сряда, 11 май 2011 г.

Поредната изцепка на пожарникара

Вероятно много хора като мен са се възмутили от тъпите изказвания на нашия премиер, но не мога да не коментирам няколко момента от последните му изблици при откриването във вторник 10 май 2011на конференция за представяне на секторна стратегия за привличане на инвестиции в България.

1. Ядрена енергетика – то стана ясно, че генерал-губернаторът на татковината ни, назначен от Русия – г-н Златев е казал на своя сол ташак, че строителството на АЕЦ Белене е безалтернативно и сега нашият скудоумник повтаря. То след като В. Каролев е част от консултантите, които ще ни кажат ще го бъдели новият мирен атом и след последното му интервю за 24 часа, в което той яко подпира проекта, не знам дали има някакви съмнения. Сега просто чакаме консултантът да нагласи цифрите и да направи някакъв модел и сме готови.

2. ВЕЦ – то и аз искам, ама не може. Някакви несвързани бръщолевения за Австрия и толкоз. Както обясних за ски пистите: малко над 13 % от територията на България е с надморска височина над 1000м. А за да се произвежда е нужна доста вода и денивелация. Но след като изсякохме горите от къде ще дойде тази вода, а като нямаме планини – къде ще е този пад? У нас има мрежа от около 540 реки, повечето от тях — с изключение на река Дунав, са сравнително къси и с ниски водни нива. Аз работя за един ВЕЦ и имам някаква представа. Хубаво е да имаше повече, но практически хидроенергийният потенцял в тази област у нас е изчерпан. Реките, които са останали неоползотворени нямат икономическа перспектива да се разработват. За да не бъда голословен ето ви нещо полезно: Количеството енергия което водата носи може да се изчисли по следната формула:
Е = М х g x H = V x ? x g x H
Където:
Е – Потенциална енергия.
М – Маса на водата преминала през сечението на реката.
g – Земното ускорение (9 . 81 m / s 2 )
H - Денивелация
V – Дебит на водата
? – Плътност на водата

За да определите средно годишният дебит на водата е необходимо да направите точни измервания на водният поток за възможно най-дълъг период от време.

3. Ски писти – а тях къде? Явно Цеко Минев и Цветелина Карагьозова са подготвили мозъчния титан от Банкя, за да повтаря глупавите сравнения с Австрия. Нови писти... дори не знам имали смисъл да споменавам .. но пак погледнете статистиката – едва 2,5% от територията на страна е с надморска височина от 1600м и на горе. При площ от около 110 хил. km2 площ, (от които 110 510 km² суша и 333 km² вода) това прави 2762 км2 . То цялото това изказване на мен ми звучи Всичко Мара втасала само ски писти си не направила. Ама той нали Бойко построи всички магистрали у нас, южния воден канал на София, завода за боклук и куп още други прекрасни неща и всичко ни оправи, така че редно и ски писти да ни организира.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ