понеделник, 16 май 2011 г.

МОСВ настоява за промяна на проекта за ски зона "Алеко"

Публикувам една актуална статия от Медияпул (с някои съкращения)
http://mediapool.bg/show/?storyid=179536&srcpos=5


Планът за разширение на съществуващата ски зона на Витоша, изготвен от инвеститора "Витоша ски", все пак трябва да се промени – това е становището на Министерство на околната среда и водите (МОСВ), което ще бъде изпратено до Върховния административен съд (ВАС) тази или следващата седмица, научи Mediapool. Инвеститорът има право да обжалва, което ще забави плановете му за модернизация на ски зона "Алеко" с месеци. Другият вариант е да се преправи проектът, така че да отговаря на Плана за управление на Природен парк "Витоша" и еконормите за защита на зони и видове.

...

Проектът получи положителна екооценка от РИОСВ София, но тя бе отменена от министър Нона Караджова след жалби на Държавна агенция по горите, директора на дирекция Природен парк “Витоша”, Сдружение “Витоша ски и сноуборд училища” и WFF Дунавско-Карпатска програма. "Витоша ски" обжалва решението на Караджова и две инстанции на ВАС се произнесоха в негова полза. Решението на съда обаче гласеше, че жалбите на Агенция по горите и на дирекция Природен парк "Витоша" са недопустими и не трябва да се взимат предвид.

"Съобразили сме се с решението на съда, но все пак остават две жалби, които са допустими, а и самият план противоречи на българското екологично законодателство, така че трябва да се промени", коментираха от МОСВ пред Mediapool.

Фирма "Витоша ски" има общи собственици с "Юлен" АД – концесионерът на ски зона Банско. По данни на граждански организации "Юлен" е унищожил и застроил близо двойно по-голяма площ гори и земи в планината от предвидените в договора за държавата. Щетите за бюджета са от 100 000 до 500 000 годишно, а заради еко нарушенията в Пирин Европейската комисия стартира наказателна процедура срещу България. Друга процедура пък бе стартирана заради случай, сходен с този на Витоша – одобрението на Общ устройствен план на Община Царево, който предвиждаше застрояване на крайбрежието на Природен парк Странджа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ