сряда, 18 април 2018 г.

Съдът на ЕС постанови спиране на сечите в Беловежа и заплаши Полша с глоба

Финалното решение на Съда на ЕС от 17 април е, че в полската гора Беловежа, която е световно защитен природен обект от списъка на ЮНЕСКО, сечта е незаконна и продължаването й ще наложи тежки глоби на страната. 

Това е голяма победа за дивата природа на  Европа. Тя, както и европейското законодателство, не може да бъдат пренебрегвани. Министърът на околната среда на Полша, Хенри Ковалчик, трябва да оттегли разрешението за сечи. Неговата задача е да осигури опазването на природата на Беловежа за идните поколения. 

Комисарят по околна среда Кармену Вела коментира в Туитър: Опазването на биоразнообразието е върховен прироритет. Приветсваме признаването на решението на съда от полското правителство и очакваме прилагането му.

Глоба от минимум 4,3 милиона евро, с възможност да достигне 100 000 евро на ден, заплашва Полша, ако сечта не бъде спряна.

Беловежката гора е най-добре запазената горска екосистема и последната равнинна вековна гора в Европа – дом на най-голямата популация на зубъра. Тя обхваща над 140 000 хектара в Полша и Беларус и на полска територия е част от европейската мрежа Натура 2000 и обект от световното природно наследство на ЮНЕСКО, и въпреки това е заплашена от тройно увеличаване на интензивността на сечите. 

Случаят Пирин е идентичен - националният парк е защитен от националното, европейското и световното природозащитно законодателство, и започването на сечи и строежи в парка, в ущърб на българската държава и в услуга на интересите на офшорни фирми, ще доведе до реципрочни санкции от страна на Брюксел. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ