вторник, 28 февруари 2012 г.

Непобедима Идиотия

Понеже бях писал по този въпрос ТУК, та реших и продължението да дам.


Административният съд в Плевен се произнесе в полза на природозащитниците по случая със снимането на филма "Непобедимите" 2 в Деветашката пещера.
Делото бе заведено заради подадените до организацията "Зелени балкани" сигнали, че снимките не само имат крайно негативно въздействие върху зимуващите прилепи в пещерата, но и нарушават закони и нормативни актове. Стотици мъртви прилепи бяха открити в пещерата след заснемането на холивудския екшън.

Магистратите отмениха двете писма на Регионалната инспекция за опазване на околната среда, с които беше разрешено да се снимат кадри за игралния филм в пещерата, предаде БНР.
Според съдебния състав екоинспекцията не е извършила необходимата оценка, съгласно изискванията на Закона за биологичното разнообразие.
Не е преценено доколко заснемането, разполагането на декорите и транспортирането им са допустими, съгласно установените забрани за извършване на дейности в защитена територия.

Позицията на инспекцията нееднократно беше, че техническите и снимачните екипи са спазили всичките условия по опазването на природната забележителност.

Природозащитниците коментират, че решението на съда идва твърде късно. Снимките на филма "Недосегаемите" 2 бяха в края на ноември 2011 г.

Решението е на първа инстанция и може да бъде обжалвано.

Екоинспекцията в Плевен глоби киноцентъра "Бояна" за премахването на растителността около Деветашката пещера.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ