петък, 10 януари 2014 г.

Сняг няма

Липсата на сняг доведе и до вестникарски извращения, като заглавието на в-к „Струма“ беше просто епохално - Природата срещу туризма: Ски сезонът на Картала пред провал

Обръщам внимание, че лифтът втора ръка, построен на пистатат, незаконно навлиза в Национален парк „Рила“ без дори да има концесия.  Ама боли го фара Станишко, който вися на същия като прани премиерски гащи.
4 Януари 2014 18:33  5 коментара   3504 прочита
Липсата на сняг е на път да провали ски сезона на Картала над Благоевград. От началото на есенно-зимния период в местността Бодрост е валял сняг само веднъж. По- студеното време през декември успя да задържи снежната покривка от 15 сантиметра само до Коледа. В последните дни на миналата година и началото на 2014 година снежна покривка по пистите почти няма. Не по- различно е положението и в другите зимни курорти, като от туристическия бранш признаха, че сезонът може да бъде провален напълно.
Все пак собствениците на ски зони се надяват времето да е благосклонно към тях и пистите тепърва да се напълнят с туристи. Успокоение за бранша идва и от прогнозите на метеоролозите. Въпреки че тази зима се оказва най-безснежната от началото на века, синоптиците обещават сняг по курортите след средата на януари. Въпреки че няма сняг и липсват туристи лифта на ски зона Картала работи на пълни обороти. 

Собственикът на ски зона Картала Илия Ризов все повече обмисля вариант със закупуване на оръдия за изкуствен сняг. Те биха могли да решат усилващият се през годините проблем с липсата на сняг. Освен че няма любители на ски в курорта, без сериозна снежна покривка ще бъдат провалени и голяма част от състезанията от календара на БФ Ски. Федерацията е предвидила три състезания за купа Картала, през месеците януари и февруари, за деца, юноши, девойки и ветерани. Управата на зоната и любителите на ски-спорта се надяват, че съвсем скоро времето ще стане подходящо за ски.
Лъчо Петров


5 Януари 2014 13:41 | Благоевград
Оценка:
5
 (
11
 гласа)

Имаме най-прекрасната природа на света, НО - замърсяваме, изсичаме, строим и въобще унищожаваме безогледно. Нищо добро не ни чака ако продължаваме с това темпо. Ски пистите са ни най-малкият проблем (като изключим безобразията в Банско, дано не го допуснем и на Кулиното), ами питейна вода, а земеделските производители - на тях как ще се отрази зимната суша.

А за подръжката на пистата и отношението към клиентите - като стария градски плаж - без коментар!


6 Януари 2014 10:28 | Скиор
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

Ниски цени, хехехе. За това, което предлагат, цените са яко надути.



6 Януари 2014 13:55 | МАМИ
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

ПРИРОДАТА СИ ОТМЪЩАВА. НЕ МОЖЕ ДА МИСЛИМ САМО ЗА УНИЩОЖЕНИЕ И ПИР, А ЗЕМЯТА ДА Я ТРОВИМ. БОГ ДА НИ Е НА ПОМОЩ.


7 Януари 2014 16:19 | турист
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Бях там преди 2 години. Няма да повторя - имаше поне 1. 5 метра сняг, а пистата бе фатална - морени, едри камъни, дребни камъни, никакво обработване. На мн места бе опасно да се кара - рискуваш да се хакнеш в някоя паднала канара (за която няма предупреждение и е след завой) или най-малкото да си надереш зверски ските... Когато попитахме в началото как е пистата ни казаха 'супер е'... Единственият горе-долу добре направен участък бе видимата част от паркинга... Повече никога няма да стъпя там, а и разубедих доата хора :-)
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ