понеделник, 28 ноември 2011 г.

50 лева глоба веднага на място за оставяне на боклук в парка, същото и за каращи ски извън пистите

Туристите, които си оставят боклука в природен парк, защитена територия, може веднага на място да бъдат глобени с 50 лева. Същото се отнася за ловци-бракониери или за онези посетители в планината, които палят огън, карат ски извън определените писти, ловят незаконно риба или берат редки растения.

Охранителите на националните паркове и защитените територии да могат да санкционират нарушителите с фиш, без да се минава през дългите административни процедури, предлага директорът на Национален парк "Пирин" Валери Мечков. Това може да стане с промяна в Закона за защитените територии още догодина.

Миналата година, по време на ски сезона най-много са били нарушенията на спускане със ски в защитената територия на парк "Пирин" в улеи с лавини, които даже са взели два смъртни случая.

Пожарите пък, възникнали заради палене на огньове от туристи, са трудно откриваеми във високата планина. Затова са изградени вече три кули с височина между 12 и 24 метра за наблюдаване на бракониери, за възникнали пожари и нарушители. 600 000 евро струват съоръженията и се очаква ДНСК да ги приеме в началото на декември, каза шефът на парка.

До 12 декември дирекцията на националния парк ще подаде идеен проект по оперативна програма "Околна среда" по оста за защита на биоразнообразието за 13 милиона лева. С парите ще бъдат изградени нови контролни входни пунктове към парка, ще бъдат обезопасени опасни пътеки над Вихрен към Кутела, където имало 2-3 смъртни случая. Ще бъдат изградени още туристически пътеки, мостове, ще бъдат поправени пътищата, за да могат да достигат пожарни средства за гасене на пожари.

Таня Киркова
в-к Стандарт
25.11.2011

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ