четвъртък, 7 април 2011 г.

АЕЦ БЕЛЕНЕ

"Независимая газета":
"Трябва обаче да се има предвид, че "Белене" е единствената АЕЦ, която Русия би могла да построи на територията на Евросъюза в средносрочна перспектива. Затова руските атомници са заинтересовани българската врата към ЕС да не бъде захлопната"

"Независимая газета" цитира и Михаил Крутихин, според който трудностите, с които се сблъскват руските енергийни компании при реализацията на всички свои проекти на българска територия не подминават и АЕЦ "Белене". С тази разлика, че освен това (че общественото мнение е против) София трябва да се вслушва и в Европейския съюз, отношенията с който, по думите на руския експерт, са били развалени след влизането на България през 2008 година в проекта "Южен поток".

Договорът за газопровода предвижда приоритетно право за транспортиране по "тръбата" именно на руски газ, което противоречи на изискването на ЕС за енергийна сигурност. За това България е заплашена със санкции от страна Евросъюза, подчертава Крутихин. За да се избегнат неприятностите има само една възможност: да се пренебрегнат ангажиментите, поети пред Русия, добавя той.
http://mediapool.bg/show/?storyid=178047&srcpos=1

Още една много интересна статия, в която се цитира бившият зам.-министър на атомната енергетика в Русия Булат Нигматулин.

1 коментар:

  1. http://mediapool.bg/show/?storyid=180742&srcpos=5

    Официален доклад алармира за критичното състояние на руския ядрен отрасъл
    В някои атомни централи няма системи за аварийно изключване
    14 Юни 2011

    В официален доклад, представен пред Държавния съвет на Руската федерация, се говори за сериозните проблеми на руските атомни централи, пише немският в. "Тагесцайтунг". Докладът е първият официален документ от този род в Русия след катастрофата в японската АЕЦ "Фукушима-1.

    Като се подмине началото на документа, преливащ от еуфория за водещата роля на Русия в областта на разработката на ядрени реактори, следват няколко раздела, в които сегашното състояние на отрасъла е подложено на остра критика.

    Нееднократно се подчертават рисковете, свързани с отсъствието на сеизмична безопасност на руските атомни електроцентрали. Нерядко там няма дори елементарни системи за аварийно изключване.

    Друга сериозна опасност са погребаните подводници в дълбините на Карско и Баренцово море. Там, по мнението на учени, има голяма вероятност за неконтролируеми ядрени реакции. Проблемът е в това, че в атомните подводници е останало обогатено ядрено гориво. В Северния Ледовит океан са погребани общо 3 атомни подводници, 14 ядрени реактора, 19 кораба с твърди ядрени отпадъци, 735 радиоактивни конструкции и блокове и над 17 хиляди контейнери с ядрени отпадъци, пише в доклада.

    Там също така се отбелязва критичната ситуация с атомните централи в Белоярск, Курск, Сомленск и Санкт-Петербург. Експертите препоръчват на концерна "Росатом" не по-късно от 2012 г. да се заеме с изграждане на нови хранилища за преработени ядрени отпадъци.

    ОтговорИзтриване

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ