четвъртък, 26 април 2018 г.

България е осъдена заради необявяването на Рила Буфер

Иск, предявен на 24 февруари 2017 година – Европейска комисия / Република България

(Дело C-97/17)

Език на производството: български

Страни

Ищец: Европейска комисия (представители: П. Михайлова, C. Hermes)

Ответник: Република България

Искания

1. Да постанови, че, тъй като не е класифицирала като Специална защитена зона Орнитологично важното място „Рила" в неговата цялост, Република България не е класифицирала най-подходящите по брой и площ територии като Специални защитени зони за опазването на видове птици посочени в приложение I към Директива 2009/147/ЕО1 относно опазването на дивите птици, и по този начин не е изпълнила задълженията си съгласно член 4, параграф 1 от посочената Директива.

2. Да осъди Република България да заплати разходите по производството.

Правни основания и главни доводи

Делото се отнася до опазването на много видове застрашени птици по Приложение I от Директивата за птиците и техните местообитания на територията на планината Рила, разположена в югозападната част на България. Орнитологично важното място (ОВМ) „Рила" е едно от най-значимите места както в страната, така и в Европейския съюз за опазването на над 130 вида гнездящи птици. От европейско природозащитно значение са 41 вида, като един от тях е застрашен в световен мащаб.

Съгласно член 4, параграф 1 от Директивата за птиците, видовете, посочени в приложение I, подлежат на специални мерки по опазване на техните местообитания, за да се осигури тяхното оцеляване и размножаване в района на разпространението им. Също така, член 4, параграф 1 от Директивата за птиците гласи, че държавите-членки класифицират като специални защитени зони именно най-подходящите по брой и площ територии за опазването на тези видове.

Според Комисията, Република България е следвало да класифицира като СЗЗ ОВМ „Рила" в неговата цялост, но до този момент не го е направила. Комисията представя доказателства за орнитологичната важност на некласифицираните територии в ОВМ „Рила".

____________

1 Директива 2009/147/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 30 ноември 2009 година относно опазването на дивите птици

OB 2010, L 20, стр. 7

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ