сряда, 3 април 2013 г.

Проблемите на парк Витоша не са в планината, а в София

01.04.2013 / 09:30 - citybuild.bg
Много неясноти има още по заданието за конкурс за визията на природния парк
, стана ясно от кръглата маса, която събра институции, организации и бизнес.

Димитър Стоев (началник-отдел "Защитени територии", МОСВ): На Витоша има лошо планиране. Лошо е и състоянието на пистите и съоръженията. ВАЖНО ИЗКАЗВАНЕ!

Георги Тинчев (представител на Агенция по горите): Притеснен съм, защото срещата е закъсняла. Освен стратегия за развитие, трябва да се помисли за разработването на устройствената част.  Има конфликт между Витоша като защитена територия и място за инвестиции. ВАЖНО ИЗКАЗВАНЕ!


Мартин Заимов: Защо нещата се бавят и трудно се взимат решения? Основното е, че не се знае кой носи отговорността. В тази връзка беше добре тук да бъдат поканени и кметовете на Панчарево, Радомир, Перник и Самоков, които имат отношение към темата. А втората отговорност, която не е добре дефинирана, е по отношение на връзката между частния и публичния сектор. Необходима е институция, която да обедини всички заинтересовани страни.

Николай Гюров (кмет на село Бистрица): Виждаме обособяването на няколко зони и е необходимо насърчаване на връзките между тях. В тази връзка имаме една идея за изграждането на малка железница (аткракцион) в подножието на планината.

Нашата огромна болка е пожарът на Бистришко бранище - искаме обстоен анализ и настояваме за оценка на риска, която да бъде включена в бъдещия План за управление на Витоша.
 
Тома Белев (Асоциация на парковете в България): Заданието за конкурса за идеи за Природен прак Витоша е като едно магаре, което товарим с много съчки - т.е. имаме твърде много очаквания от него. Конкурсът на САБ е много полезен, защото ще бъде своеобразно извинение от страна на архитектите и проектантите по отношение на Витоша, защото загубените връзки дойдоха именно от недоброто проектиране и устройство до момента.

Добре е конкурсът да се използва, за да бъде разгледана цялата територия на планината, защото в момента в заданието ми се губят защитени територии, както и други зони, като например тази с Телевизионната кула и РВД-та. В тази връзка отбелязвам, че на тази кръгла маса ги няма основните представители на собствениците на основната част от територията на планината.

Необходимо е още да се помисли не само за зимните спортове, но и за създаване на условия за екскурзии и пикник, което всъщност правят 80% от хората, които посещават Витоша. Това може би не е голяма предизвикателство за архитектите, но нека се включат ландшафтните специалисти.

По темата има и един друг проблем - твърде често осъвременяваме законовата и нормативна база. Така не постигаме позитивен ефект и няма постоянство.

Любомир Костадинов (Гражданска група ЗаВитоша): Според мен има неща, които не са изчистени от миналото по отношение на Витоша. Това е например въпросът защо дълго време не работеха съоръженията?

Има три теми, по които според мен до момента има консенсус. Първата е това, че дърводобивът трябва да бъде преустановен там, където има туризъм. Втората е, че е необходима достъпност до планината (транспортна, физическа и финансова). В това отношение Столична община е длъжник, защото липсва транспорт и се допуска застрояване в подножието на планината. Проблем за Княжевският лифт например е началната станция.

Третата тема, по която има консенсус според мен е, че е необходимо възстановяване, а не изграждане, защото Витоша е силно урбанизирана. Трябва да стопанисваме и да поддържаме.   

Проблемите не са във и на Витоша, те са в София. Трябва да има подходящи входни точки и точки за достъп. А  предложените зони за въздействие в заданието не са удачни според мен - това е мнението и на доста архитекти. Освен това твърде силен е акцентът върху ски спорта.  

Александър Дунчев (експерт по горите, WWF): Основният въпрос в случая е защитава ли се общественият интерес. Заданието за конкурса трябва да е ясно дефинирано.

Мартин Микуш (Интернет форум София): Преди време зададох един въпрос, който звучеше на повечето хора смешно. Той е - какво ще се прави, ако при един икономически и социален колапс хората от града се качат в планината и започнат да я секат и т.н. Май и сега този въпрос звучи смешно, но такъв един риск трябва да се предвиди. Настояваме заданието за конкурса да бъде публикувано.

Ланд. арх. Стоян Йорданов (член на СЛА и КАБ): Според мен е необходимо да се подменят наличните съоръжения и да се защити територията още повече от сега.

Петър Петров (член на Съвета на директорите на "Витоша ски"): Трудно ще бъде изработен Устройствен план, който да обхване цялата Витоша. „Витоша ски" има вече изработено предложение за туристическа зона „Алеко". Относно заданието на конкурса е необходимо прецизиране на това какво се допуска, какво се забранява и какво се насърчава в природния парк.

Георги Бобев (вицепрезидент на Българската федерация по ски): Витоша от години е център със затихващи функции по отношение на ски спорта. Основната дейност, която се извършва, е обучение на деца и ученици. Необходимо е развитието на ски-център Алеко и промяна на лифтовата инфраструктура.

На Витоша не може да се развие голям, масов център за ски, но може да се направи семеен център за зимни спортове. Необходимо е развитие и на други части от планината. Говори се основно за алпийските ски, но не бива да забравяме и останалите спортове, като ски бягането, или ски скоковете, като в тази връзка може да се помисли за шанца и център за ски скокове в ниските части на планината.

Донка Соколова (заместник-председател на БАТА): Разбирам добре еколозите, но нима в света има държава, която да не развива своя туризъм и различни атракции?

Аспарух Мачирски (управител на „Мачирски спорт" ЕООД): Витоша дава възможност за балансирано развитие не само на зимните спортове. Могат да бъдат оформени различни зони, като снежни паркове, места за ски турове и други. Аз съм привърженик на този бизнес с малко въздействие върху околната среда. С малки инвестиции може да се постигне добър ефект.

Филип Цанов (председател на Коалиция "Природа за хората и регионите"): Има няколко реалности. Едната е, че има План за управление на Витоша, който действа в момента, изготвя се задание за новия план, който ще стане реалност едва след 3-4 години.

Втората реалност е, че съоръженията на Витоша са стари и апелирам към "Витоша ски" да започне реализация на подмяната на Романския лифт, за което вече е направена ОВОС от експерти от Лесотехническия университет. Според оценката това няма да повиши въздействието върху околната среда в сравнение със сегашната ситуация.  

Кристиан Кленхарт (управляващ партньор, консултант зимни спортове - "Кленхарт и партньори"-Австрия): Когато има добро проучване, нещата са по-лесни за реализация. Планът за Витоша трябва да е добре съгласуван с административните власти. Освен това трябва да се правят намеси в природата така, че да следват околната среда.

Иван Зарев (председател на Сдружение "Младите в действие" и Сдружение за Княжево): В момента Княжевската гора не е в територията на Природен парк Витоша и това трябва да бъде коригирано. А в началната точка на Княжевският лифт няма паркинг. Най-много хижи има над Княжево, но те са лошо състояние. Трябва да се помисли и за минералните извори - Княжевската баня например не работи.  

Бойка Къдрева от Столична община (директор направление "Архитектура и градоустройство"): Необходимо е съвместяване на различните закони и нормативна база. Трябва да бъдат идентифицирани всички заинтересовани страни. 


Венцислав Удев (председател на БТС): Необходимо е да се направи всичко възможно изградените вече съоръжения да бъдат достъпни за хората.

Снежана Петрова (директор на Природен парк "Витоша"): Оптимист съм, че Планът за управление на Природен парк Витоша ще бъде успешен, но се иска добро планиране. 

Инж. Петър Терзиев (ОП "Софпроект"): Инициативата е много закъсняла, но е необходимо е да се направи едно много задълбочено и прецизно задание за конкурса, което да съчетава зимни спортове и туризъм.

Арх. Румен Първанов (главен експерт на област София): Нужни са четири основни неща: развитието на транспортни комуникации (особено до метрото), инвестиции (не само в зимни, но и в други спортове), информационно обслужване (реклама, табла, билбордове), както и развитие на водните ресурси в планината (включително и изграждането на изкуствени водни обекти).

Стойко Дуков (кмет на община Витоша): Необходим е баланс между запазването на природата и туризма.




Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ