сряда, 30 ноември 2011 г.

Затоплянето и пожарите

Много често неправилната и некоректна употреба на термини води до загуба на доверие и компрометиране на позиции. Подобен е случаят с „Глобалното затопляне”. Понеже не било доказано, че било затопляне (защото на определени места ставало и много студено) и понеже не било доказано, че е от човека, та затова дайте нищо да не правим и да отричаме, че има промени в климата. (За справки пропагандно тълкуване вижте последното интервю на Цеко Минев ТУК) Да, обаче Глобалните климатични промени са неоспорим факт. Те има проявление, не само в повишаване на температури, но най-вече в проява на крайни метрологични явления и дори аномалии. Тоест, една година ще има наводнения, две години суша, а след това студ на кутийки. И тук практически няма значение дали са причинени от човека или от слънцето. Защо? Ами микроклиматът на дадена територия зависи от антропологичното въздействие, което се оказва. Тоест, човекът винаги влияе и по-добре да се ограничава, а не да се разпищолва. Например, ако се изсече една гора температурата в района ще се повиши, като следствие и атмосферното налягане, а от там и в някаква степен валежите ще намалеят. Като цяло гората пази водата, така че оттокът от тази територия също ще намалее, а от там и хоризонтът на подпочвените води. Друг пример е София, това че не духа вятър си е от климата, но това, че ние си бълваме газове във въздуха, си е наш проблем. Така че мисли глобално, действай локално.

Така стигаме и до засушаването. Ето тази година за по-малко от седмица, при това посред зима, пожари в три парка в най-значимите ни планини – Стара планина, Рила и Пирин. При това този в Пирин беше над 2000 метра надморска височина!!! Това ако не е суша, не знам какво е. А, да! Сетих се и за друго – пресъхването на Дунав.

Но да се върна на темата на моя блог. Пожар в алпийската част на планината една седмица преди началото на ски сезона е май световен рекорд. Това ясно иде да ни покаже накъде вървят нещата и колко недалновидни са инвестициите в ски спорта. Не е ли по-важно да се пазят горите и влажните зони, за да имаме вода за пиене и за земеделие?
Знам и контрааргументите: ако си пуснете уеб камерите от Банско, ще видите сняг по пистите, обаче изкуствен. Тогава защо бръщолеви този свадливец? Просто е: оръдията за изкуствен сняг се включват при едно условие и едно уточнение. Условието е температурата на въздуха да е по нула, защото тогава може да се произвежда сняг. Но ако температурата на земната повърхност е над нулата този сняг ще се топи и няма да се задържа и това е уточнението. Тази година двете компоненти съвпаднаха и още къде 16 ноември оръдията заработиха, както ни съобщи официалният сайт на курорта. Обаче големият проблем е, че по-голямата част от водата (над 30%) се изпарява, а не се превръща в снежна покривка. Този процент зависи от много обстоятелства, но така или иначе е безумие да се взима вода от реката, една трета да се изпарява, а на останалото да се карат ски. Това води до още по-страшно засушаване. Писал сам за това много пъти и пак ще пиша. Тази мъгла, която се вижда по време на работата на оръдията се изпарява или бива отвявана. Така че тезата, че няма проблеми пред ски индустрията, защото имаме инсталации за изкуствен сняг е напълно пробита и издънена.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ