в СУ, вижте техните ски лагери и тн и ще разберете кой дърпа коня. Това са хора, които реално връщат младите в планината.

А ако пък родителите решат сами да научат детето си да кара (което според мен поне е най-лесния и популярен вариант за запознаване със спорта и планината), за да се качат с кабинка баща и дете е 24 лева !!!, сложете паркинга, бензина и още нещо, ами ако са двама родители – сметката скача над 40 лева. И това е за един ден, без карта. Но след като направят нови съоръжения ще е още по-скъпо, а самообучението ще е почти забранено. Те искат да направят повече от необходимия и възможен брой лифтове, а после ще ни кажат – плащайте за тях. Ама ако ги е еня да подменят по-старите само, но не искат. Е за какво връщане на децата в планината говорим?
Така че вижте ги тези неща, а не ставайте пионка. Не се излагайте така.

Аз карам ски, интересувам се от всичко свързано с тях, от екологичен баланс и дървета не разбирам, но си обичам планината и ще я браня. Какъв съм според вас? Враг на спорта? Надали, аз съм луд на тема ски, но от както направиха Банско например, което се разминава коренно с моя морал и представи, престанах да карам там. Ако щете бойкот, ако щете естетическа несъвместимост го наречете. Това е мое ясно и много болезнено решение, защото никога няма вече да изпитам върховното удоволствие да карам между величествените мури, но това е цената за техните грешки, вие си ги хвалете. Ако искате сам се пуснете със ски по горната част на Томба, от междинната надолу под лифта и сам преценете това писта ли или по скоро халф пайп, вижте колко е широка просеката, а колко реално се използва? Отбележете също, че тази част и при състезанията не се ползва. Сам преценете. Хубаво, да се направи писта, ама такава ли? Същото ще стане и на Витоша. Ей това не искам, пък и за мен аргумент от сорта „0.1% от горите отиват за ски писти” ми звучи все едно – „еми моето точно пликче с боклук метнато през прозореца няма да нацапа толкова”. Да, заради такива тъпизми аз се принудих да заема най-консервативната позиция относно строежа на нови ски писти. Това е като със строежите на нови хотели по морето – като знаеш каква незаконна и безсмислена грозотия, която никога няма да се напълни, ще направят и не искаш даже нови къщета да строят. Обаче за това не са виновни еколозите, ами хотелиерите, но атаката е най-добрата защита. Позаинтересувайте се малко повече, може да прочете, но ако въпреки очевидността на тъпотиите им вие искате да участвате в тези престъпления като марионетка, ваш проблем. Моята основна цел е, според моите ограничени възможности, да изказвам по-различно мнение, може някой да го отчете. Аз да убеждавам не мога – давам фактите, така както ги виждам, пък всеки си има глава на раменете, да си я троши. Нали сега такъв е лайтмотива срещу извънпистовото каране.

Поздрави,

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ