петък, 1 април 2011 г.

Банскалии надигат грозен глас

Под гръмкото заглавие „Над 2000 жители протестираха за хляба си пред еко министерството” в-к Струма на 12 март 2011, ни разказва за протеста на курото-строителите, докато срещу тях имало „само 15 платени `зелени` активисти, според председателя на инициативния комитет”. Неприятно, но така се прави пропаганда, да се учим. Мероприятието е наречено „Природата за хората” и сред неговите инициатори са НГС „Природата за хората”, Филип Цанов.

Публикувам текста на статията с някой съкращения и коментари

Над 2000 души (цифрата е яко раздута) от Пиринско се събраха вчера на мирен протестен митинг пред сградата на Министерството на околната среда и водите в столицата в подкрепа на проект “Пирин”.  Само от община Разлог в акцията са се включили повече от 600 души.  Над 200 са участвали от Банско и Добринище.  Протестния митинг са подкрепили и жители на Белица, Якоруда, Самоков, Сапарева баня и столичния район “Витоша” (глупости).

Протестът, организиран от инициативен комитет “Сдружение за развитие на региона - проект “Пирин - Банско, Разлог, Добринище”, изпрати декларация в Екоминистерството, Министерски съвет, а в 12.00 ч. бе връчена лично на председателя на Народното събрание Цецка Цачева (няма нужда да коментирам, че еколозите с такова високо внимание никога няма да се сподобят)

Председател на инициативния комитет е Захари Ангелов Беличенов, които явно е някакво IT от Разлог, които върти педалите на интернета на Места-Нет ООД, където държи 66%. Участва в „Местна Инициативна Група- Разлог”, Сдружение „Футболен клуб Пирин-2002-Разлог” и сдружение „Местна агенция за икономическо развитие – Разлог”. Политик е момчето.

Основните искания, залегнали в декларацията, са промяна на плана за управление на Национален парк “Пирин”, както и държавни гаранции и подкрепа от правителството за създаване на курортно-туристическа локация "Банско " Разлог " Предел " Добринище", която да спомогне за развитието на региона и осигуряването на нови работни места. (какво да коментирам? Държавни гаранции за частни курорти?!?!?! А какви нови работни места блеуват тези хора? Ясно е, че няма да ги наемат в хотелите)

Със свое решение от 21 февруари общинските парламенти в Банско и Разлог възложиха на двамата градоначалници - инж. Красимир Герчев и Александър Краваров, да предявят искане пред министъра на околната среда и водите Нона Караджова за стартиране на процедура за промяна на плана съгласно Закона за защитените територии.

Еколозите се опасяват, че поради инвестиционни интереси от "Натура 2000" могат да бъдат изключени части от Рила-буфер, Пирин-буфер и др. След като националният съвет излезе със становище, решението ще бъде на екоминистъра Нона Караджова, като тя ще прецени дали да се съобрази с предложението, или не.

Сега следва най-интересната и забавна част:
Отдавна е известно, че както родните, така и световните представители на екоорганизациите саботират развитието на местния бизнес с цел облагодетелстването на чуждите зимни курорти. Те се финансират, като изпълняват и защитават интересите на големите ски дестинации по света и имат за цел да спират развитието на българската зимна столица Банско, като обричат хората от Пиринско на глад.
Първо, от къде е известно? Ако може да ме свържете с тези собственици на чужди зимни курорти, за да ми станат и на мен спонсори и си карам цяла зима по Алпите. Второ, самозваната „българска зимна столица Банско” да вземе да се скрие под масата. И трето, хората, които реално живеят в Пирин, са махалите и селата на Изток и Запад от планината откъм Струма и Места, но там живеят или само стари баби или помаци, та ако са такива краелюбци да вземат да си научат географията.

Представителите на общините в област Благоевград наброяваха 700 души, превозени с автобуси за сметка на еколозите, които бяха около 15 души.

Засега остава неясно бъдещето на инвестиционните проекти за изграждане на ски писти и лифтови съоръжения в ниската част на планината Рила, сред които са “Супер Боровец” и “Супер Паничище”. С отлагането на разглеждането неясен остава и въпросът дали от зоната ще бъдат изключени Трещеник и Семково. („Ниска част на планината” – абе вие нормални ли сте? Не виждате ли колко сняг вали, че да си мислите, че може да има ниски и грандиозни ски курорти? Супер-мупер, ненормалници.)

По думите на заместник-министъра Е. Манева разглеждането се отлага, докато в съвета не се внесе консенсусно и балансирано предложение, което да осигури максимално съвпадение на границите за защита на птиците и границите за защита на местообитанията.

Не трябва да ни притеснява, че еколозите протестират. Това заяви кметът на Банско Александър Краваров във връзка с протестите на еколози от организацията “За да остане природа в България” срещу изграждането на втора кабинкова линия и писта „Църна могила” за нуждите на значително увеличения поток туристи. Повод за изразената от градоначалника на Банско позиция е и протестът на еколози срещу ски зона “Пирин” като цяло.

„Връщаме се през 1999 година, когато същите тези еколози се възпротивиха на изграждането на ски зони в Банско. С кмета на Разлог Красимир Герчев ще внесем предложение до министър Караджова, одобрено от общинските съвети на двете общини, за промяна плана на управление на парк "Пирин", в което няма никакво нарушение на законите. Промяната е разрешена с подписаните конвенции за биологичното разнообразие. (ЛЪЖА) Ски зона Банско е проверявана 18 пъти, аз също не помня колко пъти съм проверяван”, каза още кметът на зимния курорт.

Да работим като австрийците, призова градоначалникът на курортния град. Тяхното мото е "Да стопанисваме планината, като я ползваме".  (Айде стига. Легенди и приказки, вие едно си знаете. Защото българинът беше научен по времето на НДСВ, че от земята като собственост може да се печели само ако се продаде. Така и с гората, от нея тези говеда могат да печелят само ако я отсекат.)

Александър Краваров коментира и развитието на района като цяло, необходимостта от инвестиции в инфраструктурата и работата по европейски проекти.

„Необходимо е да се разработи концепция за зимен и летен туризъм на цялата котловина, за да има работа за населението на 5-6 общини”, категоричен е кметът на Банско. Според него трябва да се работи активно за привличането на външни инвестиции, за да се финансират с външни средства проекти, за които няма бюджетни пари. В най-близко бъдеще районът се нуждае от развитие на инфраструктурата като гарант за нови инвестиции.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ