петък, 12 април 2013 г.

Да си спомним за нарушенията в Пирин


Ето и само няколко цитата от него:


От 2000 г. ски зоната се разшири “законно”(с решения по ОВОС) с нови 99 ха и с още 148 ха без екологични разрешения. Ски курортът в настоящите си размери обхваща 12 нови ски писти (само 6 от които с решения за ОВОС) 3 , 21 лифта (7 от които с решения по ОВОС и 15 – без) 4 , сгради и заведения за хранене, изкуствено езеро, 2 водохващания и 3 ски-пътя (без решения по ОВОС).

През май 2001 г. МОСВ одобри ОВОС на три нови ски – писти, разширение на две от съществуващите стари и седем нови лифта. Всички съоръжения са в границите на обекта на Световното природното наследство на UNESCO.

Строежът на така одобрения курорт започна през 2001 г. Всички решения по ОВОС бяха системно нарушавани от самото начало. Първоначално отдадената на концесия строителната територия постепенно се разшири от 99 ха до обща площ от над 250 ха.

Териториално-устройственият план, Концесионният договор и решенията по ОВОС разрешават строеж на ски съоръжения и сечи с обща площ 99 ха. Ширината на просеките на писти и съоръжения е изрично посочена във всяко решение по ОВОС - от 20 до 30 м (за пистите ) и от 4 до 9 м (за лифтовете)

Независимите измервания сочат, че на практика пистите са широки между 30 и 150 м, а просеките за съоръжения - от 20 до 40 м.

При строежа на писта и лифт “Железни мост – Платото” са насипани значителни количества земни и скални маси в коритото на р. Икрище. Насипни и земно-изкопни работи са извършени от западната страна на м. Шилигарника като са засипани локални потоци


Увеличаване на легловата база в града

Териториално-устройственият план на ски зоната “не допуска такова увеличаване на легловата база в града, в резултат на което е възможно повтаряне на конфликта между капацитет на базово селище и капацитет на ски зоната.“  Развитието на курорта Банско демонстрира, че подобен конфликт съществува. Решението за увеличаване на ски зоната заради увеличаване на капацитета на курорта е неустойчиво. Поради посочените причини увеличаването на легловата база в града е най-значимата заплаха за Националния парк с оглед разрастване на ски зоната.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ