вторник, 8 май 2012 г.

България няма нужда от горски цар

Поредна силна подкрепа за Витоша и за борбата против Закона за горите от страна на Мартин Димитров и СДС. Все пак е добре, че по тази тема се изказват така остро, защото ситуацията е тежка.

А ето какво каза Мартин Димитров във видеото, което е много уместно: „Всяко нещо си има граници, а тук границите на разумното, на възможното е пресечена. Когато дадеш правомощия на един министър да прави каквот си иска извън законите това означава, че държавта като такава, започва да изчезва”.

Ето и самата статия:


Лобистките поправки в Закона за горите създават сериозни опасности за безразборна сеч, строителство и вилнееща корупция. Законопроектът, който предстои да се гласува окончателно тази седмица в Народното събрание, ще короняса земеделския министър Мирослав Найденов за „горски цар” - еднолично ще определя „концесионерите” на ски пистите и ще назначава новите „горски милионери”, като раздава правата за дърводобив.

По време на управлението на ГЕРБ Министър Найденов беше овластен и като ”повелителят на храните” и лицето, което се разпорежда с милионите от фонд „Земеделие”. С поправките в Закона за горите той и правителството ще могат без търг и без ясни критерии да раздават концесии за ски пистите в национални и природни паркове. С тези текстове ГЕРБ заформят и монополизиране на бизнеса в областта на планинския и ски туризъм, който ще унищожи малкия, семеен бизнес в популярните ни курорти.

Със законопроекта, който ГЕРБ предлагат, управляващите надграждат корупционните механизми от управлението на Симеон Сакскобурготски и „тройната коалиция”, които създадоха дървена мафия и наложиха позорната практика на заменките в българските гори. Новите текстове разрешават всякакви строежи в гори и земеделски земи без критерии и правила, особено в частните гори. За всички тези строежи няма да е нужна дори и промяна на предназначението на земите и оценка на въздействието на околната среда (ОВОС – която ще си прилага изключително рядко дори и за публичните гори).

Тези текстове облагодетелстват напълно феодалите, собственици на ловни полета и други горски площи, които в последствие ще се отблагодарят на кабинета „Борисов”. И това не е всичко, защото се дава и възможност за дърводобив в частните гори над прираста и без лесоустройствени планове.

Ние от СДС призоваваме управляващите да оттеглят спорните текстове в промените на Закона за горите. Депутатите на ГЕРБ са на път с един замах да обезгласят десетките български граждани, които протестираха срещу раздаването на ски пистите на близки до властта олигарси.

СДС ще гласува против поправките в Закона за горите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ