четвъртък, 26 април 2018 г.

Филм, който трябва да видите.

Прожекция на новия филм на Patagonia, „Blue Heart" за борбата на местните общности на Балканите да спасят техните реки - последните диви и свободно-течащи реки в Европа. Един филм изпълнен с много емоции и заряд. Филм, който трябва да видите.

https://www.facebook.com/events/698133600577789/

  • 16 May at 19:0021:00
  • pin
    Дом на киното / Dom na kinoto
    Sofia, ul. Ekzarh Yossif 37, 1000 Sofia, Bulgaria


  • Навсякъде по света хората са зависими от рибите като поминък, тяхната икономическа стойност и важността им за доброто фукциониране на екосистемите. Но рибите също зависят от хората, за да могат свободно да мигрират, да живеят и да се размножават. За около 15 000 вида сладководни риби е известно, че мигрират по някакъв начин по време на техния жизнен цикъл. Около 1100 от тях са мигриращи на дълги разстояния риби, които зависят от свободно течащи реки, включително емблематичната европейска змиорка, която мигрира на повече от 10 000 км между Саргасово море и европейските реки. Здравите, свързани реки са в основата на човешкото съществуване. Най-малко четвърт милиард души зависят от сладководната риба като основен източник на храна. Свързаната с това рибна промишленост е жизненоважен икономически ресурс, който възлиза на 90 милиарда долара годишно само в САЩ. Изчезнат ли рибите, ще изчезнат и другите животни, ще изчезнем и ние.

    ......
    Балканите – регион изключително богат в културно и езиково отношение; регион с богата история; регион, в който някои историци смятат, че са се зародили цивилизациите – са домът на последните диви реки в Европа. Мащабно проучване в хидроморфологично отношение на 35000 км реки на Балканите показва, че 30% от реките са напълно девствени, а 50% са в изключително добро състояние. Вдействителност може да се каже, че Балканите са Синьото сърце на Европа / Blue heart of Europe.

    За съжаление обаче повече от 3000 язовири и деривации е предвидено да се изградят вбъдеще или вече са в процес на реализация, в допълнение на вече съществуващите повече от 1000. Тези язовири ще причинят необратими щети на реките, дивата природа и местните общности.

    Вьоса – последната река без язовири в Европа.
    Течаща през Албания, 270км буйна и неопитомена, свободнотечаща река – няма друга такава в Европа. За съжаление на Вьоса е предвидено да бъдат изградени 38 язовири.

    "BLUE HEART"

    Какво бихте направили, ако трябва да спасите последната дива река, течаща в близост до вас ?

    Новият филм на Patagonia, „Blue Heart", продукция от Farm League, документира борбата на местните общности на Балканите, по специално Западните Балкани, да спасят техните реки - последните диви и свободно-течащи реки в Европа. Един филм изпълнен с много емоции и заряд. Филм, който трябва да видите.

    Заповядайте. Очакваме ви на 16 май 2018г. в Дом на киното, гр.София. Начален час – 19:00. Очакват ви изненади с нашите специални гости:

    г-н Александър Йованович – Кута – активист за спасяване реките в Сърбия

    г-н Станислав Мънков – един от най-титолуваните риболовци с муха и шнур в България и на Балканите, с богат опит в развеждането на туристи.

    г-н Димитър Манев – председател на българското каяк общество

    г-жа Фиданка Бачева - Макграт - CEE Bankwatch Network

    и др. специални наши гости. Всички те имат едно общо – обичат реките и са били в районите, за които разказва филма.

    Вход за прожекцията: 5лв с ДДС.

    Билетите ще се продават на касите на Дом на киното.

    В момента не е налична предварителна продажба на билети.

    Повече информация за кампанията и филма: https://blueheart.patagonia.com/
    http://www.balkanrivers.net/en

    И вие може да се включите като най-малкото подпишете петицията: https://blueheart.patagonia.com/take-action

    Организатори: Сдружение „Балканка"
    Партньори: Patagonia, EuroNatur, Save the Blue heart of Europe

    Няма коментари:

    Публикуване на коментар

    ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ