петък, 31 януари 2014 г.

Нова платформа показва защитените територии в страната


Новата географско-информационната платформа (ГИС) на WWF показва бързо и достъпно къде са старите гори и защитените територии в България.


събира информация от няколко институции, учебни заведения и архива на WWF, и e свободна за ползване, съобщиха от организацията. (Възможно е сайтът да ви поиска потребителско име и парола, но в самото съобщение пише какво точно да въведете, за да ползвате услугите - бел. ред.)

Системата позволява да се зареждат различни картни основи, а информацията да се филтрира по няколко критерия – стари гори, гори на 100 години, защитени територии и защитени територии по Натура 2000.

Така може да се види не само къде са природните богатства, но и какъв е режимът им на опазване.

Нещо повече, програмата съдържа информация за историята и обекта на защита, преобладаващия дървесен вид и на кои животни е местообитание избраната местност.

"С тази програма за секунди става достъпна информация, чието събиране би отнело месеци", каза Атанас Русев – един от създателите на платформата. Платформата дава възможност за няколко вида търсене, включително с джипиес координати.

На сайта може да се намери и полезна информация за инструментите, които всеки може да използва при съмнения за нарушения на закона, а и какво може да направи за опазването на старите гори в България.

Работата върху програмата продължава, тя ще бъде достъпна и през мобилни устройства.

Ще има и възможност потребителите сами да добавят съдържание, дори да
събират информация за усъвършенстване и осъвременяване на данните.

"Разбира се, има още много да се направи. Разчитаме на сътрудничество с институциите и с висшите учебни заведения. Приветстваме по-голяма инициативност от тяхна страна. Надяваме се да имаме възможност да прибавим и необхванатите до момента гори", коментира Нели Дончева, координатор на горската програма във WWF.

Част от работата на WWF за опазване и популяризиране на старите гори е филмът "Непознатите гори" на Камен Коларов, който показва впечатляващи кадри от вековни гори – убежища на защитени видове, на Витиня, Витоша, Пирин, Западна Стара планина, Камчия

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ