неделя, 12 февруари 2012 г.

ВНИМАНИЕ - ПЛАТЕН ПРОТЕСТ

Поредна силна статия на DenNews.bg, която показва гнусната действителност. И преди съм буликувал техни неща ТУК.

А тук съм публикувал и отзвука от псевдопротеста.

Трескаво набиране на участници в контра-митинг на протестите на еколозите срещу скандалните промени в Закона за горите започва в Сапарева баня и всички общини, членуващи в коалицията „Природата за хората и регионите”. По заръка на председателя на коалицията Филип Цанов, кметът на Сапарева баня Сашо Иванов проведе вчера среща с инвеститори и представители на бизнеса за обсъждане на организацията. Митингът ще се проведе на 15 февруари пред парламента, като идеята е организираните с автобуси хора от Сапарева баня, Банско, Разлог, Добринище, Самоков и Смолян, да подкрепят промените в закона преди второ четене.



Според еколозите, които от януари месец провеждат шествия, митинги и светкавични акции-флашмоб, под надслов „Горите не могат да говорят. Да викнем вместо тях”, поправките в закона ще позволят по-бързо, по-евтино и на тъмно да се застрояват горските територии, като под особена заплаха е най-старият парк на Балканите – Витоша.

„Нашият митинг се организира от председателя на коалицията Филип Цанов. Вчера проведохме среща, за да изясним как ще организираме хората, като това става и в другите общини от коалицията. Ние, общините, и инвеститорите от коалиция „Природата за хората и регионите” подкрепяме промените в Закона за горите”, обясни за dennews.bg Сашо Иванов. Въпреки студеното време той се надява да събере поне 200 души за митинга. На въпрос кой ще заплати транспорта и плакатите на участниците, Иванов обясни, че общината няма ангажимент, тъй като разноските са поети от спонсори. „Нали знаете, че в коалицията има достатъчно инвеститори. Разноските ще бъдат поети от фирма „Рила Спорт”, обясни Иванов.

Всъщност „Рила Спорт”-най-големият инвеститор в Сапаревобанския дял на Рила и собственик на атакувания от еколозите лифт до Езерата, също е член на коалицията на Цанов.

Това не е първият сблъсък на коалицията с еколозите. Такива имаше не само на територията на Сапарева баня и Паничище заради споровете за законността на лифта на „Рила Спорт”, но и на жълтите павета в столицата. Всъщност сблъсъците сякаш се търсят от страна на коалицията, защото сценарий за словесен двубой със зелените беше подготвен и при посещението на представителите на ЕК на Паничище при първата станция на лифта. Тогава обаче еколозите избегнаха срещата с масовката, като се срещнаха с представителите на Брюксел на Паничище.

Пак по инициатива на коалицията преди година хора от общините бяха закарани за да освиркат протест на еколозите. Единственият ярък за спомен от мероприятието тогава обаче остана участието на бившият председател на Общински съвет в Сапарева баня и настоящ съветник Венчо Златанчев, който влезе с виковете си в предаването „Господари на ефира”. Дали сега ще има сблъсък на двете гледни точки на една плоскост пред парламента, зависи от еколозите. За тази дата няма насрочен протест на зелените активисти, но те пък може да се появят с флашмоб пред парламента.
„Всеки има право на позиция. Щом са решили, нека отидат пред Парламента. Ако правителството обаче не се откаже от промените, ще стане ясно за кого работи-гласуваш за ГЕРБ-получаваш Цеко Минев”, коментира за dennews.bg Андрей Ковачев от „Зелените”.

Според еколозите поправките в Закона за горите ще позволят скрита промяна на режима на плана за управление на парк Витоша, който в момента не позволява изключване на имоти от горския фонд с цел застрояване. Поправките представляват и скрита приватизация на държавните гори, тъй като се предлага инвеститорите в ски- курорти да придобиват право на строеж за лифтове и право на ползване на прилежащите ски писти без конкурс и при непазарни цени.

Поправките вече минаха на първо четене в комисиите в парламента.

Природозащитните организации внесоха свои алтернативни текстове за промени в Закона за горите. Ако те се приемат, модернизацията на съществуващите ски съоръжения на Витоша ще е възможна без да се допуска скрита приватизация на горите в парка и без да се допуска ново застрояване. Предложено е също строителството на ски-съоръжения и ползването на съществуващи ски писти в горските територии да се правят само на пазарен принцип след конкурс.

На двата зелени протеста до момента се събраха хиляди активисти.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ