понеделник, 20 януари 2014 г.

Лъжите в туризма

Ще добавя от себе си, че според статистиката всяка квалртална сладкарница също е туризъм ;)
http://www.focus-news.net/news/2014/01/20/1873189/kalin-draganov-prez-poslednite-3-4-godini-im

a-tendentsiya-v-kategoriyata-turisti-da-vlizat-hora-koito-nyamat-nishto-obshto-s-turizma.html

Калин Драганов: През последните 3 - 4 години има тенденция в категорията туристи, да влизат хора, които нямат нищо общо с туризма
20 Януари 2014 | 10:15 | Агенция "Фокус" София. 

Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) е поискала от новото ръководство на Министерството на икономиката и енергетика, което отговаря и за туризма, да се въведат норми, когато се съобщават цифри за брой туристи и приходи от туризма. Това каза за Агенция „Фокус” Калин Драганов, член на Управителния съвет на АБТТА. "Цифрите, които се въртят, определено не са съвсем точни и създават невярна обстановка за това, което се случва с туризма”, обясни Калин Драганов.
 
По думите му, според една официална статистика на Националния статистически институт за 2011 година, туристите, които имат поне една нощувка в България, са 2 400 000 души. „В медиите се върти една цифра, че туристите в България са 7 милиона, но според тази статистика 2 400 000 души са тези, които имат поне една нощувка в България, а останалите, които са до 7 млн., не са преспали за нито една нощ в България”, обясни Драганов.
 
По думите му, през последните 3 - 4 години има тенденция информацията за пристигналите в България да се раздува и в категорията туристи, да влизат много хора, които нямат нищо общо с туризма.
 
„Вероятно сте чули и друга цифра, че 3 млрд. лв. е бил приходът от туризъм за 2011 година. Приходът от хотелски нощувки, които са половината от общите приходи, е 750 млн. лева на пренощувалите чуждестранни туристи в България. Може да видите разликата между едната цифра и другата”, обясни той. Мисля, че тази, която аз споменавам, е по-близо до истината, тъй като това е официалната информация от Националния статистически институт, добави той.
Зимният сезон беше по слаб на пазара във Великобритания и Ирландия, но за останалите пазари не бих казал, че е по-слаб. „На румънския пазар имаше спад през 2010 година, но все пак през 2011 - 2012 година, както и през 2013-та, румънците отново дойдоха в България, но не с тези бройки, които бяха през 2009-та”, обясни той.
Ксения ПЕЕВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ