вторник, 14 януари 2014 г.

Експертни Калинки



Споделям една страхотна статия от в. „Сега“, която описва „експертността“ на сегашното управление.  
За съжаление в нея е пропуснат самият състав на кабинета „Орешарски“.  Там също бъка от „знаещи и можещи“ и въобще хора с уникален или напълно липсващ стаж по каквото и да било.  То е ясно, че си назначил за министри все свои любимци и приятели.  Всички го правят, но барем не ги наричай „експерти“, защото това те прави нелегитимен!  Защото така директно ставаш лъжец и шмекер!


"Виждаш треската в окото на брат си, а не виждаш гредата в собственото си око" е цитат от Евангелието. Думите са на Исус, а посланието е, че преди да упрекваш ближния за грешки, трябва да се изчистиш от собствените си грехове. Българските политици се правят на набожни, дори социалистите се кръстят в черквата, а не се замислят какво им казват светите писания. Религията всъщност учи на морал, само че моралът е последното, което диктува думите и делата на властимащите.

Точно затова е възможен фарсът, който днешните управляващи разиграват - направиха анкетна комисия да "разследва" безобразните назначения по времето на ГЕРБ, а докато комисията трупа материал за доклада си, БСП и ДПС не спират да пилят нервите на обществото с нови кадрови безобразия. Даже бяха на косъм да съборят собственото си правителство - с натрапването на известния бизнесмен и медиен магнат Делян Пеевски за шеф на ДАНС и на нашумелия като архитект на плажното застрояване Калин Тихолов за министър на инвестиционното проектиране.

Гражданските протести пресякоха някои назначения в стил "да пуснеш вълк да пази овцете и лисица да се грижи за кокошарника", но повечето минаха. Така въпреки гнева на хората Емил Иванов си остана управител на Софийска област. Бивш наемник на застрахователя ВИС, бивш седесар, бивш депутат на ДПС, в предните си мандати като губернатор и като кмет на Своге Иванов се прочу със замени на имоти в Боровец, Говедарци, Искрец, Белчин баня и др. курорти. Съмнителните сделки го направиха герой в не един одитен доклад на Сметната палата. Обаче ДПС си го наложи за губернатор, а БСП продължава да ни убеждава, че

кабинетът "Орешарски" залага на експерти. Експерти по какво?
Навремето СДС станаха за смях, като сложиха масажиста Георги Боздуганов за шеф на комисията за контрол над оръжейната търговия. А какво направи премиерът Орешарски - назначи лечител физкултурник за зам.-министър на инвестиционното проектиране. Джейхан Ибрямов, активист на младежкото ДПС, женен за бивша секретарка на Ахмед Доган, е завършил кинезитерапия (лечение чрез движение) във ВИФ, има и диплома по политически мениджмънт, но и двете му образования са равно далече от инвестиционното проектиране.

Шок за обществото донесе новината, че бившият кмет на Царево Петко Арнаудов е станал директор на местното горско стопанство. Нали точно той държеше чадър над изграждането на скандалното вилно селище "Златна перла" без екооценка. Арнаудов напираше да прокара промяна в устройствения план на Царево, за да отвори пътя към застрояването на защитени територии край Черно море по проект на неуспелия министър арх. Калин Тихолов. Притеснен от обществените реакции, аграрният министър Димитър Греков обеща да поправи гафа, но напрежението стихна и Арнаудов остана властелин на царевските гори.

"Назначението на Боян Чуков за шеф на Съвета по сигурността към Министерския съвет е поредното скандално назначение на това правителство пред очите на цялата нация", възмути се президентът Росен Плевнелиев през юли. Чуков бе дясна ръка на Алексей Петров в застрахователната компания "Лев Инс", а после съветваше премиера Станишев. Под напора на общественото възмущение Чуков не встъпи в длъжност, но пък стана съветник на премиера Орешарски.

Смолян бе потресен, когато ДПС наложи за заместник областен управител Бейхан Дуран - наръгал човек с 31-сантиметров нож след шофьорско спречкване на пътя. И Търговище се сдоби със странен зам. областен управител - 25-годишната Хабибе Мехмедова, секретарка на местния партиен клуб на ДПС, току-що завършила Стопанската академия в Свищов. В борда на "Пристанище Варна" намери пристан лидерът на ДПС-Варна Ведат Сакаллъ, който в последните избори за кмет бе хванат от тв камера в автобус с организирани гласоподаватели, а на балотажа - с чувал бюлетини, а прокуратурата започна проверка срещу него. Това ли е прехваленият експертен "каймак" на ДПС?

ГЕРБ е подменил почти половината от всичките 6000 държавни служители, а 2240 са били назначени без конкурс, установи Таско Ерменков от БСП, председател на парламентарната комисия, разследваща кадровата политика на ГЕРБ. Ерменков даде фрапиращи примери за грубата "партизанщина" при предното управление - като незабравимата Калина Илиева, командвала фонд "Земеделие", бившия депутат и доставчик на храни за детски градини Валентин Николов, който бе шеф на АЕЦ "Козлодуй", Марина Армутлиева, 28-годишна "еколожка", която оглави Съвета на директорите на АЕЦ-а, и т.н.

Примерите, дадени от Ерменков, несъмнено са крещящи. Но защо Ерменков не се възмущаваше, когато преди това съпартиецът му Антон Кутев, възпитаник на Художествената академия и на Московския институт за кино, кацна в борда на електрокомпанията ЧЕЗ? Къде бе Ерменков, когато политологът Валери Жаблянов, сега червен депутат, се озова в надзорния съвет на "Е.ОН България" по времето, когато бе член на Висшия съвет на БСП? Може ли да забравим как младият Азер Меликов, съветник на премиера Станишев, бе пратен в борда на "Информационно обслужване"?

А не е ли странно, че сега БСП урежда на ключови постове хора, които не допусна до депутатските си листи? Бившият депутат и министър Асен Гагаузов, свързан с крупни скандали в пътното строителство, например неочаквано се озова в управата на ICGB - проектната компания, която изгражда газовата връзка между България и Гърция. Друг министър от правителството на Станишев - Румен Овчаров, също не получи "виза" за Народното събрание, но бе назначен в борда на "ЛУКойл", за да държи "златната акция" на държавата там. Друг ексдепутат на БСП - Бойко Великов, наскоро оглави антикорупционния орган БОРКОР. Георги Божинов, ветеран на соцпартията в шест парламента, с подчертан интерес към екологичните въпроси, изненадващо получи място в борда на АЕЦ "Козлодуй". Верният Сотир Ушев, който бе шеф на НОИ при тройната коалиция, пое командването на агенция "Военнни клубове" към военното министерство, а за негов заместник бе назначен бившият главен редактор на в. "Дума" и ексдепутат от БСП Ивелин Николов.

"Външният министър Кристиян Вигенин ще влезе в историята, като назначи на ключов пост във Франкфурт дипломат, който няма нито ден трудов стаж не само във външно министерство, а въобще", изригна Румен Петков, бивш министър и соцдепутат, като уточни, че вината е персонално на Станишев. Въпросният дипломат без стаж е Любомир Петков, бивш журналист и общински съветник от Плевен, чийто коз явно е пребиваването му в изпълнителното бюро на БСП.

БСП и ДПС дамгосват "партизанщината" на ГЕРБ, но я повтарят,

вкл. и чрез реставрация. Бюрхан Абазов отново е аграрен зам.-министър - както по времето на тройната коалиция. Завръщането му вбеси екозащитниците, които го обвиняват за разпродажбата през 2004-2005 г. на стотици декари от природен парк "Странджа" с цел застрояване. От имотната му декларация пред Сметната палата за 2008 г. лъсна конфликт на интереси - съпругата му дала 50 000 лв. заем на фирма, за да направи две замени със земеделското министерството. Сестрата на Абазов е начело на ДПС в Русе.

И Чавдар Георгиев пак е зам.-министър на околната среда от квотата на ДПС. Той и Бюрхан Абазов са пряко свързани със застрояването на Черноморието и защитени територии и назначаването им на тези постове е неприемливо, обяви коалицията "За да остане природа в България". Георгиев е отговорен като зам.-министър при тройната коалиция за наказателната процедури на ЕК срещу България заради Общия устройствен план (ОУП) на община Царево. Брюксел прекрати разследването едва след като бившият екоминистър Нона Караджова оттегли одобрението на МОСВ за плана.

Бившият депутат от ДПС Юнал Тасим стана пети заместник на икономическия министър Драгомир Стойнев. Заради Тасим навремето скандал разтресе тройната коалиция. В началото на 2009 г. тогавашният вицепремиер Мeглена Плугчиева сезира парламентарната комисия за борба с корупцията за конфликт на интереси - фирмата "Технострой инженеринг 99" на депутатите Стоян Проданов (БСП) и Юнал Тасим (ДПС) спечелила по съмнителен начин поръчка на Министерството на земеделието за строителството на път. Малко след сигнала на Плугчиева обаче парламентът се разпусна и сигналът бе забравен.

БСП върна в Министерството на икономиката дългогодишния главен секретар на ведомството Владимир Туджаров. Той бе уволнен по времето на кабинета "Борисов" след проверка на Инспектората на МИЕТ. Според доклада на инспекторите като главен секретар по времето на тройната коалиция той е подписвал при съмнителни условия множество договори и е допускал редица нарушения в работата си.

Новата власт едва дочака директора на Агенция "Митници" Ваньо Танов да излезе от болница, за да го махне от поста. Начело на митниците застана Кирил Желев. Контрабандата и отклоняването на данъци си продължиха, а след 2 месеца Желев премина на по-висок и уютен пост - зам.-министър на финансите, какъвто бе и при кабинета "Станишев". Замени го Павел Тонев, бивш директор на пловдивската митница, уволнен от Ваньо Танов. Докато вървяха тези рокади, се разбра, че Николай Попов, назначен за зам.-директор на агенцията през август, няма допуск за работа с класифицирана информация, защото като служител на звеното за борба с организираната престъпност бил засечен в съмнителни контакти. След като се разделил с БОП, антимафиотът бил приютен от БСП в отдела по сигурност на "Позитано 20". Минаха месеци, преди Попов тихомълком да бъде освободен от митниците. Според слуховете е устроен на съветническа работа.

Присмивахме се на Бойко Борисов, че сменя министри като носни кърпички. Сега не е ли същото? Една от най-мощните агенции в държавата - фонд "Земеделие", управляваща милиардите за селското стопанство от българския и от европейския бюджет, за пет месеца смени над дузина висши началници. "Наследството от ГЕРБ" Румен Порожанов бе освободен заедно с целия управителен съвет. Новото ръководство начело с Васил Грудев се оказа с кратък живот. Дойде нов управленски тим с директор Мирослав Николов, но само след дни единият от заместниците му - Милен Тимчев, подаде оставка по лични причини.

Опасно проветрива се оказа енергетиката - валят неспирно новини за уволнения и назначения в ДКЕВРИ, БЕХ, "Козлодуй", тецове, проектни компании. Средно през 3 месеца НЕК осъмва с пореден нов директор. Последната смяна бе, защото шефът й Владимир Инков трябвало да влезе в борда на компанията "Южен поток България". Това е същият Инков, който през лятото на 2009 г., тогава чиновник в Звеното за европарите в Министерството на финансите, бе уволнен след гръмнал скандал с източване на 4 млн. евро чрез проект по програмата ФАР.

През юни се разбра, че назначеният за глава на съвета на директорите на БЕХ Георги Христозов има проблеми с достъпа до служебни тайни. Прокуратурата поиска незабавното му отстраняване, защото Христозов, макар и реабилитиран вече, е осъждан за валутно престъпление. Христозов обаче си остана крупен енергиен началник.

Конкурси ли?


Изначално конкурсите не са любими на българските управници, които предпочитат да назначават по "номинации". Но дори когато се провеждат състезания, те обикновено са само имитация и са с предрешени резултати. Как иначе да си обясним, че още от началото на лятото се знаеше, че Илия Баташки, депутат от БСП, близък до Станишев, ще спечели мястото на директор на МВР болница? Така и стана. А е странно, защото хирургът вече бе директор на пловдивската болница "Св. Георги" и я остави в недобро финансово здраве. Медиите във Варна също още през август предсказаха, че Ерджан Ебатин, който от 12 години ръководи ДПС в морската столица, ще оглави местната инспекция по околна среда. По Коледа точно това се случи.

Повече от половин година обновяващото се ръководство на агенция "Митници" не намери време да проведе конкурси за регионални директори и от 11 митници 8 са с временни началници - Бургас, Варна, Свиленград, Югозападна и т.н. Но понеже по Коледа стават чудеса, по празниците внезапно нещата се раздвижиха. Павел Тонев подписа заповед за провеждане на конкурси на 21 декември, обявата се появи часове преди Бъдни вечер - на 24 декември, когато никой не мисли за работа, срокът за подаване на документи бе 5 работни дни, а кандидатите ще бъдат изпитвани чрез събеседване - та да няма никакви следи кой как се е представил. Има ли наивници, които вярват, че предстоят честни състезания?

Преди месеци лидерът на ДПС Лютви Местан каза, че се надява всички министри да проведат административна реформа, да махнат всички "калинки" и да въведат конкурсното начало. На фона на фактите днес тези думи звучат като подигравка. Както се вижда, Бай Ганьо е жив и може всекиго да сложи за депутат, министър, областен управител и т.н. - и магаре може, ако цитираме героя на Алеко.

Назначенията на БСП и ДПС просто газят общественото мнение като валяк, пуснат по нанадолнище. "Извади гредата от собственото си око, тогава ще виждаш по-ясно, за да извадиш треската от окото на брат си", продължава да напътства Исус според Евангелието. Обаче четеното е непосилно за българските политици - властта така силно заслепява. Четенето и моралът си остават за будните граждани - явно на тях се пада и задачата да вадят гредите от очите на управляващите.

..............................................

ОСОБЕН СЛУЧАЙ

И докато някои назначения се случват шеметно бързо, другаде времето е спряло. Като в Хасково, което от началото на мандата на сегашния кабинет е тотално "без държава". Зам.-губернаторът на областта Кадир Исов изпълнява временно функцията на областен управител и в новата година. Най-логичното обяснение е, че БСП и ДПС яростно спорят в чия квота е този пост. Няма и окръжен прокурор, след като Иван Ванчев бе отстранен от поста. Както стана дума, и стратегическата митница Свиленград няма титуляр директор, а и.д. началник. С временен началник е и поделението на Агенцията по храните, което контролира важния граничен пункт Капитан Андреево.

......................................

ПРЕДИ "КАЛИНКИТЕ"

Някой обяви, че ГЕРБ били пионери, но всеки знае, че порочното политическо кадруване е отдавнашна напаст, ново е само понятието "калинки", на което недоучилата директорка на фонд "Земеделие" стана кръстница. Още през 1993 г. си имахме министър, който сам се дивеше, че е сложен на поста, и спонтанно възкликна: "Егати държавата, щом аз съм й вицепремиер". Не сме забравили и как по времето на кабинета "Сакскобургготски" заради недоучилия Васил Иванов-Лучано Агенцията за младежта и спорта стана министерство, понеже се оказа, че дипломата за висше образование е задължителна за шеф на агенцията, но не и за министър. Помним и как шеметната кариера на Делян Пеевски започна със скандал - напористият активист на младежкото НДСВ беше само студент, когато стана и парламентарен секретар на министерство, и член на директорския съвет на пристанище Варна. Скандалите около Пеевски продължиха през годините, включително със замесването му в корупционен скандал, след който премиерът Станишев го освободи като зам.-министър по авариите и бедствията, отговарящ за Държавния резерв.

А нима не е еманация на явлението "калинки" бащата на ДПС Ахмед Доган? Възпитаник на педагогическия институт в Шумен, преподавател по философия и дългогодишен депутат, Доган се оказа скъпоплатен спец по... хидрология. Той сключи сделка за милиони за разработка по хидровъзел "Цанков камък", даде на експерти да свършат работата, но прибра седемцифрена сума за труда.

ДПС се окопа в земеделието и екологията

Назначенията вбиват клинове в управляващата коалиция, страхът от избори я крепи
Процесът на "обезпаразитяване" на администрацията от гербовидни "калинки" и замяната им с "наши" тече бурно, но трудно. Заради подялбата на постове вътре в управляващата коалиция хвърчат опасни искри. "Прекалено много власт се дава на ДПС, това се прави непропорционално на техния електорат. Тази власт им се дава от другаря Сергей Станишев и него трябва да го попитате защо го прави. В БСП се надига вълна на недоволство. Много областни структури не могат да назначат и един горски", възмути се червеният депутат Страхил Ангелов.

"Бих искал да чуя един аргумент, който да подкрепи тезата за прекомерната власт на ДПС", засегна се лидерът на движението Лютви Местан. А аргументи, колкото щеш - достатъчно е да видим какво се случва по етажите на властта в два сектора - земеделието и екологията, които са "запазена територия" за ДПС вече в три управленски мандата. Това е много добре обмислен стратегически избор - агро- и екоминистерството са диспечери на милиардни финансови потоци от европейския и българския бюджет. А освен това на тяхно подчинение са много на брой административни структури, всяка с мрежа от служби и службички, покриващи цяла България, което означава огромен брой чиновнически постове и лостове за влияние във всяка община.

Още с идването си на власт министърката на околната среда Искра Михайлова, кадър на ДПС, започна да уволнява регионални началници с аргумента, че екопроектите, които ръководят, застояват. В последния работен ден преди коледните празници бяха обявени имената на серия нови директори - на националните паркове "Пирин", "Рила" и "Централен Балкан", на четирите басейнови дирекции, както и на регионалните екоинспекции (РИОСВ). Оказа се, че новите висши чиновници в голямата си част са

познати стари лица, при това най-вече кадри на ДПС -
бивши депутати и кандидат-депутати, областни председатели или ръководители на други партийни структури. Така например областните председатели на ДПС във Варна и в Русе Ерджан Ебатин и Дауд Ибрям станаха директори на местните РИОСВ. Екоинспекцията в Пловдив е поверена на бившия главен секретар на Министерството на околната среда Тамер Бейсимов, а бургаската - на хидроинженера Антоний Иванов, който според информации в медиите е от кръга на депутата от ДПС Йордан Цонев. Бившият депутат от ДПС Елин Андреев е назначен за директор на РИОСВ-Велико Търново. "За цвят" в Плевен начело на инспекторите по околната среда е сложен Радослав Илиевски, ексдепутат от БСП.

В националните паркове тече същото "обновление". В "Централен Балкан" директор е Христо Башев, кандидат-депутат от ДПС на последните избори, бакалавър по психология и магистър по стопанско управление. Басейновата дирекция "Дунавски район" е поверена на Тома Терзиев, общински съветник, когото през 2011 г. ДПС издигна за кмет на община Левски.

От Асоциацията на парковете алармираха, че новите директори не са специалисти по екология и ще им трябват години, за да навлязат в тази област. Зам.-министърът Чавдар Георгиев (от квотата на ДПС) не смята, че началник в екологията трябва да разбира от екология. "Ролята на един директор на РИОСВ е да ръководи административна структура. На новите директори трябва да им се даде срок от 2-3 месеца, за да навлязат в детайлите", бе коментарът на Георгиев. Според него нямало спорове, делби и квоти за назначения от двете управляващи партии, а новите директори били избрани с половингодишно закъснение точно по празниците заради "малко забавяне в работата на комисията".

Още с назначенията на министрите и зам.-министрите по околна среда и земеделие стана ясно, че ДПС иска водеща роля и че важният критерий при избора е политкоректност. Чавдар Георгиев, който бе зам.-министър и при тройната коалиция, тогава се прочу с одобряването на екооценката на устройствения план на Царево, заради което ЕК откри наказателна процедура срещу България. И Атанас Костадинов (БСП) бе "зам" в предишното правителство на ДПС и БСП, като по негово време бяха замразени водни проекти. За разлика от тях третият зам.-министър Дин Онбаши няма нищо общо с екологията и с еврофондовете, а точно той е отговорник за проблемната европрограма "Околна среда". Според министър Искра Михайлова (ДПС) обаче Онбаши е ценен с "опит във финансовото управление, работил е в банка и е икономист по образование".

И в земеделието двама от зам.-министрите са номинации на ДПС, както и шефът им Димитър Греков. Валентина Маринова и Бюрхан Абазов познават отвътре отрасъла. Маринова бе главен секретар на Агенцията по горите при тройната коалиция, а преди това - директор на Държавното лесничейство в Котел. Абазов тръгва от шеф на дирекция "Поземлени отношения" в земеделското министерство през 2001 г., а през 2005-а става зам.-министър.

ДПС превзема и аграрния сектор
Процесът тече масирано от лятото в областните служби по земеделие. Областната дирекция в Благоевград беше оглавена от Мохамед Рушидов, активист на ДПС и бивш общински съветник. Рушидов веднага уволни от дирекцията Венцислав Кавазов - участник в протестите срещу областния управител Муса Палев и кабинета "Орешарски". Зехра Байрактар, която е кадър на ДПС от Кърджали, оглави областното земеделие във Враца, дирекцията в Добрич бе поета от съпартиеца й Зия Халил, а пък бившият шеф на Фонд "Тютюн" Гюрсел Емин пое службата "Земеделие" в Кърджали. Дирекцията в Кюстендил е поверена на Йордан Домозетов, чийто баща бе номинация на ДПС за кмет.

Все активисти на ДПС са и новите директори в Плевен - Юсние Алилова, в Пловдив - Ружди Салим, в Разград - Юзджан Алиев, в Русе - Левент Исмаилов, в Силистра - Самет Мехмед, в Хасково - Танер Емин, в Шумен - Беркант Адилов. В Търговище за земеделски шеф бе назначен Юсеин Бейтулов, заемащ същия пост през 2003 - 2005 г., бивш зам.-кмет на Търговище, общински съветник и председател на областния съвет на младежкото ДПС.

Двама от тримата зам.-директори на Държавен фонд "Земеделие" са предложения на ДПС. Атидже Алиева-Вели работи във фонда от 2007 г., когато става експерт в сектор "Мляко", преди това е била в "Данон". Николай Дачев е бил счетоводител, управител на банка, директор и главен директор на районен клон, а през 2006 - 2009 г. е изпълнителен директор на печатницата на БНБ. От 2009 г. до 2010 г. е търговски директор на Държавната лотария, а до 2012 г. - на "София - БТ". С други думи, досега нищо не го е свързвало със земеделието.

И директорът на Агенцията по рибарство и аквакултури Майдън Сакаджиев е от партията на Доган, бил е кандидат-депутат от Плевен. Завършил е Университета по библиотекознание и информационни технологии , специалност "Мениджър на информационната сигурност", има "удостоверение" за обучение по "Мониторинг, контрол и надзор по рибарство и аквакултури".

През октомври във в. "Дума" излезе статия, в която социалисти от столичния район "Сердика" недоволстват, че не се реализират кадрите на БСП, и напомнят, че "правителството е функция на БСП, а не БСП - функция на правителството". Поради нестабилната ситуация и пред наближаващите избори обаче червените политици със сигурност няма да поемат рискове и да развалят достлука с ДПС с кадрови спорове.

Министрите на екологията и на земеделието Искра Михайлова и Димитър Греков би трябвало да са сред най-влиятелните хора в държавата, защото командват разпределението на милиарди левове и хиляди назначения. Но всъщност са безгласни букви

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ