събота, 26 ноември 2011 г.

Преди Сезона

Скандал беше породен от НГС „Природата за хората" (Строят незаконни инсталации за изкуствен сняг на Витоша; Незаконна инсталация за изкуствен сняг изграждат на Витоша). (Понеже бях на мястото, според мен става въпрос за криво съоръжен мост, ама нейсе, може и да греша. Има корекция на рекичката, като вместо мост е поставена голяма пластмасова тръба и нещо си копка един багер, но според мен там няма как да стане езерце. Само дето се наложи да гася един голям огън оставен от строителите.)

Организацията на Филип Цанов нищо не съобщава за язовира на Янчовкса река, току под кабинковия лифт. Същият е построен от "Витоша ски" и за него има разрешение на басейнова дирекция, но дали се спазва не знам. Междодругото същият се води част от системата за изкуствен сняг на Министерството на спорта, отдадена под наем на "Витоша ски", но заведена от дружството в своя баланс. По-интересното там е, че за да оградят съоръжението, се ползват един колове, които поразително приличат на стълбове на зимна маркировка (боядисани са в черно и жълто). Не мога нищо да твърдя, само казвам, каквото виждам. Ако обаче искате да минете от там и да видите трудно ще стане: на началната станция на лифт Витошко лале има глутница кучета и не знам как ще се проврете оттам. Межди другото и кучетата са докарани и се хранят от пазачите на Витоша ски, така да се каже, за да не преминават любопитковци.



След изборите за съжаление в София пак си избрахме Фъндъкува и съответно няма шанс Петър Диков да бъде сменен. Така че всичко върви по план. По-интересно беше в Банско, където досегашният кмет, нашият любим интелектуалец Александър Краваров беше подменен в оспорена и по банскалийски люта битка от друг виден интелигент - Георги Икономов.

Интересни са две обстоятелства: Първо, странно е че банскалии, въпреки враждата и съревнованието си с Разлог, си избраха разлочанин по душа да ги управлява. Не твърдя, че Икономов е родом от конкурентния град, но е по-приобщен в него, това си го казват местните, не аз. Да оставим настрана странното от политическа гледна точка решение на един депутат да си прекрати по средата мандата, за да стане кмет. То е ясно от сателита, че този човек се завръща в местната власт с цел лично облагодетелстване. Второ, ангажираността на ГЕРБ и новият президент Росен Плевнелиев с унищожението на Пирин и разрастването на ски зоната, явно придобива ново измерение. Явно подмяната на кметското ръководство е било важно. Иначе нищо добро не следва. Както се казва: на нов шеф и на малко прасе не се радвайте, защото не се знае каква свиня ще излезе. А в конкретния случай всички са маскари.

И така дойде първото предизвикателство пред новия кмет Икономов - За първи път избухна пожар на рекордните 2700 м надморска височина в Пирин. Медиите веднага разпорстраниха репликата, че “Хеликоптер на нашата фирма “Юлен” ще гаси пожара утре”... Купихме хеликоптера К32 преди половин година. С него поставяхме противолавинни съоръжения, но няма проблем да се ползва и за гасене на пожари”, каза маркетинг директорът на концесионера на ски зоната Иван Обрейков.

И веднага беше пусната гнусната лъжа:
“Протестират на жълтите павета, защо сега не отидат да видят как се гаси. Когато стана страшно, местните сме първите, които тичаме да помагаме за опазване на планината", коментираха банскалии факта, че до късно вчера в кризисния щаб не се бяха обадили природозащитници. - Антоанета Маскръчка, в-к 24 часа, Събота, 19 Ноември 2011 г.

Да уточня, на сайта на Община Банско нямаше и до сега няма призив за доброволци, такъв никога не беше разпространен. Второ, никой не е предложил организация за това, а това също е работа на общината. В събота през нощта заради ниските температури, мъгла и влажност пожарът не се е разраснал. На камерите сутринта се виждал само слаб пушек, така че кога да траганат тези хора, кога да стигнат.
Иначе от поставената противопожарна система (една кула в горната и долна част на писта Платото, която трябва да следи за пожари) явно файда няма, защото за пожара са съобщили туристи, а не машини.
А ето и най-истинският аргумент:
Заместник-кметът Сашка Въчкова пък дежури в общината. Там до обяд се бяха обадили над 50 души доброволци, които настояваха да се включат в гасенето. "Засега нямаме повече нужда. Ако се наложи да слязат част от групите, тогава ще ви повикаме да ги смените. Оставете си телефоните и имайте готовност", отговаряше зам.-кметицата на мераклиите.
Е, щом звънят хора и ги отпращат, както има да обвиняват!!! Егати тенданциозната журналистика.

Интересно е и друго, там няма туристически маршрути и не виждам как сериозен турист зимата ще тръгне по не маркирани пътеки, така че на мен версията за бракониер, като евентуален причинител ми изглежда по-вероятна.

Иначе нашият „топ-курорт” и прочее е сред най-евтините зимни курорти в Европа според ценова класация на зимните курорти в Европа според специализираният италиански бюлетин "Адженция ди виаджи"я публикувано на 24 ноември 2011, разпространи БТА. Така си е, по-евтино е само в Румъния и то с около 8-9 евро. Та не знам за какъв туризъм се борим и за какво ни е. Щом гърците, въпреки много сериозната криза там, продължават да имат интерес.

Та такива ми ти ми работи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ