вторник, 3 май 2011 г.

Ударно да урбанизираме планината

На 29 април 2011 г., Национална гражданска коалиция „Природата за хората и регионите” се срещна с министър Трайчо Трайков, за да го запознае със сериозни пропуски в новосъздадения Закон за горите, които на практика блокираха инвестициите в планинските региони, свързани със зимния и летен туризъм.

Коалицията поиска две наложителни законодателни промени в "Закона за устройство на територията" и "Закона за горите". Първото искане е свързано с равностойно третиране на ски пистите като открити спортни обекти от "Закона за устройство на териториите", така както законът се прилага за откритите кортове за тенис и бадминтон, площадките и алеите за колоездене и конна езда, откритите плувни басейни, откритите пързалки за зимни кънки и др.

Коалицията предложи и конкретен текст за промяна на абсурдите в чл. 73, който се позовава на несъществуващи правилници, планове и нормативни документи. Става дума за така наречените в закона областни планове за развитие на горските територии, чието създаване и влизане в действие може да се очаква най-малко след 3-4 години. А това означава спиране на инвестиционната дейност в планинските региони, чиято икономика зависи само и единствено от развитието на зимния и летния туризъм.

Министър Трайчо Трайков пое ангажимент Министерството на икономиката, енергетиката и туризма да изработи становище по поставените искания за законодателни промени от коалицията и да бъде изпратено до МОСВ, за да се вземе предвид при изработване на новите Планове за управление на природните и национални паркове.

Прессъобщение
НГК „Природата за хората и регионите”
29 април 2011 г.
http://spasi-vitosha.blogspot.com/2011/04/blog-post_05.html

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ